Česká historie na Facebook Timeline jen do roku 1000

Praha, 26. 4. 2012 – Mladá startupová agentura Czech Startups se rozhodla využít nových Timeline profilů stránek na Facebooku a vytvořila průřez českou historií od roku 1000 až po současnost. Cílem iniciativy je ukázat, že Facebook nemusí být jen místem, kde mladí lidé ztrácí čas, ale i místem, kde se dá leccos naučit. Vzhledem k limitu profilů Timeline do roku 1000 našeho letopočtu je však projekt omezen a jeho tvůrci chtějí apelovat na společnost Facebook, aby limit posunula dále do minulosti. (TZ)

Tvůrci Timeline stránky Czech History vložili při startu na profil projektu téměř čtyřicet důležitých milníků české historie. Za první den se k odběru stránky přihlásilo přes 500 lidí a tvůrci věří, že komunita na Facebooku pomůže rozšířit profil, aby postupně zmapoval všechny důležité události. “Na Facebooku dnes tráví mladí lidé nezanedbatelnou část svého času. Přijde nám přirozené využít jeho možnosti ke vzdělávání,” vysvětluje Zbyněk Meloun, zakladatel Czech Startups a dodává: “Je velká škoda, že Facebook podporuje zadávání událostí na Timeline profilech historicky pouze do roku 1000, limituje nás to v naší myšlence zmapovat českou historii už od jejích počátků. Byli bychom také rádi, aby myšlenka historických timeline neskončila pouze naším projektem, ale aby našla uplatnění i v dalších oblastech, například zmapování evoluce celého lidstva.”

Profil Czech History je jedním z prvních záznamů historie státu pomocí Facebook Timeline. Všechny události jsou přeloženy do angličtiny, takže je přehled české historie přístupný i cizincům. Česká historie začíná na profilu Czech History v roce 1085, kdy byl první českým králem korunován Vratislav II. a prozatím končí 18. prosince 2011 úmrtím prvního českého prezidenta Václava Havla.