Microsoft a SUSE obnovily smlouvu o interoperabilitě

Společnosti Microsoft Corp. a SUSE, samostatná obchodní jednotka Attachmate Group Inc., oznámily čtyřleté rozšíření průkopnické smlouvy, kterou podepsaly Microsoft a Novell před téměř pěti lety. Smlouva se týká široké spolupráce na interoperabilitě a podpoře systémů Windows a Linux. Tato spolupráce bude trvat do ledna 2016 a Microsoft se v rámci ní zavázal investovat 100 milionů dolarů do nových certifikátů systému SUSE Linux Enterprise pro zákazníky využívající podporu Linuxu od SUSE. (TZ)

Jak se operační prostředí IT stále více stávají komoditou, často v cloudu a plně zautomatizovaná, implicitně se očekává, že v nich budou používané technologie od různých dodavatelů navzájem spolupracovat. Z toho důvodu se vztah mezi Microsoftem a SUSE začal v odvětví vnímat jako vzorový model.

Spolupráce Microsoftu a SUSE slouží 725 zákazníkům na celém světě v různých odvětvích, jakými jsou výroba, ropný a plynárenský průmysl nebo zdravotnictví a finanční služby. Nejnověji ji využily i společnosti jako Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea, ALSTOM IT Shared Service Centres, Celesio AG, Colt Technology Services Group Ltd., Coop Danmark A / S, FagorBrandt SAS, LIBRO Handelsgesellschaft mbH, Nationale Suisse, Swiss Re a Wincor Nixdorf International GmbH. Díky tomuto spojení dává také SUSE zákazníkům možnost konsolidovat svou podporu Linuxu poskytováním systému předplacené zákaznické podpory pro SUSE Linux Enterprise Server, Red Hat Enterprise Linux a komunitní distribuce systému Linux, jakou je například CentOS.

„Jako jedna z největších bankovních korporací ve Španělsku nabízíme svým klientům široké portfolio finančních produktů a služeb,“ řekl Fernando Martinez, manažer pro infrastrukturu v BBVA Bank. „V tak dynamickém a rozvrstveném operačním prostředí jsou zaměstnanci, týmová práce, etické principy a moderní technologie páteří našeho byznysu. Spoléháme na SUSE Expanded Support Program, který umožní migraci části našich IT operací na SUSE Linux Enterprise Server, což podporuje naše cíle dosáhnout lepší spolupráci systémů Windows a Linux.“

Příležitost pro partnerství
Microsoft a SUSE také přinesly významné příležitosti pro partnery, kteří posunuli spolupráci firem na úroveň nástroje pro splnění požadavků svých zákazníků na interoperabilitu. Firmy jako například Dell Inc. měly prospěch jednak z pozice zákazníka, ale i prodejce řešení od Microsoftu a SUSE. Dále společnosti jako SHI International Corp., přední prodejce softwaru, hardwaru a služeb sídlící v USA, a Adaptive Computing Enterprises Inc. přední nezávislý dodavatel softwaru pro řízení pracovní zátěže (Workload management) v segmentu HPC (high-performance computing), pomohly svým zákazníkům prosperovat díky využití společných řešení uvedené spolupráce. Mezi vybrané mezinárodní partnery patří firmy jako například ALSANET AG, Bechtle AG, Comparex AT, ErmesTel, Kelway Ltd., Liga Distribution ApS, NEXPERT AG, SCC, Securelinx Ltd., Softcat Ltd., Stover AS, Trustmarque Solutions Ltd. a 2e2.

Posun interoperability napříč platformami do prostředí cloudu
Microsoft a SUSE postavily pro zákazníky most mezi světem proprietárního a open source softwaru. S dalším postupným vývojem spolupráce budou obě firmy nadále nabízet nejvyšší úroveň interoperability a zároveň jistotu plné podpory svých řešení.

„Naše spolupráce se SUSE nejen pomáhá zákazníkům dosáhnout úspěchu dnes, ale jejím cílem je poskytnout pevné základy i pro úspěch v budoucnosti,“ řekl Sandy Gupta, generální ředitel Open Source Solutions Group společnosti Microsoft. „Díky naší neustálé účasti na technické stránce projektu, výjimečné podpoře od SUSE a naší schopnosti poskytnout si vzájemnou ochranu duševních práv se cítíme jisti v tom, že i v budoucnosti budeme dodávat klíčové služby zákazníkům, kteří provozují různorodá IT prostředí, a to i v cloudu.“

„Těší nás, že rozšiřujeme naši dlouhodobou spolupráci se společností Microsoft,“ řekl Michael Miller, viceprezident divize Global Alliances and Marketing, společnosti SUSE. „Tato spolupráce je úspěšná díky našemu společnému odhodlání pomoci organizacím co nejlépe využít smíšené prostředí Linuxu a Windows Serveru. Budeme nadále pracovat se společností Microsoft na řešeních, které umožní našim společným zákazníkům zvládat kritické pracovní zátěže v různorodých prostředích v rámci široké škály technologických modelů, včetně privátních, veřejných a hybridních cloudových implementací.“

Microsoft a SUSE budou také pokračovat ve své technické spolupráci na řešeních týkajících se cloudového prostředí, virtualizace a správy, s cílem pomoci zákazníkům pracovat efektivněji. Jedním z příkladů je meziplatformní řešení se systémy Microsoft Hyper-V Cloud a SUSE Linux Enterprise Server. Tato kombinace poskytuje IT manažerům robustní řešení pro migraci do architektury privátního cloudu. Firmy také plánují rozšířit Microsoft System Center prostřednictvím integrace s platformou SUSE Manager a vybrat technologie, které vylepší zavádění, opravy a aktualizace systému Linux.

O společnosti SUSE

SUSE je předním poskytovatelem podnikových řešení Linuxu, která zvyšují flexibilitu, snižují náklady a složitost řízení v dynamických IT prostředích. S produkty soustředěnými okolo SUSE Linux Enterprise, maximálně interoperabilní platformy pro náročné nasazení, SUSE umožňuje organizacím poskytovat bezproblémové výpočetní služby napříč fyzickými, virtuálními i cloudovými prostředími. Díky skvělým produktům a široké síti partnerů mohou řešení SUSE sloužit tisícům organizací po celém světě. Pro více informací navštivte www.suse.com.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

O společnosti NetIQ

NetIQ je softwarová společnost s výrazným zaměřením na úspěch svých zákazníků. Využitím filozofie WorkloadIQ pomáhá NetIQ zákazníkům efektivně čelit výzvám vznikajících při komplexní ochraně informací a plnění standardů jako jsou FISMA, FDCC/SCAP, PCI DSS, HIPAA, SOX nebo NERC CIP. NetIQ současně umožňuje bezpečně poskytovat a spravovat systémové služby přes fyzická, virtuální nebo cloudová prostředí.

Další informace získáte v Centru podpory zákazníků společnosti Novell (NCCC) v ČR na tel. +420 283 007 311 nebo na českých webových stránkách www.novell.cz. Informace pro novináře jsou v originále k dispozici na adrese www.novell.com/pressroom.