Češi za audiovizuální obsah na internetu platit nechtějí

Více než polovina českých uživatelů internetu není ochotná platit za online sledování nebo stahování audiovizuálních obsahů (filmů, pořadů z internetových archivů, hudebních klipů a podobně). Dalších 38 % respondentů pak uvádí, že by za takový obsah platili pouze za jistých podmínek – a nejčastěji by rozhodovala cena. Výsledky vyplývají z aktuálního výzkumu společnosti MEDIARESEARCH, realizátora českého peoplemetrového projektu. (TZ)

Analýza dat se uskutečnila na základě odpovědí 1084 respondentů starších 15 let, kteří představují reprezentativní vzorek současné internetové populace. Za audiovizuální obsah, který je už dnes na některých internetových serverech zpoplatněn, odmítá platit 57 % respondentů. Jako důvody nejčastěji uvádí, že na to nemají peníze (27 %) nebo že s poplatky principiálně nesouhlasí (22 %). Pro 38 % respondentů, kteří jsou za určitých podmínek ochotni za videoobsah zaplatit, je pak nejdůležitějším faktorem cena a hned po ní i vysoká kvalita videa.

Nejvyhledávanějším typem videí na internetu je „netelevizní“ obsah, tedy videoklipy, reklamy, vtipná videa, videa ze života, trailery a podobně. Tento typ audiovizuálních obsahů sleduje polovina respondentů alespoň jednou týdně, čtvrtina respondentů dokonce denně. Druhá nejsledovanější jsou videa z televizních videoarchivů, které alespoň jednou týdně sleduje 34 % respondentů. Online živé vysílání pak sleduje minimálně jednou týdně 27 % respondentů.

A jakým způsobem si lidé vybírají videa, která  chtějí sledovat? Nejčastěji (v 26 % případů) vědí, co si chtějí pustit a cíleně taková videa vyhledávají, druhým nejoblíbenějším způsobem je pak doporučení přátel, kolegů nebo rodiny (14 %). 11 % konzumentů pak zvolilo za nejčastější způsob výběru videa hledání toho, co by je mohlo zaujmout, a to bez konkrétní předchozí představy.

Doplňující informace:

Společnost MEDIARESEARCH (www.mediaresearch.cz) je významnou výzkumnou agenturou s širokým portfoliem služeb v oblasti realizace marketingových a mediálních výzkumů, zpracování a analýz dat, marketingového poradenství a vývoje software. Je realizátorem tří z nejrozsáhlejších mediálních výzkumů v České a Slovenské republice – Elektronického měření sledovanosti televize (peoplemetry) v ČR, Výzkumu návštěvnosti a sociodemografie internetu v ČR (NetMonitor) a SR (AIMmonitor) a Monitoringu reklamních výdajů v médiích (Admosphere) a na internetu (AdMonitoring) v ČR.