Ericsson uplatňuje svoje patenty proti Apple v Německu, Nizozemí a Velké Británii

Ericsson (NASDAQ:ERIC) podal žaloby proti Apple v Německu, Nizozemí a Velké Británii. Ericsson nabídnul společnosti Apple vstoupit do arbitráže, aby mohlo být dosaženo oboustranně výhodné globální licenční smlouvy pro patenty, které se týkají základních standardních mobilních technologií, nicméně tato nabídka ze strany Ericssonu již vypršela. (TZ)

  • Ericsson podal žaloby proti produktům Apple v Německu, Nizozemí a Velké Británii
  • Po více než dva roky se Ericsson snaží dosáhnout globální dohody s Apple na využívání patentů Ericssonu, která by byla založena na principu férovosti, přiměřenosti a nediskriminace (fair, reasonable and non-discriminatory – FRAND)
  • Apple v současnosti nemá žádnou licenci na technologie Ericssonu, ale přesto globálně pokračuje v prodeji výrobků, u kterých již v minulosti vyexpirovala licenční ujednání.
  • Ericsson věří, že globální systém spravedlivých a přiměřených kompenzací prostřednictvím licencí je zásadní pro poskytování potřebných pobídek pro průmysl pro pokračování v inovacích a vývoji nových technologií, které přinášejí výhody koncovým spotřebitelům.

 

Kasim Alfalahi, Chief Intellectual Property Officer ve společnosti Ericsson, říká: „Apple pokračuje v profitování z technologií Ericssonu, aniž by měli platné licence. Naše technologie jsou využity v mnoha vlastnostech a funkcionalitách dnešních komunikačních zařízení. Důvěřujeme soudům v Německu, Nizozemí a Velké Británii, že pomohou vyřešit tuto záležitost spravedlivým způsobem.“

Soudní řízení v těchto třech zemích bylo nedávno zahájeno a týká se standardů 2G a 4G/LTE, stejně jako dalších technologií, které nejsou standardizovány, ale souvisejí, jako například design polovodičových komponent a nemobilních bezdrátových komunikací.

Po více než dva roky se Ericsson snažil dosáhnout dohody se společností Apple na globální licenci pro patenty Ericsson, založené na principu férovosti, přiměřenosti a nediskriminace (FRAND), ale společnostem se nepodařilo dosáhnout smírného řešení. Národní žaloby Ericssonu jsou tak snahou dosáhnou ochrany a podpory investic do výzkumu a vývoje.

Ericsson je zavázaný licencovat svoje standardní patenty (týkající se základních mobilních technologií) na principu FRAND, aby zajistil rovné podmínky pro všechny společnosti, snížil bariéry pro vstup do odvětví a podpořil konkurenci a inovace. Princip FRAND podporuje sdílené standardy a otevřené technologie pro každého zákazníka licencovaných výrobců, což umožňuje vysoce spolehlivou a výkonnou spolupráci napříč sítěmi se zařízeními od různých výrobců.

Inženýři Ericssonu přispívají k technologiím, které využívají miliardy mobilních zákazníků napříč celým světem. Chytré telefony jsou dnes nejprodávanějším spotřebitelským produktem na celém světě a jejich uživatelů mají výhody ze sdílení inovací a nových standardů jako je 4G/LTE, které umožňují vytvoření vysokorychlostních datových sítí, které propojují svět a umožňují lidem například posílat fotografie, videa, sledovat oblíbené televizní pořady nebo být v kontaktu se svými lékaři ze vzdálených míst, odkudkoliv. Podle principů FRAND, držitelé základních patentů jako je Ericsson jsou odměňováni proporčně, v závislosti na jejich příspěvku ke standardizovaným technologiím.

POZNÁMKY PRO REDAKTORY:

Další zdroje (anglicky):

IPR and licensing press backgrounder

Essential patents and LTE press backgrounder

Infographic IPR and licensing

Brífink, prezentace, videa a další materiály:
www.ericsson.com/press a www.ericsson.com/investors

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2014 činily tržby naší společnosti 228,0 miliardy švédských korun. Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.ericsson.com/press
www.facebook.com/ericsson
www.facebook.com/technologyforgood
www.twitter.com/ericssonpress
www.youtube.com/ericssonpress