Internetové lékárny proti bojkotu svobodného přístupu k lékům

Zástupci tří českých subjektů působících ve zdravotnictví založili Českou asociaci provozovatelů internetových lékáren „ČAPIL“. Je to dobrovolný a otevřený spolek právnických osob provozujících v ČR elektronický prodej léčiv. Zakládající členové Apotek s.r.o. (majitel www.apotek.cz), EUC a.s. (majitel www.videolekarna.cz) a PEARS HEALTH CYBER s.r.o. (majitel www.lekarna.cz) očekávají a uvítají další členy. (TZ)

Mezi hlavní cíle ČAPILu patří:

  1. Vytvářet a rozvíjet liberální podmínky pro provoz internetových lékáren v zájmu jejich provozovatelů i pacientů
  2. Prosazovat právní normy umožňující nově také prodej Rx léčiv (léků na recept) přes internet
  3. Transparentnost cen OTC léků (ve volném prodeji) a doplatků na Rx léky jejich zveřejněním na internetu (nejen pro pacienty, ale i pro lékaře)
  4. Chránit práva pacientů na svobodný přístup k lékům a na bezpečnou zdravotní péči.

Iniciativa zakladatelů ČAPIL stojí na faktech:

  1. Lékárny jsou spíše ve větších městech. Někteří lidé nesou vyšší náklady a větší riziko, že si nezajistí včas potřebné léky. Internetové lékárny znevýhodnění lidí v přístupu k lékům stírají.
  2. Kontrola internetových lékáren je dostatečně ze strany SUKL a dalších dozorových orgánů.
  3. V řadě evropských zemí (Velká Británie, Německo, Holandsko, Dánsko, Švédsko aj) je přes internet povoleno i objednávání léků na recept.

Pavel Vajskebr, spolumajitel a jednatel Apotek.cz: „Vývoj je nezadržitelný, zvykli jsme si přes internet spravovat své finance v bance i kupovat jídlo. Stále více lidí si online objednává i léky a v ČR jim zatím není umožněn nákup léků na recept. Služby internetových lékáren oceňují různé sociální skupiny: lidé z odlehlejších částí ČR,  imobilní, rodiče doslova doma k dětem, invalidé, nemocní i ti, kteří jsou zvyklí být online a ovládat svou spotřebu a své aktivity odkudkoli přes internet.“

Jan Hůlek, ředitel GA & PR EUC: „Někteří velcí hráči v oboru internetových lékáren působících v Česku  na naši společnou aktivitu zareagovali odmítavě, přestože v řadě jiných zemí všechny léky přes internet sami nabízejí. Tušíme, že ve chvíli, kdy bude i u nás stejně jako v řadě jiných zemí EU umožněn nákup Rx léků přes Internet, patrně se k této službě rádi připojí. ČAPIL je zde i proto, aby pomáhal ozřejmovat takové zpátečnické postoje a veřejnosti vysvětloval výhody nákupu léků přes internet.“

Pharm. Dr. Vladimír Finsterle, majitel lekarna.cz: „Řada evropských zemí pacientům umožňuje prodej léků na recept přes internet už delší dobu. V Česku příslušný zákon stále chybí. Chceme vést diskusi o tom, proč v ČR tento prodej, ke kterému stejně neoficiálně dochází, povolený není a změnit příslušný zákon 378/2007 sb. o léčivech. To je možná do konce roku, záleží na zákonodárcích. Rádi bychom zákonodárcům na faktech a zkušenostech  objasnili podstatu a přínosy tohoto řešení pro širokou veřejnost. Věříme, že systematickým vysvětlováním rozbijeme stereotypní názory o pořizování léků na recept přes internet. Je to v zájmu především pacientů.”