Technologie na horách: Obstojí pouze odolné přístroje kompaktních rozměrů

Praha, 23. ledna 2013 – Zimní dovolené jsou v plném proudu. Někteří Češi se každoročně vydávají na delší cesty za mořem a sluncem, většina jich však vyráží do horských středisek. Kromě kvalitního oblečení, které je v zimě samozřejmostí, si lidé v poslední době stále častěji zpříjemňují pobyt i různými technickými vymoženostmi. Ty musí být hlavně lehké a odolné, aby v zimním počasí obstály. (TZ)

Jedním z největších hitů zimního období jsou fotoaparáty. Stejně jako v případě letních zájezdů k moři si totiž nechce nikdo ani na horách nechat ujít možnost zachovat si svoje zážitky v podobě fotografie nebo videozáznamu. Oproti zbytku roku se v tomto období více prodávají kompaktní a odolné přístroje.

„Optika není pro Čechy vyrážející na hory nejdůležitější vlastností fotoaparátu. Na sjezdovce s sebou nikdo nechce nosit těžkou zrcadlovku. Oblíbené jsou spíše menší přístroje, které pokud možno vydrží pád na zem a dokážou dobře fungovat i za nižších teplot nebo při zvýšené vlhkosti,“ vysvětluje Robin Weintritt, ředitel prodeje ve společnosti Expert Elektro, a dodává: „Zákazníci si navíc vše pojišťují nákupem kvalitního pouzdra na nový fotoaparát.“

Případným komplikacím na cestách, zejména pak v případě zahraničí, předcházejí mnozí lidé nákupem GPS navigací s aktuálními mapami. Moderní přístroje dokážou vybrat trasu, která se vyhne dopravním zácpám, nehodám či uzavírkám a navede vůz i s osádkou do cíle rychle a bezpečně. Kromě navigací do auta se prosazují také outdoorové přístroje, které mají menší hmotnost i rozměry. Dokážou bezpečně určit polohu a zajistit tak, že se lidé v horách neztratí. „Použití v terénu je uzpůsobena také větší výdrž na baterie a zvýšená odolnost proti povětrnostním vlivům“, vysvětluje Robin Weintritt ze společnosti Expert Elektro.

Jenže hory nejsou jen lyžování nebo turistika. O zábavu po večerech se dříve často staraly přenosné DVD přehrávače. Nyní už je lidé kupují spíše jen menším dětem do auta. Vše se totiž změnilo s příchodem tabletů. Ty jsou výkonnější, skladnější, mají integrovanou vnitřní paměť a kromě přehrávání filmů zvládají také hry a nejrůznější aplikace.

V horských střediscích už bývá standardem bezdrátové připojení k internetu zdarma, a tak se lze přes tablet pohodlně připojit k síti, přečíst si nejnovější zprávy z domova nebo vyřídit neodkladnou e-mailovou komunikaci. „V případě tabletů jsou lidé ochotni si za kvalitu připlatit. Většina zákazníků požaduje vysokou výdrž baterie, nejlépe alespoň 10 hodin,“ přibližuje preference českých zákazníků Robin Weintritt z Expert Elektro.

O společnosti Expert Elektro

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které vzniklo v roce 1995. O rok později bylo přijato za člena mezinárodní kooperace Expert International se sídlem ve Švýcarsku. Připojilo se tak ke skupině zhruba 3000 odborných obchodníků v Evropě. Expert International svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo.

Česká expertní síť se v současné době skládá ze 17 společníků a 55 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro expert Jankovský, Elektro Vision a Spektrum Elektro. Společnost Expert Elektro v posledních letech zaznamenává trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se systematicky a plynule zvyšuje. Pokračuje výstavba prodejen, které nabízejí veškerý sortiment z oblasti elektroniky, elektrospotřebičů a počítačů pro domácnost včetně příslušenství a servisu. Konsolidace společnosti přináší své plody a stává se garantem dalšího trvalého rozvoje v České republice. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti. Motto Expert Elektro zní: „Expert – dobrá rada, dobrá cena“.

Vždy aktuální informace o společnosti Expert Elektro naleznete na www.amic.cz/tiskove-stredisko/expert-elektro/ nebo na www.expert.cz.