Češi chtějí mít vlastní byznys

Praha, 15. května 2014 – Češi touží mít svůj vlastní byznys a být nezávislými. To ukázal průzkum společnosti Shoptet, ve kterém 85 % dotázaných odpovědělo, že o vlastním podnikání přemýšlí nebo jej již mají. Tento fakt dokazují i statistiky, kdy na 1000 obyvatel připadlo ke konci minulého roku 223 podnikatelů. (TZ)

Počet lidí, kteří chtějí vzít osud do vlastních rukou a pracovat „na svém“ je neubývá. Dle statistik Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky bylo k 31. 12. 2013 na 3 321 289 platných živnostenských oprávnění. Mezi důvody, proč lidé podnikají nebo by chtěli podnikat, patří například touha být vlastním pánem a plnit si tak vlastní sny.

E-shop vnímá přes 60 % respondentů jako nejjednodušší způsob jak začít podnikat. Dalšími v řadě je oblast IT, pohostinství a řemeslo. „Je pravda, že k založení e-shopu toho vlastně moc nepotřebujete. Dokonce ani prvotní náklady jsou v porovnání s ostatními oblastmi zanedbatelné. Jen si musíte dobře promyslet, co a komu budete prodávat a můžete začít. Online obchod si můžete bez čekání pronajmout za pár stovek měsíčně nebo i zdarma v základní verzi, jako to například nabízíme my. Pak už záleží na produktech, které nabízíte, ale i na správném online marketingu. Bez toho se o vašem obchodě nikdo nedozví,“ komentuje Miroslav Uďan, CEO služby Shoptet.cz.

Pro e-shop není potřeba mít nějaké velké prostory, než se rozjede, je možné provozovat jej z domova. Také je možné internetový obchod v první fázi vnímat jako přivýdělek, takže není třeba ihned učinit zásadní zlomové rozhodnutí, zda stálá práce nebo nejisté podnikání. Ideální je rovněž pro lidi na rodičovské dovolené a studenty. „Častým omylem e-shopřů je, že nejnižší cena vyhrává. Není tomu tak, pokud váš e-shop nabídne něco navíc, lidé u vás rádi nakoupí. Je zásadní znát zboží, které nabízíte a umět poradit, komunikovat se zákazníkem a jednat s nimi na rovinu,“ vysvětluje Miroslav Uďan.

Rady jak postupovat od prvotního plánování až po běžný provoz je možné nalézt na stránkách MujPrvniEshop.cz. Na jeho přípravě se podíleli lidé a odborníci, kteří s e-shopy a online marketingem mají praktické zkušenosti.

O Službě Shoptet.cz

Shoptet.cz se na českém trhu specializuje na nabídku originálních a intuitivních e-shopů, které nabízí formou pronájmu. Jedná se jednoduchý způsob, jak mít na vlastní internetový obchod rychle a bez velkých investic. Pronájem internetového obchodu zahrnuje širokou škálu služeb, jako například napojení na ekonomické systémy, různé platební metody a také propojení se sociálními sítěmi a aukčním portálem Aukro.cz. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu přes 2 300 aktivních e-shopů, což tvoří zhruba 10 % komerčních řešení na českém trhu. Firma expanduje na zahraniční trhy, v současné chvíli je aktivní v Brazílii. V roce 2011 vstoupil do společnosti také investor Ondřej Tomek. Více na www.shoptet.cz. Rady a postřehy Miroslava Uďana je nově možné najít na http://www.miroslavudan.cz/.