Česko se přidává k FinTech revoluci. Množí se start-upy věnující se tomu, jak změnit zaběhlé finanční a bankovní prostředí

Praha 28. ledna 2016 – Jak se změní bankovní prostředí a služby s příchodem inovativních online produktů, které představují společnosti z kategorie FinTech? Do kategorie FinTech jsou ve světe zařazovány společnosti, které v sobě spojují slova finance a technologie, tedy prostřednictvím technologií (sociální sítě, mobilní technologie, internet) nabízejí produkty, jenž inovují finanční business a dělají jej pro uživatele rychlejší a dostupnější. (TZ)

České firmy spadající do segmentu FinTech by mohly podle odhadu Michala Šmídy, zakladatele platební metody Twisto.cz, do několika let převzít ve spolupráci s bankami většinu běžných finančních transakcí. „V počtu FinTech start-upů zdaleka nemůžeme konkurovat západní Evropě nebo třeba USA. Ale již dnes se u nás vyskytují desítky firem, které vylepšují a pomalu nahrazují některé ustálené bankovní procesy,“ říká Michal Šmída

FinTech je v současné době ve světe nejrychleji rostoucím segmentem start-upů, kam ročně putuje značná část venture kapitálu od investorů. V roce 2014 bylo do FinTech společností podle statistik konzultantské společnosti Accenture investováno 12,2 miliard dolarů.  Rozvoj FinTech segmentu probíhá také v České republice, kdy vedle Twisto.cz existuje řada firem, které svým produktem mění zaběhlé způsoby financování online nákupů. Dalším příkladem je služba Valuto.com, které působí jako víceměnový účet určený k výměně valut či k mezinárodním peněžním převodům. “Malé a střední firmy ale i drobní živnostnici v ČR velmi rychle pochopili, že díky Valuto, ve kterém si mohou směňovat devizy napřímo mezi sebou, jsou schopni ušetřit významné peníze a to na každé směně. Proto oblíbenost této jediné P2P směnárny v ČR rapidně roste,“ vysvětluje FinTech Lumír Kunz, zástupce Valuto pro Českou republiku.

Mezi FinTech řešení lze počítat také českou aplikaci Spendee od vývojářského studia Cleevio. Aplikace umožňuje uživatelům detailně sledovat a vyhodnocovat údaje o svých útratách v podobě detailních analýz a statistik. „Finance jsou jednou z klíčových součástí našich životů a je třeba o nich mít jasný přehled. Naším cílem je díky unikátním technologiím zkvalitnit způsob, jakým s financemi hospodaříme,“ říká Jakub Sechter, CEO Spendee.

FinTech službou je také například Blesk Peněženka, kterou vydavatelství realizuje ve spolupráci s Mopetcz, jejíž hlavním akcionářem je České Spořitelny.

Do pěti let půjde 50 % běžných transakcí přes FinTech firmy

„Trendem následujících let bude vytváření kombinovaných platebních řešení start-upových firem s předními bankami, a to také v České republice. Bankovní instituce budou nadále stěžejním pilířem finančních služeb, ovšem běžné transakce budou lidé realizovat s FinTech firmami, které budou s bankami spolupracovat,“ popisuje budoucnost Šmída. Podle Šmídy nahradí bankovní převody finanční služby, které bude možné ovládat především mobilními telefony, a to na jedno kliknuté bez nutnosti přihlášení do bankovních systémů. Zprostředkovateli platby se  tak stanou moderní služby, které postupně vznikají. „Do pěti let by i u nás mohlo být na 50 % všech transakcí realizováno přes jiné kanály než přímo banky,“ odhaduje Šmída, který sbíral před založením Twisto.cz zkušenosti v britském investičním bankovnictví.

Více o Twisto.cz

Twisto.cz je moderní financování on-line nákupů  jedním kliknutím i z mobilních zařízení, které přibližuje zážitek z on-line nakupování v kamenném obchodě. Zákazník platí, až když má v ruce zboží, které mu dělá radost a chce si ho nechat. Twisto.cz odděluje příjemný zážitek ze zkoušení a prohlížení zboží od méně příjemného zážitku platby, která přichází až v případě spokojenosti. Od června 2015 disponuje Twisto.cz licencí od České národní banky a v této souvislosti spustilo produkt Nákupní účet, prostřednictvím něhož mohou zákazníci nakupovat celý měsíc až do limitu 20 tis. Kč a 100 tis. Kč pro firemní klienty. Následně platí zákazníci všechny své nákupy dohromady patnáctého dne příštího měsíce. Více informací získáte na www.twisto.cz

Vice o Spendee:

Spendee je mobilní aplikace pro iPhone a Andoid, které se dostalo chvály od předních domácích i světových technologických magazínů, ale i mobilního giganta Apple. Skrze precizní analýzy příjmů a výdajů nabízí uživatelům detailní pohled do světa jejich vlastních financí, a to ve velice pohledném a přehledném provedení. Spendee má v současnosti přes 3 miliony stažení po celém světě a jeho tým nyní pracuje na dalším rozšíření funkcí aplikace, jako je například propojení s bankovním účtem, či webová verze po boku verze mobilní. Více informací na www.spendeeapp.com.

Více o Valuto:

Valuto je multiměnový účet, ve kterém si lidé a firmy směňují devizy napřímo mezi sebou a tím ušetří až 4% oproti standartním bankovním službám. Uživatelé Valuto tak ušetřili již 263 milionů EUR. Navíc si v rámci Valuto mohou zasílat finanční prostředky mezi sebou zdarma a výhodné jsou také transakce 3. stranám. Více informací na www.valuto.com.