Solitea kupuje 100% podíl ve společnosti Aquasoft

Brno, 18. června 2014 – Společnost Solitea, která o sobě dala poprvé vědět před dvěma týdny akvizicí brněnské společnosti Vema, dnes oznámila koupi 100% podílu ve společnosti Aquasoft. Na českém trhu se tak zrodil velký IT holding, který má dnes ve svém širokém portfoliu nejen účetní, ERP a mzdové systémy, ale je schopen dodávat i velké individuální projekty. (TZ)

Aquasoft patří mezi přední domácí firmy zaměřené na dodávky softwarových aplikací na míru pro státní správu, zdravotnictví a komerční sektor. Mezi jeho nejvýznamnější zákazníky patří například Generální ředitelství cel, Český telekomunikační úřad, celní správa Srbské republiky či české a turecké ministerstvo zemědělství. V holdingu Solitea se tak spojují Aquasoft, Cígler Software, na českém trhu známý především jako jeden z lídrů trhu účetních a ERP systémů značky Money, výrobce ERP systému Vario Altus Software, ve kterém Cígler Software koupil 100% v prosinci 2013 a společnost Vema, lídr českého trhu systémů pro řízení lidských zdrojů s působností i na Slovensku.

„Český i slovenský trh informačních systémů je vysoce konkurenční, pohybují se na něm stovky dodavatelů ICT řešení a málokdo z nich má dnes sílu na větší inovace svých produktů,“ říká Martin Cígler, předseda představenstva Solitea. „Na vzniku Solitea vydělají především naši zákazníci – produkty společností se vzájemně velmi dobře doplňují a také jsme nyní schopni využít nejen vnitřních synergií, ale i kvalitních lidských zdrojů napříč skupinou k dalšímu rozvoji našich řešení. ”

„Myšlenku vytvoření silné IT skupiny jsme začali připravovat s Martinem Cíglerem už na prvním jednání o možném koupi podílu v Cígler Software před více než dvěma lety,“ doplňuje vizi holdingu Michal Rybovič z J&T Corporate Finance Slovakia. „Od té doby jsme jednali s desítkami subjektů na Českém a slovenském trhu a máme dobrý přehled o tom, kdo je prosperující společnost, a kdo je dnes v problémech. ”

„Jsme připraveni plně využít a dále rozvíjet naše know-how při řešení náročných projektů spojených s novými příležitostmi, které sebou nese příslušnost ke skupině J&T,” dodává Petr Franc, jednatel společnosti Aquasoft. “Spolupráce v rámci holdingu navíc přinese řadu vnitřních synergií, včetně sdílení best-practices v oblastech, ve které každá z firem vyniká.”

Solitea dnes vlastní 100% společnosti Vema a 100% Aquasoftu a prostřednictvím svých akcionářů i 100% Cígler Software. Vlastníky Solitea jsou Martin Fedor (70%), partner skupiny J&T a Martin Cígler (30%), zakladatel Cígler Software. Opci na 8% Solitea mají původní vlastníci Vema, Martin Máčel a Jan Tomíšek.

Holding Solitea, a. s., patří hned od svého založení mezi největší subjekty na česko-slovenském ICT trhu. V Česku a na Slovensku zaměstnává přes 380 zaměstnanců, konsolidované výnosy přesahují 500 mil. Kč, EBITDA přesahuje 90 mil. Kč. Za projektem stojí Martin Cígler, zakladatel Cígler Software, Martin Fedor, partner skupiny J&T, a Michal Máčel s Janem Tomíškem, původní akcionáři Vema. Sdružuje vybrané společnosti v rámci odvětví a regionu.

Aquasoft, s. r. o. patří již osmnáct let mezi přední domácí firmy zaměřené na dodávky softwarových aplikací na míru pro státní správu, zdravotnictví a komerční sektor. Tým kvalifikovaných profesionálů zaručuje nejen vysokou kvalitu poskytovaných služeb, ale také ryze osobní přístup ke každému klientovi. Mezi nejvýznamnější zákazníky Aquasoftu patří například Generální ředitelství cel, Ministerstvo zemědělství či Český telekomunikační úřad. Ze zajímavých zahraničních zákazníků lze uvést Srbskou celní správu nebo turecké ministerstvo zemědělství.

Cígler Software, a. s. patří s více než 120 000 zákazníky a s velmi širokým portfoliem produktů mezi lídry českého a slovenského trhu účetních a informačních systémů. Mezi její nejvýznamnější produkty patří ERP řešení Money S4 a Money S5, populární účetní program Money S3 a cloudová fakturační služba iDoklad. Cígler Software je také významným výrobcem pokladních systémů. Mezi významné zákazníky v ČR patří např. ČEZ energetické produkty, Aquapalace Praha, Probio, na Slovensku zase Chemolak či Andrea Shop.

Vema, a. s., je softwarová společnost založená v roce 1990. Je předním dodavatelem personálních informačních systémů pro všechny typy a velikosti organizací v České a Slovenské republice. Software Vema využívá takřka 7 000 organizací – podnikatelské subjekty, veřejná správa, školství, zdravotnictví a další. Mezi významné zákazníky patří ČSOB Bratislava, United Bakeries, Generální finanční ředitelství ČR, Fakultní nemocnice Motol či Trnavský samosprávný kraj.

Altus Software, s. r. o. působí na českém trhu od roku 1995. Se svým produktem Altus Vario patří s téměř 2000 implementacemi mezi významné dodavatele ERP systémů pro střední společnosti, mezi jeho zákazníky patří například stavebniny Woodcote, Triumph-Adler a další známé společnosti. S pomocí Altus Vario vyrostly přední české e-shopy jako Alza nebo Parfums.cz.