Seznam.cz spouští Hudební televizi

Seznam.cz se rozhodl uživatelům nabídnout vlastní on-line hudební televizi. Hudební televize od Seznam.cz je dostupná z domovské stránky www.seznam.cz nebo ze samostatné domény www.mixer.cz.   (TZ)

Hudební televize od Seznam.cz nazvaná Mixér je prvním z kroků při úpravě serveru Stream.cz, jehož 100% vlastníkem se loni v březnu Seznam.cz stal. Původní sekce videoklipy se ze služby Stream.cz přesunula na samostatnou doménu www.mixer.cz a zásadně změnila svůj vzhled i funkcionality. „Domovská stránka Seznam.cz nabízí uživatelům přehledně na jednom místě to nejlepší z českého internetu. Hudební televizí doplníme náš servis o zajímavou hudbu. Pokud tedy máte náladu pustit si jednoduše hudbu a nemuset nic dlouho složitě hledat, Seznam.cz vám to umožní,“ popsal základní princip Hudební televize Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Hudební televize od Seznam.cz je určena pro snadné a kontinuální přehrávání videoklipů. Vhodná je tedy pro všechny, kdo hledají hudební kanály, které nabízí muziku pro každý typ nálady. Jednotlivé kanály k přehrávání totiž nejsou laděny standardně podle žánrů, nýbrž podle nálady, pro kterou se hodí. Hudební televize od Seznam.cz má svoji hudební editorku, Blanku Huňátovou. Ta k sobě do jednotlivých hudebních kanálů pečlivě skládá videoklipy, které se k dané náladě hodí. Vybírat je možné z celkem osmi kanálů se specifickou skladbou videoklipů, které by se měly trefit do každé nálady. Hudební televize od Seznam.cz nabízí například jeden hudební kanál pro ty, kdo potřebují hudbu na party, další pro ty, kdo hledají něco ostřejšího, a jeden i pro ty, kdo chtějí klidnější tempo.

„Při vyrábění prototypu a přemýšlení, jak novou hudební televizi od Seznam.cz uchopit, jsme inspiraci čerpali v naší službě Super.cz. Zatímco tam jsou články ze společnosti řazeny v časové ose za sebou podle doby uveřejnění, u hudební televize jsme do velice podobné osy seřadili náladou podobné videoklipy. Když si tedy vyberete hudební kanál, vidíte řadu videoklipů, respektive jejich náhledů. Po kliknutí na náhled se začne hudba přehrávat a vy se pak už o nic nemusíte starat, jen si užívat hudební proud přesně pro vaši náladu,“ komentoval fungování Hudební televize její produktový manažer Ladislav Veselý.

Jak funguje Hudební televize od Seznam.cz

Hudební televize patří k dalším službám od společnosti Seznam.cz, které nabízí profesionální obsah. Oficiální videoklipy může Seznam.cz na své nové službě používat na základě spolupráce s hudebními labely. Na projektu se podílí Universal Music, Sony Music, EMI, Supraphon, Championship Music a několik dalších. Díky spolupráci s labely se také v budoucnu budou moci uživatelé Hudební televize od Seznam.cz těšit na exkluzivní obsah.

Profesionální obsah potřebuje také někoho, kdo jej třídí a stará se o dramaturgii jednotlivých kanálů. Hudební editorka, Blanka Huňátová, má bohaté zkušenosti z TV Óčko, kde několik let kromě moderování dramaturgicky připravovala oficiální hitparádu a v minulosti byla šéfredaktorkou hudebního pořadu TV Prima t-music. V současnosti je také šéfredaktorkou hudebního pořadu České televize Musicblok. Její práce pro Hudební televizi od Seznam.cz spočívá v obnově hudebního obsahu i ve správném zařazování nových klipů do vybraného kanálu.

Hudební televize od Seznam.cz není určena pro vyhledávání konkrétních klipů, ale pro jejich snadné kontinuální přehrávání. Nenabízí ani možnost složitě vyrábět playlisty s hudbou. „Hledali jsme způsob, jak uživatelům ulehčit situace, kdy prostě neví, po jakém interpretovi či hudebním albu zrovna sáhnout. Výběr konkrétních interpretů udělá naše dramaturgie za ně,“ vysvětluje Ladislav Veselý, produktový manažer služby Hudební televize ze Seznam.cz. „Na druhou stranu necháváme uživateli možnost hvězdičkou si označit oblíbené skladby, ke kterým se rád vrátí a které najde pohromadě na jednom místě. Stejně tak může jakoukoliv skladbu snadno přeskočit kliknutím na následující náhled klipu,“ dodává Ladislav Veselý.

Jak vznikala Hudební televize od Seznam.cz

Inspirace službou Super.cz je na novém projektu společnosti Seznam.cz znát. Ale od inspirace k reálnému výsledku v podobě fungující služby je dlouhá cesta. V tomto konkrétním případě byla zhruba devítiměsíční. „Začali jsme od prototypu, protože ani sebelepší obrázek ve Photoshopu nenahradí možnost reálně si službu osahat. Jen z chování někoho, kdo službu vidí poprvé, poznáte, zda se od prvotního nápadu přesunete k reálné výrobě webu. Z prvních testů bylo jasné, že ovládání Hudební televize je intuitivní a bude pro novou službu použitelné,“ uvádí shodně Josef Šíma, Petr Král i Karel Pětruchno, produktoví návrháři ze Seznam.cz. „Uživatelské testy nám také ukázaly, že i když nebudeme mít v Hudební televizi playlisty, bude pro lidi služba zajímavá, pokud jim umožníme označit si oblíbené skladby. Velmi žádaná byla také možnost si označené oblíbené skladby dohledat později na jednom místě hezky pohromadě. A v neposlední řadě i ladění kanálů s hudbou podle nálady, nikoliv podle žánru, je výsledkem testů prototypů na reálných lidech,“ doplňuje Petr Král.