Platforma Windows Azure s dalšími aktualizacemi

Společnost Microsoft uvolnila několik nových aktualizací určených pro cloudovou platformu Windows Azure, díky nimž bude pro zákazníky ještě flexibilnější. Kromě nových funkcí jim umožní lépe škálovat a spravovat databáze. Novinkou je například vydání vývojářských nástrojů Windows Azure SDK pro platformu Node.js, nástroj NPM (Node Package Manager) nyní funguje i pod Windows a usnadňuje práci s Node moduly. Omezené preview služeb založených na platformě Hadoop pro Windows Azure pak umožní výrazně rychlejší publikaci aplikací postavených na této platformě. (TZ)

Dále byly uvolněny i nové nástroje pro technologie OSS. K nim patří i aktualizovaný plugin do vývojového prostředí Eclipse jako součást nástrojů Windows Azure SDK pro jazyk Java. Plné integrace a podpory se dočkaly databáze MongoDB, nové podpůrné vývojové nástroje pro Apache Solr a Lucene a Memcached server určený pro cachování z jiných jazyků než .NET.

Lepšímu škálování na velkých objemech dat nyní rovněž napomůže SQL Azure Federation. Jedná se o klíčovou technologii pro scénáře, kdy požadujeme elastické škálování databáze na principu shardingu.

Došlo ke zjednodušení procesu registrace bezplatné devadesátidenní zkušební verze s možností limitů spotřeby. Zároveň proběhla inovace rozhraní Windows Azure management portálu, která zajišťuje aktuální přehled o používání a placení služby.

Součástí prosincových novinek je i ztrojnásobení maximální velikosti jedné databáze v SQL Azure na 150GB při zachování původní ceny. Jinými slovy řečeno, za databáze nad 50GB nezvyšujeme poplatky a cena zůstává konstantní. Také platí, že jednotková cena u 150GB databáze je o 67 % levnější než u kapacit pod 50GB. A to není vše, sazby za transfer dat byly sníženy o 25 procent a využití technologie Service Bus je až do března 2012 bezplatné.

„Prosincové inovace mají napomoci především lepší interoperabilitě, flexibilitě při škálování a správě databází. Dále podtrhují pozici Windows Azure jako jednoduché, spolehlivé a výkonné platformy pro vytváření a následný provoz webových aplikací a služeb,“ říká Dalibor Kačmář, manažer serverové divize ve společnosti Microsoft.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.