České Aukro mění vlastníky

V těchto dnech byla podepsána smlouva o prodeji největšího českého obchodního portálu Aukro.cz. Aukro.cz nyní registruje 3,8 mil. uživatelů a ročně zprostředkuje transakce za miliardy korun. Novými vlastníky 100 % podílu ve společnosti se stalo několik zkušených českých investorů, mezi nimi i zakladatel tohoto obchodního portálu. Zúčastněné strany se dohodly, že cena transakce nebude zveřejněna. Transakce by měla být dokončena do konce tohoto roku. (TZ)

Největší podíl v Aukru získal Václav Liška.  Liška je tím, kdo před 13 lety Aukro.cz založil při studiu vysoké školy a přivedl ho mezi nejpopulárnější obchodní platformy v České republice. „Na Aukru velmi rychle prodáte či nakoupíte nové i použité zboží a náklady i časové zatížení jsou oproti jiným cestám nesrovnatelné. To je to, co na něm Češi milují,“ říká Václav Liška a pokračuje: „Není důvod měnit to, kvůli čemu na Aukro lidé chodí. Soustředit se nyní budeme především na to, aby Aukro.cz bylo co nejpřívětivější pro uživatele.“

V zádech bude mít Liška poradenskou společnost BDO Advisory, jejíž partneři Petr Kymlička a Radovan Hauk prostřednictvím firmy Equity Partners v Aukru získávají čtvrtinový podíl a rozšíří tak své investice v oblasti e-commerce. Jeden z partnerů BDO, Petr Kymlička, k transakci říká: „Vnímáme Aukro jako velmi silnou značku s tradicí a nedokážeme si představit lepší volbu pro vedení firmy, než Václava Lišku. Ten v sobě spojuje perfektní vnitřní znalost Aukra a bohaté zkušenosti z působení v mezinárodních technologických firmách.“  

Čtvrtinu v Aukru získala společnost AGORA DEVELOPMENT, která se svými sesterskými společnostmi působí na českém a slovenském trhu, kde zastupuje řadu výrobců z oblasti spotřební elektroniky, IT technologií, mobilní techniky a fototechniky. „Investicí do Aukra získáváme dosud chybějící obchodní kanál, který nás významně posune v nabídce služeb našim dodavatelům“, říká Josef Javora, člen představenstva společnosti.

Aukro.cz vždy sídlilo ve Zlíně a ani s novými majiteli nezmění místo. „Ve Zlíně jsem Aukro založil a mám k tomuto městu silný osobní vztah, takže Aukro určitě ve Zlíně nadále zůstane,“ říká Liška.

O Václavu Liškovi:

V roce 2003 stál Václav Liška u zrodu Aukra a také jej 6 let řídil. Od roku 2009 v rámci Allegro Group a Naspers řídil obchodní aktivity v regionu střední a východní Evropy. Poslední 3 roky pro jihoafrický Naspers řídil segment srovnávačů cen v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku (CEE region). Do jeho kompetence spadala například česká Heureka.cz nebo polské Ceneo.pl. Václav Liška působením v Aukru zároveň opouští k září 2016 svoji pozici v Naspers.

O síti BDO:

BDO je pátou největší sítí účetních, daňových a poradenských firem na světě, jejíž celkový obrat dosáhl v roce 2015 7.3 miliard dolarů. Odborné služby poskytuje BDO v 154 zemích světa, a to prostřednictvím více než 64,000 zaměstnanců pracujících v 1,403 kancelářích po celém světě. Minulý rok například tato poradenská firma koupila v České republice předního výrobce e-shopů NetDirect či digitální agenturu Dark Side. Vstoupila také do start-upu Persoo, který poskytuje personalizaci předním českým e-shopům.

Skupina firem AGORA:

Je skupinou akciových společností, která zahrnuje tři firmy v České republice – AGORA DEVELOPMENT, a.s., AGORA DMT, a.s., AGORA plus, a.s. a AGORA plus, a.s. na Slovensku se zkušenostmi ze zastupování výrobců, řízení trhu a obchodu. Během devatenácti let svojí existence se zaměřuje především na oblast spotřební elektroniky, IT technologií, mobilní techniky a fototechniky. Na český a slovenský trh přinesla řadu renomovaných značek, dalším pak pomohla a stále pomáhá proniknout na trh retailu, e-tailu a dalších obchodních odvětví. Nabízí tak výrobcům služby zahrnující stanovení obchodní a marketingové strategie, product placement, veškeré předprodejní i poprodejní služby včetně merchandisingu, logistiky, lokalizace produktu a technické podpory. Více na www.agora.cz