Tři čtvrtiny společností žebříčku Fortune 500 používají architekturu Cisco UCS. Architektura slaví páté výročí.

Praha 23. dubna 2014 – Uvedení Cisco UCS bylo po dlouhých letech první skutečně výraznou inovací na trhu serverů. I když vstupovala na velmi vyspělý a konkurenční trh, má za sebou společnost Cisco pět let rychlého růstu a neustálých inovací, které ji katapultovaly mezi největší dodavatele serverů na světě. Cisco UCS využívá více než 30 tisíc zákazníků na celém světě, včetně 75 procent společností žebříčku Fortune 500. Architekturu Cisco UCS zvolilo také více než 50 společností v České republice. (TZ)

Mezi největší zákazníky, kteří se rozhodli pro architekturu Cisco Unified Computing System, patří například poskytovatel telekomunikačních a ICT služeb České radiokomunikace, poskytovatel infrastruktury pro datová centra Cloud4Com, Pojišťovna České spořitelny nebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Počet blade serverů instalovaných v ČR již překročil tisícovku.

Ve spolupráci s partnery se podařilo na bázi architektury UCS vytvořit ideální platformy pro vysoce výkonné výpočetní aplikace. Integrované řešení VSPEX® vybudované ve spolupráci s EMC, stejně jako FlexPod s NetApp či vblock s VCE, patří mezi nejpopulárnější na trhu. Na optimalizaci UCS spolupracovalo Cisco s vedoucími poskytovateli softwaru, jako je Microsoft, Oracle a SAP, a s významnými distributory.

Během své pětileté historie se architektura UCS neustále posunovala kupředu. Byly inovovány profily služeb, patentována rozšířená paměť, integrovaná infrastruktura, UCS Manager, UCS Central, UCS Director a nejnověji UCS Invicta. Architektura Cisco UCS je nabízena přes 3 850 partnerů, více než polovina z nich se na technologii UCS specializuje. Přes partnery se přitom realizuje více než 80 procent všech prodejů společnosti Cisco.

Novinky řady Nexus

Společnost Cisco podporuje koncept aplikačně orientované infrastruktury (ACI) uvedením dvou výkonných přepínačů řady Nexus 9500. Díky ACI mohou provozovatelé datových center a cloudových služeb využít možností plné automatizace sítě, jednoduché škálovatelnosti a integrovaného řízení fyzických i virtuálních zdrojů. Nové přepínače Nexus 9504 a Nexus 9516 umožní vybudovat vysoce zabezpečené cloudové sítě a hybridní cloudy. V nich budou podle Cisco Global Cloud Indexu v roce 2017 zpracovávány dvě třetiny pracovní zátěže. Z cloudu budou pocházet také více než dvě třetiny veškerého provozu datových center.

Jak ukázalo nezávislé testování společností Miercom, patří přepínače Cisco Nexus 9508, Nexus 9504 a Nexus 9516 k tomu nejlepšímu, co mohou datová centra využít pro cloud, big data a komplexní aplikace. Přepínače řady 9500 bodují především snadnou škálovatelností, jednoduchou programovatelností a energetickou efektivitou. Účinnost chlazení se u těchto modelů zvýšila o 15 procent, přičemž spolehlivost se díky nové konstrukci zvýšila 2,8krát.

Rodina výkonných přepínačů pro datová centra se rozrostla také o nového zástupce řady Nexus 3000. Těmito přepínači jsou vybaveny sítě osmi z deseti vedoucích poskytovatelů cloudu a pokrývají většinu jejich provozu. Nový přepínač Nexus 3164Q je určen pro náročné pracovní zátěže v masivně škálovatelných datových centrech (MSDC) a pro big data. Nexus 3164Q staví na možnostech programovatelnosti portfolia Cisco 9000 a podporuje nejširší škálu nástrojů pro automatizaci, kterou využijí zejména poskytovatelé cloudu. Nechybí podpora Linux Container, XML, JSON, Puppet/Chef, Python a OpenStack.

*IDC Worldwide Quarterly Server Tracker, Q4 2013 z února 2014

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.