74 milionů korun do zdraví celého světa. Rozvoj krabičkové diety NutritionPro nově podporuje trojice investorů v čele s Nation 1 a Leverage

Prostředky od Nation 1, Leverage a amerického investora Williama Jarvise podpoří také probíhající expanzi NutritionPro v Německu

Praha 25. listopadu 2022 – Český startup NutritionPro nabízející krabičkovou dietu podle potřeb zákazníků získal investici téměř 74 milionů korun. Na investici se podílejí český venture kapitálový fond Nation 1, investiční skupina Leverage a americký investor William Jarvis. Nově nabyté prostředky plánuje NutritionPro ještě letos využít k rozšíření své distribuce po celé České republice, k podpoře plánované a již rozjeté expanze do Německa nebo také k přípravě vstupu na další trhy.

„Před třemi lety jsme založili NutritionPro s cílem zlepšit stravovací návyky v Česku. Od té doby jsme narostli a vloni expandovali do Mnichova. Rostoucí zájem jak ze strany našich zákazníků, které počítáme na tisíce, tak i investorů nám potvrzuje, že jsme produkt již vyladili a přesně zacílili. Nové prostředky ihned využijeme k rozšíření distribuce našich menu po celé České republice, ale také k rozšíření naší sítě v Německu. Míříme ale daleko dál a i pro tento účel hledáme další partnery z investorského světa. V současnosti se díváme směrem k Polsku, přičemž v Anglii již sbíráme data. Náš produkt jsme od počátku zamýšleli pro široké využití v zahraničí, tudíž jsme jej vybudovali s relativně snadnou možností škálování,“ komentuje novou investici zakladatel a CEO Nurlan Abdrassilov.

“V nadcházejícím roce nás čekají velké výzvy při rozšiřování našeho týmu. Posílíme Sales, Marketing a především Operations. Věříme, že s příchodem nových “A-players”, na exekutivní pozice dojde i ke skokové změně firemní kultury. Věříme, že se staneme atraktivní volbou pro řadu špičkových profesionálů. A na takovou změnu se právě v dnešních dnech připravujeme, ” dodává Abdrassilov.

Startup NutritionPro v roce 2019 nabídl českému trhu zdravý jídelníček vytvořený na míru potřebám a očekáváním svých zákazníků. Těm nabízí dvou- až pětichodová menu, pečlivě sestavená nutričními specialisty s cílem pomoci zhubnout, udržet, či naopak nabrat váhu. Společnost si klade za cíl touto cestou řešit civilizační choroby plynoucí z konzumace nekvalitních potravin nebo chybně složených jídelníčků.

„Společnost NutritionPro sledujeme již od jejího startu. Oceňujeme poslání a ambice pozitivně ovlivnit životy a zdraví svých klientů. Raketový růst NutritionPro v posledních dvou letech nás přesvědčil o tom, že existuje silná poptávka po zdravém jídle a že si již vydobyl pevné místo ve svém odvětví. Proto jsme se v Nation 1 rozhodli podpořit projekt investicí a podílet se touto cestou na významných cílech, které si zakladatelé vytyčili,“ komentuje motivaci za investicí Marek Moravec, managing partner v Nation 1.

„S Leverage investujeme do projektů, které mají ambice uspět na trzích v Evropě i mimo ni, těší se vysoké oblibě u svých zákazníků a za kterými stojí špičkoví lidé – jak v osobě zakladatele, tak ‚core týmu‘. NutritionPro tyto předpoklady splňuje beze zbytku a my jsme připraveni mu v plnění vytyčených cílů dát maximální podporu,“ komentuje Matěj Boruta, partner skupiny Leverage.

Balíčky zdravého jídla za hranicemi

Balíčky jídla doručuje NutritionPro každý den přímo na adresy tisíců zákazníků nebo do 13 odběrových míst po celé Praze. Klienti se tak mohou v klidu věnovat své práci a každodenním povinnostem, aniž musí myslet na přípravu snídaně, oběda, svačiny či večeře. Prostředky z nejnovější investice plánuje NutritionPro využít k rozšíření své distribuční sítě mimo Prahu, ve které měsíčně připraví na 80 tisíc porcí, i do dalších částí České republiky. Startup plánuje také rozšířit své zastoupení v Německu, kde vedle Mnichova cílí na Berlín a Frankfurt. Do budoucna plánuje do svého portfolia připojit i Polsko a Velkou Británii, ve které již aktuálně sbírá data.

„I když je Německo trhem s vlastními specifiky, vstoupili jsme na něj s prověřeným a vyladěným produktem. Oproti českému trhu mají místní klienti ekologii a udržitelnost výše ve svých hodnotových žebříčcích. Více proto dbají na ekologické obalové materiály svých porcí a také na ekologičnost distribuce. Zdraví lidí, ale i zdraví planety je naším cílem, a proto již s myšlenkou ekologie náš produkt vytváříme. Měnit jsme jej proto při vstupu do Německa museli jen minimálně,’“ přibližuje rozdíly trhu Abdrassilov.

Svou první seed investici v inkubátoru UP21 získalo NutritionPro už v roce 2019. Na tu v dalším roce navázala investice 7 milionů korun od SFG holding, která pomohla raketovému startu společnosti. V loňském roce pak NutritionPro získalo investici ve výši 35 milionů korun, za kterou stál investor Michal Dědek z SFG společně s miliardářem Karlem Janečkem a investičním fondem Lighthouse Ventures.

Více o NutritionPro

NutritionPro založil v roce 2019 Nurlan Abdrassilov v inkubátoru UP21. Hlavní činností startupu je vývoj softwarové platformy, která zpracuje zákaznická data, vygeneruje individuální jídelní plány a předává je partnerským kuchyním k výrobě.


O fondu Nation 1
Investor, akcelerátor i sehraný tým profesionálů, kteří nejdou pro dobrou radu daleko: to je Nation 1, venture kapitálový fond se zaměřením na pre-seedová a seedová kola investic do startupů. Za jeho vznikem stojí trojice Marek Moravec, Jaroslav Trojan a Petra Končelíková, kteří do fondu dohromady vložili 1 milion eur a prostřednictvím financování i sdílení mnohaletých zkušeností podávají pomocnou ruku startupům v raných fázích vývoje. Pro startupy s globální vizí má fond v seedových fázích připravené částky až 1,5 milionu eur. V následujících deseti letech plánuje Nation 1 investovat 35 milionů eur do zhruba 40 firem na území Česka a pomoci jim tak s mezinárodní expanzí.