Fotíte produkty? Nechte to na robotovi ovládaném mobilem

Profesionální produktoví fotografové mají dnes na výběr nejen z bohaté nabídky fotoaparátů, stativů či světel, ale na pomoc jim přicházejí i robotické technologie. (TZ)

Pro úspěšný prodej prostřednictvím internetu už dávno nestačí jen stránka se seznamem zboží a přehledem jeho parametrů nebo obyčejné snímky interiéru nabízené nemovitosti. Potenciální zákazníci si chtějí před nákupem vše důkladně prohlédnout a prostudovat ze všech stran, aniž by se museli vzdálit od svého počítače nebo dát z ruky svůj tablet či smartphone. Právě proto jsou stále populárnější 3D a 360° fotografie, zobrazující nabízené zboží nejlepším a nejpodrobnějším možným způsobem.

Vytvoření profesionálního prostorového zobrazení či panoramatické fotografie je náročným úkolem i pro zkušeného fotografa. Existuje ovšem automatizovaná fototechnika, se kterou to zvládne opravdu kdokoli, byť jen s minimálními zkušenostmi s produktovou fotografií. Robotickou techniku a související software pro automatizované vytváření 3D a 360° fotografií vyvíjí česká firma PhotoRobot.

Multifunkční robot Can

Jedním z klíčových produktů značky PhotoRobot je multifunkční robotická otočná hlava Can, určená k nasazení na běžný stativ. Can může sloužit jak k pohybu samotného fotoaparátu, tak i jako automatický pohon točny pro umístění fotografovaných předmětů. V případě použití hlavy Can s fotoaparátem lze automatizovaným způsobem vytvářet panoramatické fotografie, ve spojení s točnou mohou vznikat 3D produktové snímky. V obou případech fotografové využijí hlavní přednosti hlavy Can, mezi které patří absolutní přesnost, snadná instalace, bezdrátové ovládání a vysoká mobilita. Pro pohon hlavy slouží klasické baterie typu AAA a díky svým kompaktním rozměrům, přibližně odpovídajícím velikosti běžného objektivu, lze Can snadno přenášet s ostatním fotopříslušenstvím.

Sférické a 360° panorama

Robotická hlava Can je otočná o plných 360°, navíc je možné využít současně i dvě hlavy, propojené ramenem a navzájem synchronizované přes Bluetooth. Díky tomu lze s fotoaparátem pohybovat ve dvou osách, v případě druhé hlavy o 180°, a velmi snadno tak vytvářet sférické panoramatické fotografie. Hlava Can je vybavena rozhraním Wi-Fi pro bezdrátové ovládání prostřednictvím počítače nebo mobilních aplikací pro smartphony a tablety s operačními systémy iOS a Android. Ovládací aplikace umožňuje nastavení scénářů snímání pro opakované použití a o složení výsledné panoramatické fotografie se postará speciální software na zpracování pořízených snímků.

3D produktové snímky

Po nasazení talíře, dodávaného jako volitelné příslušenství, se Can promění v točnu pro snímání produktových fotografií. Ze sady pořízených snímků lze následně složit 3D zobrazení fotografovaného předmětu. Automatický pohon robotické hlavy zajistí, že může být každý produkt nafocen vždy ze stejných úhlů, aby výsledná 3D fotografie měla pro všechny produkty stejné parametry. „Fotografům usnadní práci dálkové ovládání točny prostřednictvím počítače nebo smartphonu a rovněž i speciální software na skládání 3D fotografií ze snímků pořízených plně automatickým systémem,“ vysvětluje Jan Vojtek, hlavní fotograf společnosti PhotoRobot.

Robot, přítel fotografa

Veškeré fotopříslušenství značky PhotoRobot je vyráběno v České republice s maximálním důrazem na kvalitu použitých materiálů a odolnost zařízení, určeného pro každodenní využívání profesionálními fotografy. „Fotopříslušenství značky PhotoRobot je plně kompatibilní se všemi běžnými typy stativů a fotoaparátů. Základní sadu otočné robotické hlavy Can lze doplnit dalším příslušenstvím od českého výrobce, a tím dále rozšířit možnosti tvorby 3D a 360° fotografie,“ dodává Jan Vojtek.

Robotickou otočnou hlavu PhotoRobot Can distribuuje na českém a slovenském trhu firma Fomei. Cena základní sady hlavy Can, včetně stativové destičky, jednoduchého ramene pro připevnění fotoaparátu, přepravního kufru a softwaru na ovládání hlavy a zpracování snímků, začíná na 30 900 Kč včetně DPH. Nabídka doplňků zahrnuje například pohyblivé rameno pro flexibilní nastavení polohy fotoaparátu a talíř pro umístění fotografovaných produktů.

O společnosti improtech a projektu PhotoRobot

Společnost improtech s.r.o., která stojí za projektem PhotoRobot se zaměřuje především na automatizaci a robotizaci v oblasti pořizování obrazových dat, zejména pak fotografie. V rámci projektu nabízí ucelené řešení pro produktovou fotografii, včetně kreativních animací. Hlavním cílem společnosti je poskytnout svým zákazníkům nástroj pro perfektní produktovou fotografii v inovované podobě.