Výsledky průzkumuu Mandays Inside

V Praze 24. 7. 2015 – nezávislá informační služba INSIDE uskutečnila v Čechách a na Slovensku již potřetí lokální průzkum nazvaný Mandays (zaběhlé označení nákladů na jednoho pracovníka během osmihodinové pracovní doby). V rámci dotazovacího šetření, které zkoumalo denní náklady na  IT specialisty, se podařilo získat odpovědi od 70 osob zodpovědných za nákup IT v ČR a SR. (TZ)

Průzkum potvrdil, že za pozice se srovnatelnou náplní práce platí různí odběratelé zcela odlišné částky – relativně široký rozptyl přitom lze připsat především dvěma faktorům: rozdílné úrovni renomé jednotlivých dodavatelů, kdy větší firmy přirozeně účtují vyšší sazby než například podobně zaměřené OSVČ, a také specifikům různých projektů.

Nejlépe placenou pozicí jsou jednoznačně Enterprise architekti, kteří jsou průměrně nakupováni za 14 067 Kč / 502 EUR *. Nejčastěji nakupovanou specializací jsou nyní odborníci na vývoj podnikových aplikací a jejich implementace, zvyšuje se ale také zájem o specialisty na data a analytiku.

„Samotná cena za manday by rozhodně neměla být jediným kritériem výběru dodavatele IT služeb. Neméně důležitá je jejich reálná produktivita a s tím spojené měření celkových nákladů na vývoj aplikací,“ dodává k průzkumu Čestmír Žák, editor INSIDE.

INSIDE také porovnával ceny na nearshore trhu v Rumunsku. Největší rozdíly jsou zde především u juniorních konzultantských pozic (o 45 % nižší) a testérů (o 54 % nižší). Naopak u pozic seniorních se rozdíly výrazně snižují – například cena za enterprise architekty je prakticky stejná jako v Česku a na Slovensku.

Průměrné ceny a mediány u všech dotazovaných pozic (Enterprise architect, Project manager, Senior consultant, Junior consultant, Developer a Tester) byly publikovány v analytickém magazínu INSIDE Report 2/2015.

Představení INSIDE

Vydavatel společnost KPC Group, výhradní zastoupení Gartner pro ČR, SR a Rumunsko.

INSIDE je unikátní, nezávislá informační služba, která pokrývá český, slovenský i světový trh informačních technologií a telekomunikací (ICT). Sledujeme, co se na trhu doopravdy děje, a důležité momenty analyzujeme. Pracujeme s vlastními daty i s výstupy předních analytických agentur.

Přinášíme čísla o prodejích, popisujeme trendy, uveřejňujeme vlastní i převzaté výzkumy a studie. Monitorujeme přestupy manažerů, fúze a velké zakázky. Nabízíme ověřená fakta, která dokážeme nejenom opatřit, ale také z nich vyvodit spolehlivé závěry pro vaše podnikání.

*Poznámka: Přepočet na eur v kurzu 28 Kč/1 EUR

Pro více informací se na mne prosím obraťte