3D kino v obývacím pokoji: nový DLP projektor Sharp XV-Z17000 nabízí tříprostorový obraz ve vysokém rozlišení

Od velmi napínavých akčních filmů až po působivé scenérie z přírodních dokumentů – až do nedávné doby měl každý, kdo chtěl vidět působivé 3D obrázky v impozantní velikosti a odpovídající kvalitě pouze jedinou možnost – návštěvu kina. To je dnes už minulost, protože nový projektor XV-Z17000 DLP od společnosti Sharp  přináší na domácí filmová plátna obraz v 2D a 3D režimech ve špičkové kvalitě Full HD. Tento projektor má plné rozlišení 1920 x 1080 s jasem 1600 lumenů. Kontrastní poměr je přibližně 40 000:1. Kromě toho nabízí velmi propracovaný systém správy barev velké množství možností pro optimální nastavení obrazu v závislosti na světelných podmínkách v obývacím pokoji. (TZ)

“S projektorem XV-Z1700 přináší do našich domovů Sharp plnohodnotný požitek z návštěvy kina,” říká Peter Heins, produktový ředitel a šéf výzkumu a vývoje divize zobrazovacích systémů společnosti Sharp Electronics Europe. “Při vývoji tohoto produktu jsme se rozhodli spolehnout na technologii DLP od společnosti Texas Instruments, protože je mimořádně odolná a velmi vhodná pro 3D projekci.” Obraz u DLP projektorů je generován čipem pomocí naklápěcích mikrozrcátek, která pulzují až 5000 krát za sekundu v integrovaném obvodu a odrážejí tak světlo. DLP projektory mají mimořádně vysoký kontrast. Díky tomu, že mikrozrcátka jsou velmi dobře chráněná pod speciálním křemíkovým sklem, jsou odolná vůči prachu, což snižuje nutnost jejich údržby na minimum.

Pro vnímání prostorového obrazu potřebují diváci aktivní brýle, které jsou synchronizovány se zařízením. Dva kusy těchto brýlí jsou součástí standardního vybavení projektoru Sharp XV-Z17000.

S dvojící HDMI 1.4 vstupů je model plně připraven k 3D využití. Projektor má také RS232C vstup pro integraci do stávajících instalací domácích kin.

Sharp XV-Z17000 nabízí celou řadou funkcí, ale především je v mnoha ohledech ekonomický. Například 250 wattová žárovka projektoru má v úsporném režimu ohromující životnost 3000 hodin a díky hlučnosti pouhých 23 dB při provozu v úsporném režimu je projektor velmi tichý.