Novell přinese informace o nových trendech v eGovernmentu

Praha, Česká republika – 20. října 2011 – Společnost Novell se ve dnech 25. a 26. 10. 2011 zúčastní prestižního mezinárodního kongresu ITAPA 2011 v Bratislavě. Hlavními tématy letošního ročníku konference budou otázky týkající se eGovernmentu, ale také ochrana osobních údajů a cloud computing. Zástupci společnosti Novell vystoupí ve třech sekcích.
„V sekci Jednoduché služby pro občany se chceme podělit o své zkušenosti z klíčových eGovernmentových projektů v České republice, jakými jsou Czech POINT a Informační systém datových schránek,“ řekl Aleš Kučera, generální ředitel společnosti Novell v České republice. (TZ)

Cílem projektu Czech POINT je vytvořit garantovanou službu pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho universálního, asistovaného místa, kde je možné získat a ověřit data z veřejných i neveřejných informačních systémů, úředně ověřit dokumenty a listiny, převést písemné dokumenty do elektronické podoby a naopak, získat informace o průběhu správních řízení ve vztahu k občanovi a podat podání pro zahájení řízení správních orgánů. Jde tedy o maximální využití údajů ve vlastnictví státu tak, aby byly minimalizovány požadavky na občany. Czech POINT je často označován jako jeden z nejúspěšnějších eGovernmentových projektů ve střední Evropě.

Datové schránky jsou informačním systémem veřejné správy. Cílem projektu je efektivnější – tedy rychlejší a spolehlivější veřejná správa. Pomocí datových schránek je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat. Tento způsob komunikace nahrazuje klasický způsob doručování v listinné podobě. Digitální dokument má stejnou právní sílu jako jeho papírová forma. Orgánům veřejné moci a právnickým osobám jsou datové schránky zřízeny automaticky, všem ostatním na základě jejich žádosti.

V sekci Nové trendy v bezpečnosti upozorní společnost Novell na výhody log managementu a řešení z oblasti SIEM (Security Information and Event Management).

„V důsledku stále náročnějších bezpečnostních požadavků uchovávají organizace obrovské množství informací o různých událostech a činnostech ve svých sítích, platformách a aplikacích. Spravovat takové množství událostí manuálně je prakticky nemožné. Řešení společnosti Novell tyto procesy plně automatizují. Tím zpřehledňují IT infrastrukturu organizací, monitorují a eliminují bezpečnostní rizika a usnadňují dosažení shody s předpisy,“ řekl Mario Minarovský, výkonný ředitel společnosti Novell Slovensko.
V sekci věnované cloud computingu je cílem společnosti Novell poukázat na škálu nabízených služeb, nebo možnosti využití cloud computingu v eGovernmentových projektech.

O společnosti Novell

Společnost Novell, celosvětový lídr v oblasti podnikových aplikací, umožňuje organizacím zvyšovat produktivitu a efektivně spolupracovat. Portfolio produktů Novell pomáhá zákazníkům snižovat náklady, složitost a rizika spojená s jejich IT systémy prostřednictvím řešení správy identit a zabezpečení, správy systémů, spolupráce a linuxových operačních platforem.  Novell nabízí také řešení pro správu koncových pracovních stanic po celou dobu jejich životního cyklu, včetně jejich zabezpečení. Více informací naleznete na webu www.novell.cz.