Nový inkubátor Prague Startup Centre přivítal první firmy

Praha, 3. 3. 2016  Prague Startup Centre, nový pražský inkubátor, byl slavnostně otevřen 3. 3. Více než 100 hostů v nových prostorách uvítali Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy, Andrej Babiš, místopředseda vlády a ministr financí a Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest.  (TZ)

Zájem o první inkubační program 3x převýšil kapacitu

Během pilotního měsíčního provozu, který předcházel otevření, byl spuštěn nový inkubační program pro inovativní firmy i ve fázi nápadu. Startupům přinese na 4 měsíce nejen prostory v Paláci Adria, ale také mentoring a poradenství od zkušených expertů a technologických partnerů. Účast v programu je bezplatná, startupy se ani nevzdávají svého podílu ve prospěch programu. Zájem o první běh dokonce 3x překročil kapacitu Prague Startup Centre.

Porota složená z partnerů, odborníků na podnikání a zástupců významných technologických firem vybrala 22. 2. tyto projekty:

  • zaparkuju.cz – mobilní aplikace pro vyhledávání, rezervaci a online platbu parkovacích míst ve městech
  • BattSwap – komplexní řešení pro automatickou výměnu baterie v elektromobilech/samořiditelných vozech, nejrychlejší na světě (do 30 sec)
  • DeliLife – nabídka zdravého stravování pro korporace s možností mobilní objednávky se zakladatelkami s korporátními zkušenostmi
  • Shiftee – plně automatizovaný systém na plánovaní směn zaměstnanců
  • 3DLife – 3D video-obsah z unikátních míst, kam se lidé běžně nedostanou
  • Liftacar – mobilní a webová aplikace pro objednání odvozu aut ze servisů a automyček
  • mButler –  vlastní ultralevný mobilní telefon, vlastní hardware produkt

Prague Startup Centre sbírá podněty a doporučení od poradního výboru, složeného ze zástupců technologických firem (Microsoft, IBM), úspěšných pražských startupů (STRV), investorů a partnerů (Trojan Ventures, newyorský inkubátor Hatchery, GISTin UP!) a inovačních expertů z korporací (ČEZ). Již během pilotního provozu Prague Startup Centre realizoval několik akcí za účasti zhruba 400 startupů a zájemců o podnikání.

Prague Startup Centre provozuje Czech ICT Alliance. V paláci Adria působí díky zvýhodněnému nájmu od magistrátu hlavního města Prahy. Náklady na provoz a lidské zdroje jsou hrazeny čistě z výnosů pronajímaných ploch a spolupráce s partnery z komerčního sektoru. Z veřejných prostředků nepobírá žádnou podporu.  Spolu s významnými studentskými spolky (Všehrd, Unie studentů ČVUT) a pražskými vysokými školami (např. Vysoká škola obchodní, Vysoká škola podnikání a práva, Metropolitní univerzita) bude Prague Startup Centre také pomáhat studentům v rozjezdu jejich podnikání.

„Našim hlavním cílem je propojovat softwarové firmy a ICT startupy s hlavními hráči v tomto sektoru a efektivně pomáhat českému ICT businessu. To vytváří příležitosti nejen pro Prahu, ale pro celou republiku! Je to přeci super příležitost, jak si předávat know-how a vytvořit nová místa s vysokou přidanou hodnotou. Díky napojení na Hospodářskou komoru ČR je Czech ICT Aliance schopna české softwarové inženýry, firmy a experty napojit na nadnárodní firmy, jakými jsou Cisco Systems, Hewlett-Packard, Intel, Microsoft,“ shrnuje primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová přínosy Prague Startup Centra.

Vesmírný inkubátor v Prague Startup Centre
Ve stejných prostorách bude sídlit i ESA BIC Prague, inkubátor Evropské vesmírné agentury provozovaný agenturou CzechInvest za významné podpory magistrátu hl. města Prahy. „Máme velkou radost, že jsme se stali operátorem programu ESA BIC Prague a po dlouhých jednáních se nám podařilo otevřít inkubátor v Praze s podporou od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Díky poskytnutým prostředkům se otevřou úplně nové obzory začínajícím podnikům zaměřeným na využití vesmírných technologií v běžném životě. Praha se stane branou pro inovace nejen v našem životě, ale i v evropském měřítku,“ říká ředitel CzechInvestu Karel Kučera. V Prague Startup Centre již nyní působí BattSwap, první český startup, který byl přijat do prestižního inkubačního programu ESA BIC při Evropském centru pro vesmírné operace v Darmstadtu (ESOC).

Investice do startupů
Důležitou součástí aktivit je zprostředkování investora začínajícím podnikům, které pro svůj růst potřebují dodatečný kapitál. V Prague Startup Centre sedí například nově vznikající fond Trojan Ventures s velkými ambicemi v rámci celého regionu střední a východní Evropy. Czech ICT Alliance, provozovatel Prague Startup Centre, má s touto aktivitou také rozsáhlé zkušenosti a úspěchy:

  • Jobote – vykoupení prvního investora, zajištění investice pro další růst, obchodní poradenství až po prodej globálnímu hráči
  • Braci – zajištění prvotní investice, mentoring, 15-násobný růst hodnoty startupu za 2 roky
  • Lily – prvotní riziková investice do globálně úspěšné firmy v Silicon Valley, nyní valuace 100 milionů dolarů (zhruba 2,5 mld. Kč)