Ministr Kuba představil online rozpočet a další protikorupční novinky

Rozpočet Ministerstva průmyslu a obchodu bude od pátku online přístupný veřejnosti na stránkách www.mpo.cz. Například v oblasti výdajů na dotace se tak kdokoli bude moci proklikat až na úroveň jmen jednotlivých příjemců. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na dnešní společné tiskové konferenci s předsedou vlády Petrem Nečasem. (TZ)

“Jsme první ministerstvo, které rozpočet zveřejňuje až na úroveň detailů o tom, kdo peníze z rozpočtu čerpá. Zveřejněním ‘rozklikávacího’ rozpočtu se tak z Ministerstva průmyslu a obchodu stane jeden z nejtransparentnějších resortů. Kdokoli si bude moci najít, jak ministerstvo utrácí peníze daňových poplatníků,” říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. “Zvlášť v době napjatých veřejných rozpočtů to považuji za velmi důležitý krok, aby veřejnost mohla kdykoli kontrolovat, jak se s prostředky nakládá.”

Ministerstvo průmyslu a obchodu se také už od začátku ledna řídí novým zákonem o veřejných zakázkách, který oproti stávající legislativě podstatně zpřísňuje pravidla pro výběr dodavatelů. Zákon přitom vstoupí v platnost až v květnu. Současně s tím ministerstvo upravilo strukturu svých internetových stránek tak, aby odkaz na právě vyhlašované veřejné zakázky byl snadno dostupný už z domovské stránky resortu.

Aplikaci „rozklikávacího“ rozpočtu v současné době ministerstvo průmyslu a obchodu dokončuje po technické stránce a doplňuje do ní údaje za realizované výdaje roku 2011. Pro letošní rok aplikace nabídne rozpis rozpočtu a postupně se bude plnit daty podle uskutečněných výdajů.