“Budu se starat o svoji online bezpečnost” – předsevzetí pro rok 2014

Příchod nového roku je časem, kdy přemýšlíme o změnách ve svém životě a dáváme si různá novoroční předsevzetí, například že budeme pravidelně sportovat nebo začneme zdravě jíst. Odborníci z Trend Micro však navrhují, abychom se letos zaměřili i na něco jiného: pokusili se změnit své „online“ návyky. Níže najdete deset tipů, které vám mohou pomoci zachovat si na Internetu bezpečnost. Vycházejí z aktuálních blogů SimplySecurity zaměstnanců Trend Micro. (TZ)

#1– Pořiďte si nebo udržujte na svém počítači a mobilních zařízeních bezpečnostní software, který má pravidelné aktualizace a který nabízí více než jen antivirovou ochranu – i kdyby  vám některý z vašich příbuzných „všeználků“ tvrdil, že takový software nepotřebujete.

#2 – Pokud jste minulý měsíc používali v některém z obchodů Target debetní kartu, okamžitě si změňte PIN. Pokud jste používali kreditní kartu, zkontrolujte měsíční výpisy a reklamujte jakékoliv podezřelé částky, které objevíte.

#3 – Neustále kontrolujte a v případě potřeby upravujte svá nastavení soukromí na Facebooku a omezujte počet přátel, kteří mohou prohlížet vaše příspěvky. Také mějte stále na paměti, že nic, co dáte na Facebook, ve skutečnosti není „soukromé“.

#4 – Změňte si hesla na všech webových účtech a ujistěte se, že má každé alespoň deset znaků a obsahuje kombinaci velkých a malých písmen, číslic a zvláštních znaků.

#5 – Začněte se v kybernetickém prostředí lépe orientovat a používejte metodu PIE (Protection, Intuition, Education – ochrana, intuice, vzdělávání).

#6 – Nenechte se napálit e-maily s phishingem a scamy. Buďte podezíraví a předpokládejte, že každá zpráva, která se objeví ve vaší schránce, může být pokusem o ukradení vaší identity.

#7 – Dvakrát se rozmyslete, než kliknete na tlačítko „Odeslat“ nebo „Vyvěsit“. Když člověk příliš sdílí, může to zavdat podnět k tomu, že se na vás někdo zaměří, třebas i po letech. Je dobré se zamyslet nad tím, co chcete sdílet a jak by se toho dalo zneužít.

#8 – Když nakupujete online, nikdy nepoužívejte metodu placení, která nenabízí ochranu před podvody. Bankovní převody a převodní příkazy se pro online nákupy nedoporučují, protože jakmile je odešlete, již nemáte žádnou možnost získat peníze zpátky.

#9 – Zamykejte svůj mobilní telefon pomocí PINu nebo bezpečnostního kódu a nastavte si zámek obrazovky s časovým limitem tak, aby se vaše zařízení po určité době neaktivity automaticky uzamklo.

#10 – Pokud máte doma děti, nerozpakujte se omezit jejich přístup na Internet a sledovat jejich online aktivity. Nezapomeňte používat kontrolní rodičovské funkce, které by měly být součástí vašeho bezpečnostního softwaru.

Přejeme Vám báječný a bezpečný rok 2014!

O společnosti Trend Micro

Společnost Trend Micro Incorporated, přední světový dodavatel bezpečnostního softwaru, usiluje o vytvoření bezpečnějšího světa pro výměnu digitálních informací. Naše řešení pro soukromé i firemní zákazníky a státní správu poskytují víceúrovňovou ochranu obsahu na ochranu informací v mobilních zařízeních, koncových bodech, bránách, serverech a cloudu. Trend Micro nabízí inteligentní ochranu informací pomocí inovační bezpečnostní technologie, která se snadno implementuje a spravuje a kterou lze přizpůsobit rozvíjejícímu se ekosystému. Všechna naše řešení jsou založena na cloudové analýze globálních hrozeb v infrastruktuře Trend Micro™ Smart Protection Network™ a podporována více než 1200 odborníky na bezpečnost z celého světa. Další informace najdete na www.trendmicro.euee