Náhrada škody za pirátský software vystoupala na 390 tisíc korun

PRAHA, 27. března 2014 – Pokud bude letos firma stíhána za užívání nelegálního softwaru, zaplatí poškozeným výrobcům softwaru v průměru 390 tisíc korun, to je o 90 tisíc korun více než loni. Nejvyšší kompenzace se doposud pohybovala pod jedním milionem korun. Vyplývá to z analýzy protipirátské organizace BSA | The Software Alliance.   (TZ) 

V konečné fázi mohou náklady nelegálních uživatelů činit až trojnásobek hodnoty nelegálního softwaru: „Poškozené firmy mohou požadovat náhradu škody či vydání bezdůvodného obohacení vzniklého nelegálním užíváním softwaru, a to až ve výši dvojnásobku jeho hodnoty. Kromě toho, pokud nelegální uživatel chce software i nadále užívat, musí si jej koupit, protože kompenzace softwarovým firmám neznamenají legalizaci již nelegálně užívaného softwaru,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA. Software v hodnotě 100 tisíc tak může firmu přijít na 300 tisíc korun.

„Daří se nám odhalovat větší případy softwarového pirátství ve firmách díky programu placeného odhalování softwarového pirátství, který byl spuštěn loni v červenci prostřednictvím www.SoftwareLegalne.cz. Kompenzace určená poškozeným softwarovým firmám se tak výrazně zvýšila díky přílivu nových případů,“ vysvětluje Jan Hlaváč.  Informátoři obdrží za informace vedoucí k usvědčení pirátů 10 % z uhrazené náhrady škody. Uvedené částky nezahrnují náklady na soudní řízení a právní zastoupení: „Ty obvykle navýší náklady o dalších 10–15 procent,“ dodává Jan Hlaváč.

V Česku se podle poslední analýzy BSA užívá 35 procent softwaru nelegálně. To znamená, že téměř každý třetí software je instalován pirátsky. Komerční hodnota v Česku užívaného pirátského softwaru činí 3,8 miliardy korun. Nová míra pirátství by měla být oznámena v červnu.

„Letos očekáváme pokles míry softwarového pirátství o dva až tři procentní body: z 35 na 32 procent. Ve firmách se daří pirátství dlouhodobě úspěšně potírat. Problematické jsou stále domácnosti, kde nelegálního softwaru přibývá, ale i tam se daří míru pirátství snižovat díky novým obchodním a cenovým modelům výrobců softwaru,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

Kradený software za dvě miliardy korun je v malých a středních firmách

Přistižené firmy mají většinou od 5 do 150 zaměstnanců a podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. „Odhadem se v sektoru malých a středně velkých firem užívá nelegální software za dvě miliardy korun,“ dodává Jan Hlaváč. Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec).

S firmami stíhanými za softwarové pirátství se daří lépe dohodnout na úhradě škod díky zákonu o trestní odpovědnosti firem, který již platí dva roky. „Vedení firem má proto snahu více spolupracovat, protože zákon umožňuje stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale i celou firmu. To podstatně zlepšilo pozici poškozených výrobců softwaru,“ uzavírá Jan Hlaváč, Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA | The Software Alliance. 

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.