Zaměstnavatel mi dluží peníze, mohu odejít?

S nástupem jara se opět v právních poradnách začaly množit dotazy na téma nevyplacená mzda a zpožděná výplata. Co vlastně může dělat zaměstnanec, který se dostal do situace, kdy čeká na výplatu a místo peněz na účtu se dočká jen výmluv a vytáček? (TZ)

„Zaměstnanci se v takovém případě dost často bojí změnit zaměstnání a raději chodí do práce zadarmo, protože věří, že své peníze jednou dostanou a zároveň nebudou mít žádné problémy s vyřízením zápočtového listu a dalších formalit u původního zaměstnavatele.“ Konstatuje Kateřina Procházková, tisková mluvčí bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz A co víc, často lidé vůbec netuší, jestli musí i v tomto případě dodržet výpovědní lhůtu a jak se mohou domáhat svých peněz, které jim zaměstnavatel dluží.

Můžete skončit okamžitě

Pokud vám zaměstnavatel nepošle výplatu déle, jak měsíc a půl po odpracování kalendářního měsíce, máte právo na okamžité zrušení pracovního poměru, zní jednoznačná odpověď advokáta. Zákoník práce je na vaší straně. Podle § 56 odstavce 1, písmeno b) Zákoníku práce, máte právo okamžitě zrušit pracovní poměr v případě, že jste nedostali zaplaceno nejpozději do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, kterým je kalendářní měsíc následující po měsíci, kdy byla práce vykonána. Jinými slovy, výplatu za práci odvedenou v měsíci dubnu 2015 musíte dostat proplacenou nejpozději do konce měsíce května, a pokud ji neobdržíte ani do 15. června, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr.“ Říká advokát Mgr. Tomáš Chalupa spolupracující s portálem a dodává, že v případě okamžitého zrušení pracovního poměru zákon nestanovuje dvouměsíční výpovědní dobu, nýbrž pracovní poměr skončí doručením oznámení zaměstnavateli o zrušení pracovního poměru. Můžete tedy bez čekání odejít.

Okamžité zrušení pracovního poměru jedině písemně

A co víc! Nejenže neztrácíte nárok na to, aby vám zaměstnavatel uhradil dlužnou mzdu, ale máte nárok na náhradu mzdy ve výši dalších dvou měsíčních průměrných výdělků. Co pro to musíte udělat? Musíte svému zaměstnavateli doručit řádné písemné oznámení o zrušení pracovního poměru. Pozor. K okamžitému zrušení pracovního poměru ústní formou se dle zákoníku práce nepřihlíží! Nezbytnou náležitostí oznámení o zrušení pracovního poměru je přesné skutkové vymezení jeho důvodu, přičemž tento důvod nesmí být dodatečně měněn.

Oznámení o zrušení pracovního poměru předejte, buď osobně a nechte si od zaměstnavatele podepsat jedno jeho vyhotovení, aby bylo zřejmé, že ho převzal, nebo ho pošlete na adresu sídla zaměstnavatele doporučeným dopisem s dodejkou, kterou si pečlivě uschovejte. Vrátila se vám obálka, protože ji zaměstnavatel nepřevzal? Nevadí! „Pokud si zaměstnavatel zásilku na poště nevyzvedne, nic se tím nemění. Má se podle zákona za to, že bylo doručeno a převzato.“ Říká Chalupa a jedním dechem radí, že je dobré mít od zaměstnavatele potvrzený i přehled dlužných výplat.

Bez práce i bez peněz – aneb jak vymáhat

Jestliže zaměstnavatel svému zaměstnanci v zákonem stanovené lhůtě dlužnou mzdu nevyplatil, doporučujeme příliš dlouho nečekat a jednat. Doporučujeme na zaměstnavatele buď podat žalobu – tzv. návrh na vydání platebního rozkazu, nebo návrh na insolvenci v případě, že jsou pro tento krok splněny zákonné podmínky.

V případě insolventního zaměstnavatele pak můžete požádat příslušný úřad práce, aby vám proplatil dlužnou mzdu. Žádat můžete mzdové nároky za 3 měsíce rozhodného období, které činí tři měsíce před zahájením insolvenčního řízení a tři měsíce po jeho zahájení. Podmínkou je, že jste chodili do práce a zaměstnavatel vám za toto období dluží. Příslušné měsíce si vyberete sami, přičemž je budete specifikovat v příslušné žádosti o uspokojení vašich mzdových nároků.  Mzdové nároky můžete uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů zpětně od chvíle, kdy úřad práce zveřejnil na své úřední desce informace o zahájení insolvenčního řízení proti zaměstnavateli.

Žalujte

Další možností je podat žalobu k soudu, a to nejlépe prostřednictvím advokáta. Je možné podat návrh na vydání platebního rozkazu, kterým soud zaměstnavateli přikáže zaplatit dlužnou mzdu. Jestliže na platební rozkaz zaměstnavatel nezareaguje, pak je možné předat případ k vymáhání exekutorovi. Exekutor pak například obstaví zaměstnavateli účty, nebo zpeněží jeho majetek. Jestliže se rozhodnete pro žalobu, nemusíte se dokonce ani bát, že advokátům zaplatíte vysoké částky za jejich práci. Naopak. Jejich odměnu zaplatí váš zaměstnavatel, který vám dlužil.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz