Hity letošních Vánoc: Dárky z e-shopů a ze slevových serverů

Trendem posledních let je vyřizování vánočních nákupů jednoduše z pohodlí domova přes internet. I letos se očekává, že dárky pro své blízké takto nakoupí více lidí než v uplynulých letech. Odhady Asociace pro elektronickou komerci (APEK) předpovídají letošní nárůst objemu prodejů v e-shopech o 12 procent. Celkové tržby internetových obchodů by letos měly činit až 37 milionů korun. Ještě razantnější vzestup ale odborníci očekávají v segmentu slevových serverů. (TZ)

Provozovatelé e-shopů a slevových serverů očekávají, že navzdory doznívající finanční krizi budou Češi o letošních Vánocích utrácet za dárky více než v minulosti. “Nikdo si asi netroufne tvrdit, o kolik více utrží slevové servery ve srovnání s loňskými Vánocemi, ale rozhodně se bavíme o tříciferném nárůstu prodejů,” říká Michal Hardyn ze slevového srovnávače SlevyDnes.cz.

V internetových obchodech se v předvánočním čase zvyšují prodeje zejména drobného zboží, jako jsou domácí pekárny, mp3 přehrávače, digitální fotoaparáty, GPS navigace nebo parfémy. Podle zveřejňovaných statistik obchodníků se výše průměrné objednávky pohybuje okolo 2500 Kč. Na slevových serverech lidé svým blízkým nejčastěji nakupují dárky v podobě poukazů na zájezdy, ale před Vánocemi stoupá zájem i o další druhy zboží. “Nejsilnější kategorií jsou poukazy na různé druhy pobytů. Například v měsíci říjnu byla na SlevyDnes.cz jednou z nejprodávanějších nabídek sedmidenní zimní dovolená v Krkonoších zahrnující ubytování, polopenzi, skipass a vstup do fitness, to vše za zvýhodněnou cenu 6640 Kč. V poslední době však evidujeme i razantní nárůst nákupů zboží se slevou,” potvrzuje Michal Hardyn.

Zvýšený zájem o vánoční dárky v podobě slevových poukazů se po zkušenostech z loňska očekává i na slovenském trhu. “V minulém roce jsme připravili speciální vánoční sekci, která zaznamenala velký úspěch, tvořila v daném měsíci obrat zhruba 50 % celkových prodejů. Nejprodávanějším artiklem se staly poukazy na bělení zubů, jichž se prodalo 360 po 45 eurech. To je velmi slušný výsledek na to, že v tu dobu fungovaly slevové servery na Slovensku teprve dva a půl měsíce,” říká Zdenko Hoschek z největšího slovenského slevového portálu ZlavaDna.sk, který aktuálně vstupuje také na český trh. Na základě této zkušenosti Slováci na letošek plánují další velké slevové akce. “Vánoční sekci hodláme spustit v polovině listopadu. Zaměřit se chceme na vše, co může být zajímavým dárkem, na klasické poukazy do  salonů krásy, na masáže a pobyty, zážitkové akce, šperky nebo například žertovné předměty. Prostor u nás opět dostane také vánoční charitativní sbírka, u které celý výnos bude určený projektu Hodina deťom,“ uzavírá Hoschek ze ZlavaDna.sk.

Slevové servery získaly v Česku i Slovensku navzdory krátké době svého fungování obrovskou popularitu. V silně konkurenčním prostředí letos působilo více než 400 subjektů, do oboru se přidaly i firmy, které patří k tuzemským internetovým gigantům – např. Seznam.cz, Aukro.cz nebo Centrum.cz.