SAP uvádí novou generaci GRC

Společnost SAP přestavila novou generaci GRC, řešení pro řízení rizik – Governance, Risk and Compliance. Jedná se o kompletně přepracované řešení postavené na jazyce ABAB, který nahradil dosud používané prostředí Java. Aktuální verze přináší komplexní nástroje pro řízení, kontrolu a odhalování rizik, inovované uživatelské rozhraní znamená plnou integraci do stávajícího portfolia SAP BusinessObjects a umožní uživatelům pracovat se všemi nástroji GRC ve známém prostředí. Snadné začlenění do stávajících firemních procesů je jen jednou z novinek. Významně byla optimalizována práce s daty, jejich sdílení mezi jednotlivými aplikacemi a nově přibyly výpočty v reálném čase. (TZ)

S novou verzí GRC přichází kompletně přepracované uživatelské rozhraní, které spojuje souhrnné přehledy, reporty na bázi business intelligence a grafické znázornění procesů a rizik. Nové intuitivní rozhraní zjednodušuje jak obsluhu aplikace, tak získání relevantních údajů, a zpřístupňuje výhody komplexních GRC analýz širšímu okruhu uživatelů. Začlenění pravidel pro řízení rizik do firemních procesů je nyní jednodušší než kdy dříve.

Aplikace rodiny SAP BusinessObjects – Access Control, Risk Management a Process Control spolu sdílejí data a procesy, stejně tak i jednotné uživatelské rozhraní. Toto propojení jednotlivých nástrojů přináší krom zjednodušení obsluhy i řadu dalších výhod:

  • Operace nad aktuálními daty v reálném čase – nové výpočetní algoritmy umožňují vyhodnocovat rozsáhlé soubory dat v reálném čase a rychleji tak reagovat na kritické situace.
  • Nové nástroje umožňují automatizovat opakující se procesy při sledování aktivit a jejich kontrole. Komplexní pohled na firemní procesy v kombinaci s automatickou identifikací problémů a nastavením priorit umožňuje pružně reagovat na aktuální rizika a proaktivně vyhledávat potenciální problémy dříve, než nastanou.
  • Díky automatizaci procesů řízení rizik a monitoringu aktivit je možné výrazně redukovat náklady. Jednotné rozhraní celého portfolia BusinessObjects přináší další úspory v oblasti lidských zdrojů – s nástroji SAP GRC mohou stávající specialisté pracovat bez dalších investic do vzdělávání.
  • Vizuální editor bow-tie diagramů poskytuje nástroje pro tvorbu stromů poruch a událostí a umožňuje analytikům spolupracovat nad komplexními modely rizik. Na jednotlivé události tak lze nahlížet v globálním kontextu celé organizace.
  • Přepracovaný life-cycle management přestavuje nástroje pro zjednodušení a automatizaci definování politik a jejich následného životního cyklu – od návrhu přes schválení až po nasazení.
  • Díky otevřenosti celé platformy lze snadno integrovat specializované aplikace třetích stran. Odvětví se specifickým řízením rizik – jako jsou finanční služby, dodávka energií, lékařské organizace a další – mohou libovolně rozšiřovat stávající funkcionalitu SAP GRC dle svých potřeb a požadavků.
  • Kompletně přepsaný kód všech programů – nová verze GRC nástrojů opustila jazyk Java a je postavena na technologii ABAP (Advanced Business Application Programming).