OneHotBook: Nová audiokniha GAME

Thriller GAME, oceněný jako nejlepší debut roku 2010 a první díl stejnojmenné trilogie švédského spisovatele Anderse de la Motte, vychází také jako audiokniha. Vzhledem k tomu, že příběh je střídavě vyprávěn z perspektivy dvou postav, interpretace se zhostili herci Jan Zadražil a Petra Špalková. Třetí člen výtečného obsazení Jan Vondráček se ujal samotného hlasu záhadné HRY. (TZ)

„Jedná se sice o severský thriller, přesto se ale GAME od pochmurně temných skandinávských detektivek v mnohém liší. Je celkově o dost svižnější, sevřenější, je také velice vtipná, ironická a prošpikovaná popkulturními odkazy; ústřední postava má tendenci komentovat dění bonmoty v angličtině vyposlechnutými z amerických filmů, televizních seriálů nebo počítačových her. Díky hromadě špatných vlastností je to spíš antihrdina, ale stejně si nakonec nelze pomoci a nepociťovat k němu jisté sympatie,“ líčí Martin Pilař, z vydavatelství OneHotBook. A dodává: „Jan Zadražil si podobný formát dvouhlasé audioknihy vyzkoušel už v titulu ZMIZELÁ, kde se rovněž střídali dva narátoři. Nehledě na to, že si tyhle ambivalentní postavy nebývale užívá a jeho HP – hlavní hrdina GAME, je na mnoha místech doslova koncertem skvěle zahraného a hláškami vycpaného mladého chytráka.“

Když se třicetiletý povaleč Henrik Pettersson, zvaný HP, vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů, uvidí na protějším sedadle zapomenutý mobil. Lákavý nález navíc po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Stačí splnit úkol a získat finanční odměnu i lepší hodnocení v rámci herního profilu. Kdo by odolal? Adrenalin koluje, zadání jsou stále nebezpečnější, ale pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. O co vlastně ve HŘE jde? A kdo v ní vyhrává?

„Henrik mi byl blízký svou leností a flákačstvím, to je něco, o čem často sním, ale málokdy zažívám. Pokud tu možnost flákat se a lenošit dostanu, jsem v tom fakt vynikající. Naopak mne trochu štval svým pocitem, že je chudák, proti kterému se spiknul svět a on nespravedlivě trpí, aniž by si za svou situaci mohl sám,“ charakterizuje svou postavu herec Jan Zadražil. Zavzpomínal si také na podobnou práci na audioknize Zmizelá: „V obou případech jsem měl to štěstí potkat u této práce krásné kolegyně a především skvělé herečky. To byla velká motivace, abych to nezvojtil a snažil se s nimi udržet krok. Vtip je ale v tom, že jejich part uslyším až na finální nahrávce, tudíž se vždycky hodně těším, jak to bude znít dohromady a jestli jim nedělám ostudu. Při práci na Game ovšem byla možnost potkat se s Péťou Špalkovou přímo ve studiu, neboť v knize jsou i přímé dialogy obou postav. Mohl jsem tak uslyšet alespoň kousek z její postavy, ochutnávku z toho, jak na ni ‘šla‘ a od té doby se ‚třesu‘ na konečný výsledek naší práce ještě víc.“ Radost z hereckých setkání byla oboustranná a na nahrávce je příznivá „chemie“ mezi oběma narátory znát. „Natáčení jsem si užila, i když to bylo mé audioknižní poprvé – já dost ráda čtu, takže jsem spojila příjemné s užitečným. Tu čtvrtou, pátou hodinu ve studiu už asi nikdo nemá sil na rozdávání, ale bavil mě text, postava, paní režisérka mě citlivě a přitom pevně vedla a s Honzou Zadražilem jsem se pracovně konečně potkala, o což jsme, tuším, oba stáli už delší dobu,“ prozradila Petra Špalková.

Atmosféru nahrávky dokresluje originální syrový soundtrack, ve kterém převládají silně boostrované kytary, výrazná dusavá rytmika, to vše smícháno se syntezátory a korunováno frenetickými elektronickými smyčkami, které mohou připomínat jak rychlá spojení synapsí v mozku opojeném adrenalinem, tak práci výpočetního centra plného super výkonných systémů. Audiokniha v režii Jitky Škápíkové vychází jako CD mp3 za 349 Kč i ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí jako mp3 za 299 Kč.  Jako první bude online k dostání na portálu Audiolibrix, kde si navíc členové předplatitelského klubu mohou koupit audioknihu jen za 199 Kč.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHY si můžete poslechnout >>ZDE.

Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!

Materiály v tiskové kvalitě si můžete stáhnout v profilu audioknihy na webových stránkách www.onehotbook.cz.

„Postava HP je poměrně vyvedená, byť notně nesympatická. Příjemně odvážné pohlazení proti srsti konvenčních čtenářských očekávání.“ – iLiteratura.cz

„Jako paralela se nabízí Fincherův film Hra. Každopádně však mysterióznost, tíživou nejistotu, bezvýchodnost, nejednoznačnost, klíčící paranoiu, to mají obě vydařená dílka společné. Navíc Fincherova pointa příznivce tajuplných konspirací rozčarovala, kdežto de la Motte v závěru čtenáři opravdu velkolepě vyrazí dech – pak ho nechá otočit poslední stranu a udělá na něj dlouhý nos.“ – Roman Lipčík, iLiteratura.cz

Anders de la Motte (*1971)

Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů GAME (2010, česky 2012), BUZZ (2011, česky 2013) a BUBBLE (2012, česky 2014) o zneužívání moderních počítačových technologií a sociálních sítí, dokázal zaujmout kritiky i čtenáře po celém světě (za úvodní díl série získal od švédské akademie autorů krimi cenu „Debut roku“), a to i díky tomu, že se vydal jinou cestou než tradiční drsné, tíživé severské detektivní příběhy. Jeho prózy zdobí nadsázka a humor, nepostrádají však ani napětí a překvapivé zvraty a reprezentují tak novou, originální vlnu švédské kriminální literatury – divokou, hravou a plnou odkazů na moderní popkulturu. Podobné motivy spojují s trilogií i jeho nejnovější román MemoRandom (2014, česky 2015).

Jan Zadražil (* 1975)

Absolvent Státní konzervatoře v Praze působil v řadě pražských i mimopražských divadel (např. Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Na Vinohradech, F. X. Šaldy v Liberci, Pod Palmovkou, Jiřího Wolkera, U Hasičů, Středočeské divadlo v Kladně, Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, Švandovo divadlo na Smíchově, Agentura Harlekýn, Ta Fantastika) a dosud hostuje v dalších (Divadlo Company.cz, Veselé skoky o. s., CD 2004, Husa Na provázku Brno, Divadlo v Řeznické…). Účinkoval rovněž v několika televizních filmech (Nepodepsaný knoflík, Sněžná noc, Bludičky), seriálech (Manželská tonutí, Zdivočelá země, Rodinná pouta/Velmi křehké vztahy, Přešlapy, Cesty domů) a také v celovečerních snímcích (Vy nám taky, šéfe, Proměny, Zemský ráj to napohled, Labyrint). Hraje též v kapele Moje řeč. Pro nakladatelství OneHotBook načetl část Dopisy ze Zedelghemu v audioknize Atlas mraků (2013) a part Nicka Dunna ve Zmizelé (2014).

Petra Špalková (* 1975)

Od malička účinkovala spolu se svým bratrem v inscenacích Dětského studia brněnského Divadla Na provázku. Po maturitě studovala čtyři semestry divadelní vědy na Univerzitě Karlově, nakonec však dala přednost divadelní praxi. V letech 1991-96 byla členkou divadelního spolku Kašpar, pak přestoupila do pražského Činoherního klubu. Roku 1997 hostovala v Divadle v Dlouhé a v téže době se stala držitelkou ceny Thálie jako talent roku. Na podzim 1999 přestoupila do Divadla Na zábradlí, kde ostatně už rok předtím hostovala a od roku 2005 je členkou souboru činohry Národního divadla v Praze. Filmoví a televizní diváci ji znají např. ze seriálů Zdivočelá země (1997), Letiště (2006), Terapie II (2013), nebo ze snímků Šakalí léta (1993), Šeptej (1996), Kolja (1996), Smradi (2002), Marta (2006), Václav (2007) a dalších. Za hlavní ženskou roli ve filmu Jako nikdy (2013) získala ocenění Český lev.

Jan Vondráček (*1966)

V dětství chodil do dramatického kroužku, ale k divadlu se dostal až během vojny po gymnáziu (účinkoval v Armádním uměleckém souboru). Následovalo studium na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, odchod s celým ročníkem do nově vzniklého Dejvického divadla, účast na mnoha festivalech, řada ocenění a vstup do souboru Divadla v Dlouhé, jehož členem je dodnes. Díky seriálu Mentalista, v němž dabuje hlavní postavu Patricka Jana, je známý i jeho hlas (Cena Františka Filipovského 2010), daboval ale velké množství dalších filmů, seriálů či televizních upoutávek. Filmoví a televizní diváci jej mohli zaznamenat ve filmech Pokoj v duši (2009), Lidice (2011), Příběh kmotra (2013) nebo v seriálech České století (2013), Život a doba soudce A. K. (2014) či Vraždy v kruhu (2015). Pro vydavatelství OneHotBook se již ujal četby audioknihy Sběratel kostí (2015).