Elektronické knihy si získávají český trh, zájem o ně prudce stoupá

Zájem o elektronické verze knihy neustále roste. Co se loni prodávalo několik měsíců, dnes zmizí z pomyslných online pultů za pár týdnů. Potvrzují to prodeje společnosti Palmknihy, největšího hráče na českém trhu s eknihami. Jen za první čtyři měsíce letošního roku se prodalo devětkrát více titulů než před rokem. Eknihy si tak každým dnem ukrajují větší díl z českého knižního trhu. (TZ)

Podíl elektronických knih na českém trhu sice prozatím nedosahuje světové úrovně, ale počet prodaných knih každým dnem výrazně stoupá. „V loňském roce se během prvních čtyř měsíců prodalo lehce přes tisíc titulů. Za stejné období letošního roku to již bylo přes devět tisíc knih,“ představil aktuální statistiky Jiří Vlček, zakladatel serveru Palmknihy.cz. Celkově v loňském roce patřilo eknihám jen 0,03 procenta českého knižního trhu, letos by mělo jít již o 0,5 procenta. A do roku 2015 se počítá s 15 procentním podílem. Podle Jiřího Vlčka jde o reálná čísla, kterých bude možná dosaženo i dříve. „Většímu rozvoji eknih v podstatě nic nebrání, naopak. Neustálé rozšiřování technických možností v kombinaci s rostoucím obsahem je ideální kombinací pro čtenáře i nakladatele. Vlastnit chytrý telefon, tablet či čtečku dnes již není ničím neobvyklým,“ uvedl Vlček. Jen společnost Palmknihy pro letošek plánuje prodej 50 tisíc elektronických titulů.

K rozvoji eknih v současnosti výrazně přispívají také knižní nakladatelé. Ti si stále více uvědomují význam eknih a na aktuální vývoj promptně reagují. Mnohé knihy proto již dnes nevychází jen v tištěné podobě, ale současně také i v té elektronické. Dobrým příkladem může být kniha Žitkovské bohyně od laureátky ceny Magnesie Litery za prózu Kateřiny Tučkové, která vyšla v únoru letošního roku na knižních pultech, ale i elektronicky na Palmknihách.

Zájem ze strany čtenářů pak potvrzují čísla nejen prodaných, ale i v počtu stažených titulů. Ta během letošního ledna až dubna v součtu přesáhla jeden milion stažených knih. Kromě devíti tisíc prodaných titulů do tohoto čísla spadá také 997 745 stažených knih, které jsou na serveru Palmknihy.cz čtenářům volně k dispozici. I v tomto případně jde podle Vlčka o rekordní počet, který jen odpovídá aktuálnímu vývoji. „Jasně to koresponduje se současným rostoucím zájmem. Rozvoj eknih je nezadržitelný.  Potvrzují to i čísla ze světa. Jen v USA byla v loňském roce každá pátá zakoupená kniha právě ta elektronická,“ uzavřel Vlček.