15. května proběhnou na různých místech Evropy protesty a happeningy proti kontroverzní obchodní dohodě TTIP

Česko se připojí v 17 hodin pražským happeningem před Ministerstvem průmyslu a obchodu, pořádaným Českou pirátskou stranou. (TZ)

Jednání o přijetí dohody začala v červnu minulého roku, a již v prosinci proti ní v Bruselu protestovalo 10 000 lidí. Demonstanti argumentovali přehnaným tajnůskářstvím jednajících stran a obavou z negativního vlivu na evropský pracovní trh. TTIP je někdy nazývána „zombie ACTA“, v tomto duchu se pak nesl protestní Zombie Walk, který 19. dubna prošel Berlínem.

TTIP má sesterskou dohodu, TPP, která je zaměřená na posílení autorských práv a vysloužila si přezdívku „zombie SOPA“. Přestože je obsah obou dohod vzhledem k diplomatickým zvyklostem tajen, nemalá část společnosti má pocit, že netransparence důležitých jednání nepatří do tohoto informačně vyspělého tisíciletí.

V současné chvíli se TTIP stala tématem veřejné politické diskuze. V Evropské unii totiž budou 23.-24. května probíhat volby do Evropského parlamentu, a právě ten by měl, až přijde čas, rozhodnout o dalším osudu oné dohody. Z českých osobností na toto téma vyjádřil například sociolog Jan Keller, který se soustředil na zdůraznění obav nad budoucnost farmářských trhů, dietoložka Margit Slimáková zase znepokojení ze snížení kvalitativních potravinových norem na úroveň amerických a Táňa Fisherová s apelem na nepodceňování důležitosti voleb do Evropského parlamentu právě kvůli tématům jako je TTIP.

Z českých politických stran se smlouvou z principu nesouhlasí Strana Zelených a Česká pirátská strana. Ivan Bartoš, předseda Pirátů a leader kandidátky do Evropského parlamentu, k tomu říká: „S přihlédnutím ke globálnímu významu obchodní dohody takového rozsahu jsou tajení informací a absence oficiální veřejné diskuze velice pochybným přístupem, který by neměl být tolerován.“

Naopak momentální ministr průmyslu a obchodu, Jan Mládek, po bruselském jednání o zahraničním obchodu konstatoval, že TTIP pomůže ekonomice a proto ji Česká republika bude podporovat. Co ale vlastně nevědomky podporujeme? To je, oč tu běží.

Odkazy