Odborné publikace o řízení pravidel, procesů a servisní architektury zdarma ke stažení

20. 3. 2014 – Společnost Galeos dala volně k dispozici sadu odborných publikací pokrývajících většinu oblastí potřebných k tomu, aby firma byla schopna rychle, správně a efektivně reagovat – tedy flexibilní řízení pravidel, procesů a informační infrastruktury. Publikace určené zejména konzultantům, manažerům a procesním specialistům vycházejí ze zkušeností z desítek projektů v České republice i zahraničí. Jsou v elektronické podobě ke stažení na http://www.galeos.cz/o-nas/odborne-brozury.  (TZ)

Publikace Podniková pravidla pod kontrolou, jejíž autorkou je senior byznys konzultantka Ivana Šabatová, představuje odbornější úvod do Business Rules Management Systems. Začíná vysvětlením, co pokládat za byznys pravidla (jestliže je zákazník zařazen do programu Premium, pak jej obsluhuje pracovník pro VIP klienty), jakou roli hrají v řízení organizace a k jakým důsledkům vedou rozpory mezi různými pravidly. Dále popisuje životní cyklus práce s pravidlem, možnosti centrálního řízení pravidel napříč organizací a možnosti nejmodernější generace IT nástrojů.

Podnikové procesy pod kontrolou je publikace zaměřená na automatizaci podnikových procesů (Business Process Management). Vysvětluje rozdíl mezi plnohodnotným BPM a grafickým znázorněním procesů, workflow apod. a detailně popisuje celý životní cyklus automatizovaného procesu. Vymezuje role různých zaměstnanců zapojených do zlepšování procesů a podrobně ukazuje, jaké funkce je možné čekat od různých informačních systémů třídy BPM. Autorkou této publikace je rovněž Ivana Šabatová.

Tuto dvojici doplňuje brožura Podnikové aplikace pod kontrolou, která se věnuje otázce servisně orientované architektury (SOA). Tato koncepce umožňuje jednotně vizualizovat, řídit a optimalizovat datové toky v heterogenní IT infrastruktuře. Publikace z pera senior konzultanta a projektového manažera Jindřicha Štumpfa je založena na praktických zkušenostech z reálných implementací SOA nástrojů.  Popisuje životní cyklus návrhu a nasazení SOA a připomíná různé aspekty, které je třeba vzít do úvahy pro úspěšnou implementaci.  Samostatná kapitola je věnována otázce SOA governance (v podstatě řízení nástrojů SOA).

„Vidíme na českém trhu obrovský potenciál zvýšení výkonnosti místních firem – pokud začnou dobře využívat svá data, pravidla, procesy a informační systémy. I výzkum, na kterém jsme se v loňském roce podíleli, to potvrdil,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Galeos Pavel Kaplický. „Většina našich aktivit směřuje právě sem.  Zasazujeme nejlepší technologie dostupné na globálním trhu do praktického kontextu podnikání českých firem, pomáháme jim konzultačně a podle možností usilujeme také o osvětovou činnost. Sem spadají i dnes oznámené publikace.“

GALEOS a.s. je technologická a konzultační firma. Svým zákazníkům pomáhá zvyšovat efektivitu a rychle a správně reagovat – díky lepšímu využití dat a flexibilním pravidlům i procesům. Přináší jim tak vyšší konkurenceschopnost, ziskovost i radost z práce.

Při vytváření dlouhodobých partnerství se zákazníky se firma opírá jak o vlastní stabilní tým expertů na IT i byznys, tak o globální ekosystém dodavatelů technologických nástrojů, konzultačních a aplikačních partnerů i systémových integrátorů. Její lidé se snadno zapojují do projektových týmů a jsou zvyklí pracovat podle standardních vývojových, analytických i projektových metodik. Přebírají odpovědnost zejména za oblasti jako kmenová data (master data management), rozhodovací pravidla (business rules management), automatizace procesů (business process management) a SOA.

Zákazníci společnosti Galeos oceňují mimo jiné kombinaci inovativního přístupu, špičkových technologií, zkušeností z projektů realizovaných během 20 let pro zákazníky v mnoha zemích a pružnosti relativně malé firmy.