Databáze MySQL byla optimalizována pro velké webové a cloudové aplikace

Společnost Oracle uvádí MySQL Fabric, systém umožňující jednoduše zajistit vysokou dostupnost a škálovatelnost databázového serveru MySQL (TZ)

Společnost Oracle oznamuje dostupnost frameworku MySQL Fabric. Jedná se o integrovaný a dále rozšiřitelný systém, který zajistí vysokou dostupnost a škálovatelnost databáze MySQL a umožní její jednoduché nasazení v rámci moderních webových a cloudových aplikací. MySQL Fabric zjednodušuje správu skupin databází MySQL. Pomocí této funkcionality lze zajistit vysokou dostupnost databáze (detekce selhání, převzetí služeb) i její škálovatelnost (prostřednictvím automatizovaného dělení dat do různých fyzických úložišť – sharding).

Open source framework MySQL Fabric je nástrojem pro řízení serverových farem MySQL. Společnost Oracle jeho uvedením potvrzuje svůj závazek dále přispívat k vývoji databáze MySQL i celému prostředí aplikací, které jsou na ní založené. Software MySQL Fabric je k dispozici ke stažení na webu http://dev.mysql.com/downloads/fabric/.

Pokud se MySQL Fabric používá spolu s komponentou MySQL Replicator, nabízí automatickou detekci při selhání a převzetí služeb. V rámci databázového modelu Master/Slave umožňuje systém MySQL Fabric při selhání serveru vybrat jednu z podřízených databází (Slave) a učinit z ní novou databází Master. Transakce se automaticky směřují na aktuální databází Master a databáze Slave slouží k vyrovnávání zátěže při zpracování databázových dotazů. Topologie a stav serverů jsou pro aplikaci transparentní.

Automatizovaný sharding a de-sharding (spojování) dat usnadňují řízení procesů v rámci vývoje i provozu aplikací. Uživatelé mohou v důsledku toho efektivněji pracovat s databázovými tabulkami nebo přesouvat rozdělená data mezi servery. Díky rozšířením a konektorům může databáze MySQL nyní jednoduše spolupracovat s prostředími PHP, Python a Java. Transakce a databázové dotazy jsou pak přímo směrovány na správný server MySQL, což eliminuje zpoždění (latenci), které by jinak způsobovalo zpracování na úrovni rozhraní proxy.

„Řada z největších webových serverů i cloudových služeb dnes spoléhají na databázi MySQL. Očekávají, že replikace a sharding v rámci MySQL dokáže zajistit maximální transparentnost a škálovatelnost,“ uvádí Tomas Ulin, viceprezident divize MySQL Engineering ve společnosti Oracle. „Systém MySQL Fabric zákazníkům umožňuje zajistit tyto funkce ještě spolehlivěji a jednodušeji. Společnost Oracle tímto integrovaným open source frameworkem usnadňuje bezpečné škálování aplikací MySQL, a to jak v rámci on-premise systémů, tak i v cloudu.“

Podrobnější informace (v angličtině)

  • MySQL Fabric – hlavní stránka

  • MySQL Fabric je součástí sady MySQL Utilities 1.4.3. Sadu lze stáhnout zde (součástí jsou podmínky použití a související omezení).

  • MySQL Fabric – White Paper. Jak zajistit vysokou škálovatelnost a dostupnost databáze MySQL.

O společnosti Oracle

Oracle (NASDAQ: ORCL) vytváří hardware a software na spolupráci v cloudu i v datových centrech. Pro více informací navštivte www.oracle.com.