Reklamní trh v České republice v roce 2015 z pohledu Internet BillBoard (infografika)

Technologie internetové reklamy Internet BillBoard zasahují v České republice 6,8 milionu uživatelů měsíčně. V roce 2015 bylo uživateli technologií Internet BillBoard využito 87 % reklamního prostoru pro komerční kampaně. Toto číslo oproti předchozímu roku narostlo o 2 %, kdy pro tyto účely bylo využito 85 % reklamního prostoru. (TZ)

x-Infografika_iBillboard2015 (1)

Tento nárůst přibližně kopíruje i meziroční vývoj investic do internetové reklamy v České republice. V roce 2015 narostly investice do reklamy oproti předchozímu roku o 3,2 %. Český reklamní trh přitom v roce 2015 dosáhl 15 miliard korun (v Evropě jde o více než 30 miliard Euro v roce 2014).

Jak v roce 2014, tak i v roce loňském byly pro internetovou reklamu nejlepšími dny neděle a pondělí. Internetová reklama měla loni také špičku v době, která je vrcholem užívání internetu. První vrchol nastává těsně po poledni mezi 12:00 – 13:00 a další maximum přichází večer mezi 20:00 až 22:00 hodinou. Průměrná proklikovost (CTR – Click Through Rate) se v roce 2015 oproti předchozímu období zvýšila na 0,16 %.

Stejně jako v roce 2014 i v roce loňském pocházelo nejvíce těch, kterým je zobrazována internetová reklama,  ze Středočeského kraje a Prahy. V tomto regionu žije přibližně 22 % obyvatel České republiky, přesto v roce 2014 na Středočeský kraj a Prahu připadalo 39,92 % zobrazení. V roce  2015 to bylo již 41,27 %. Na druhém místě se v obou sledovaných letech umístil Jihomoravský kraj. Pomyslnou třetí příčku obsadil kraj Moravskoslezský s 9,48 %. Zajímavostí také je, že oproti roku 2014 narostly přístupy na české webové stránky ze zahraničí na 18,7 % (14,3 % v roce 2014).

Co se týče nejpoužívanějších prohlížečů, tak pozici jedničky drží a posiluje stále Google Chrome. Z 37,2 % v roce 2014 narostl jeho podíl na 44,1 %. V obou sledovaných letech na internetovou reklamu nejvíce klikali uživatelé prohlížeče Safari. Jedničkou mezi operačními systémy je stále Windows 7 s podílem 45,81 %. Oproti předchozímu roku však jeho zastoupení kleslo o 5 %. Celkově mají operační systémy Windows 77,09% podíl na trhu.

Trend nárůstu využívání mobilních zařízení dokumentuje i údaj, že již 18,7 % reklam bylo zobrazeno na mobilních zařízeních. Počet zobrazení reklamy na chytrých telefonech narostl oproti předchozímu roku o 58 %. Co se týče operačních systémů používaných v chytrých telefonech, tak Android (Google) má již 3x větší zastoupení než iOS (Apple).

Sušenky (cookies) má v současné době zakázáno 9,8 % prohlížečů, zatímco v roce 2014 to bylo 7,36 % prohlížečů. Se stoupajícím využíváním internetu z mobilních zařízení jsou mizející cookies problémem nejenom pro reklamu, ale také pro měření návštěvnosti.

O společnosti Internet Billboard, a.s.

Historii Internet Billboard a.s. můžete sledovat od roku 1996, kdy stála u zrodu významných aktivit týkající se internetové inzerce, nejprve v podobě projektu Billboard.cz, následoval projekt AdServeru pod názvem BB Media, BBelements až po dnešní iBILLBOARD. Souběžně také běžely mediální projekty BB Kontext a BB Text, rozšíření aktivit do dalších evropských zemí.  Od roku 2012 je Internet Billboard nejrychleji rostoucí společností věnující se RTB (Real Time Bidding) s pobočkami v Turecku a Polsku.

Vlajkovou lodí společnosti je produkt iBILLBOARD Ad Platform, který nabízí plnou integraci produktů iBILLBOARD Ad Server a iBILLBOARD RTB, který funguje primárně jako SSP platforma.

Celkově Internet Billboard, a.s. spravuje reklamní prostor převyšující 20 miliard impresí měsíčně a technologické řešení je používáni ve střední a východní Evropě (Slovensko, Polsko, Turecko, Rusko, Maďarsko, Rumunsko, Lotyšsko, Estonsko či Litva). Společnost je významným dodavatelem služeb a nástrojů pro správu internetového reklamního prostoru a reklamních kampaní. Produkty jsou určeny pro majitele malých i velkých webových stránek, agentury i mediální domy.