Češi chtějí do povinné četby přidat Pána prstenů, Harryho Pottera i Malého prince

Praha (28. 8. 2014) Poslední srpnovou neděli stráví milovníci knih dočítáním svých knižních restů. Je totiž Den nepřečtených knih, jediný den v roce, který je speciálně věnován dočítání knížek, na které po zbytek roku není čas. Nejvíce nedočtených příběhů figuruje na seznamu povinné školní četby. Podle výzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz, které Den nepřečtených knih pořádá, by čeští čtenáři rádi viděli na seznamu více “modernější” literatury. Mezi jejich nominacemi jednoznačně vedou knižní série o Harry Potterovi, Pán prstenů nebo Malý princ. (TZ)

Z průzkumu také vyplývá, že pouze 3 % knihomolů přečetlo více než tři čtvrtiny knih z povinné školní četby. Favoritem mezi nechvalně proslulou povinnou četbou je jednoznačně Kytice, kterou dle průzkumu přečetlo 84 % čtenářů. Na druhé příčce se umístil Máj, který přečetlo 77 % čtenářů, třetí nejoblíbenější českou klasikou jsou Povídky malostranské, které dočetlo 61 % knihomolů. „Češi čtou velmi málo dramata, ta v průzkumu naprosto propadla. Například divadelní hru Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, ve které se poprvé objevila česká hymna Kde domov můj, četlo jen 14 % zúčastněných,“ komentuje průzkum Dušan Murčo, country manažer knihkupectví Martinus.cz.

Ze zahraniční klasiky si mezi čtenáři nejlépe vedl titul Na západní frontě klid (63 % čtenářů), Obraz Doriana Graye (54 %) a Lakomec (48 %). Naopak nejméně oblíbenou zahraniční klasikou se stala Conradova kniha Srdce temnoty a Ibsenovo drama Nora.

Den nepřečtených knih se koná 31. 8. 2014 a v České republice bude probíhat již potřetí. Minulý rok se do akce na internetu zapojilo přes 9 tisíc čtenářů. I letos se mohou zapojit na sociálních sítích, Facebooku nebo Twitteru pod #dnk2014. V den akce mohou návštěvníci na www.denneprectenychknih.cz sdílet zápisky, své čtenářské deníky a inspirovat tak ostatní knihomoly k dočtení nejen knih ze seznamu povinné školní četby.

 O Martinus.cz

Martinus.cz je internetové knihkupectví, které bylo v České republice spuštěno v roce 2012 a nabízí přes 170 000 titulů. Jedná se o pobočku slovenského knihkupectví Martinus.sk, které je nejoblíbenějším internetovým obchodem na Slovensku. V České republice v poslední době spustil například geocachingovou hru Knibohěžník.cz stojí za úspěšnou vědomostní soutěží Knižní výzva nebo kampaní Knižní hrdina.