ESET: Počítačové hrozby v červenci

Po významných kampaních se v červenci na první místo žebříčku počítačových hrozeb
v Česku opět dostala hrozba Win32/TrojanDownloader.Elenoocka. (TZ)

Podíl hrozby Elenoocka na všech zachycených hrozbách v České republice přesáhl podle globální analytické sítě Threat Sense společnosti ESET, která sbírá údaje o počítačových hrozbách, zachycených počítačovou ochranou, jedenáctiprocentní hranici. Tato hrozba, jejímž prostřednictvím probíhají útoky na bankovní účty, se šíří skrytá v příloze spamových mailů, upozorňujících na údajný dluh. Je nadále cílená především na Českou republiku; vyskytuje se také v Německu, kde byla v červenci na druhém místě, ale se zlomkovým podílem oproti České republice (2,66 procenta).

V první desítce globálních červencových hrozeb jsou dvě nové hrozby. To svědčí o rostoucí dynamice globální malwarové scény – přestože na prvních dvou místech se již řadu měsíců drží staří známí Bundpil a Kryptik.

První z nových hrozeb v žebříčku, Win32/RiskWare.NetFilter, je aplikace, která umožňuje útočníkovi vzdáleně se připojit k počítači a kontrolovat ho – například z něho získat citlivé informace nebo nainstalovat další malware. Tato hrozba, popsaná teprve v polovině května 2014, je rozšířena především v zemích bývalého Sovětského Svazu, z dalších zemí pak hlavně ve Finsku, Polsku nebo Maďarsku. Druhou z nových hrozeb mezi globálními Top 10 je Win32/Adware.MultiPlug. Jde o aplikaci, která uživateli zobrazuje nežádoucí reklamní okna.

Zajímavým bezpečnostním skandálem byl v červenci únik zákaznických dat ze systémů společnosti Domino’s Pizza. Šlo o informace o zákaznících francouzské a belgické pobočky – přihlašovací údaje včetně hesel, doručovací údaje a údaje o zakázkách. Za celkem 600 tisíc záznamů požadovali útočníci výpalné 30 tisíc EUR, ale podle oficiálního stanoviska společnosti je nedostali.

„Útočníci se dozvěděli doručovací adresy, a jestli ten který zákazník Domino’s pizza má radši olivy nebo ančovičky. Kromě těchto informací však získali také přihlašovací údaje zákazníků.  Pokud by tedy někdo z nich používal stejné přihlašovací údaje k dalším službám, mohl by se
k nim útočník dostat. Opět se tedy ukazuje, jak důležité je nepoužívat stejné přihlašovací údaje k různým službám,“ varuje v souvislosti s úniky zákaznických dat Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

(Grafy na následujcící stránce)

Hrozby v červnu 2014 – Česká republika

Hrozby v červnu 2014 – svět

O ESET software

Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým poskytovatelem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Společnost vyvinula špičkové bezpečnostní řešení a stále si udržuje přední místo na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb.

Softwarové řešení ESET NOD32 Antivirus drží světový rekord v počtu ocenění v testu „VB100“, který provádí magazín Virus Bulletin, a od počátku testování v roce 1998 nebyl jediný výskyt volně šířeného počítačového červa nebo viru, který by v testu tento program nezachytil. Podle analytické společnosti Gartner je ESET šestým největším hráčem na globálním trhu korporátních řešení pro ochranu koncových zařízení.

Na řešení ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security a ESET Cybersecurity pro Mac spoléhají miliony uživatelů na celém světě a patří mezi nejvíce doporučovaná bezpečnostní řešení na světě.

Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě (Slovensko), regionální distribuční centra jsou v San Diegu (USA), Buenos Aires (Argentina), v Německu a v Singapuru. Výzkumná centra ESET pro analýzu malware se nacházejí v Bratislavě, San Diegu, Buenos Aires, Praze (Česká republika), Krakově (Polsko), Montrealu (Kanada) a v Moskvě (Rusko), přičemž společnost ESET disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.