Cloudovou platformu Oracle mohou podniky provozovat i ve vlastních datových centrech

Společnost Oracle představuje novou rodinu služeb, které pomáhají překonat hlavní překážky při nasazování cloudu. Jedná se vůbec o první služby tohoto typu, které jsou na trhu k dispozici. Ředitelé IT v podnicích (CIO) dostávají do rukou nové nástroje, pomocí nichž lze podnikové aplikace včetně těch kritických převést z vlastní infrastruktury (on-premise) do prostředí cloudu nebo je provozovat kombinovaně. (TZ)

Cloudové technologie nabízejí vysoký výkon, umožňují snížit náklady na vlastnictví a urychlit zavádění inovací. Podniky mají zájem přesouvat své systémy do veřejného cloudu, často však narážejí na překážky v podobě legislativy nebo jiných regulací. Společnost Oracle nyní prostřednictvím služeb Oracle Public Cloud Services  organizacím ze všech oborů podnikání přechod na cloud výrazně usnadňuje. Podnikové aplikace v rámci služeb Oracle Public Cloud Services mohou podniky provozovat ve veřejném cloudu Oracle i ve vlastním datovém centru.

„Chceme našim zákazníkům pomoci s migrací do cloudu, umožnit jim urychlit zavádění inovací, podpořit růst a transformaci jejich podnikání,“ uvedl prezident společnosti Oracle Thomas Kurian. „Naše nově oznámené služby zákazníkům dávají možnost výběru, jakým způsobem chtějí svůj cloud provozovat. V tom se nabídka společnosti Oracle zásadně liší od jiných dodavatelů veřejného cloudu.“

Služby Oracle Cloud at Customer umožňují zákazníkům využívat všechny výhody cloudových služeb Oracle (agilita, jednoduchost, výkon, pružné škálování a cenový model na bázi předplatného) i při provozu v jejich vlastním datovém centru. Společnost Oracle jako první z významných dodavatelů cloudových služeb nabízí stoprocentní kompatibilitu mezi aplikacemi v cloudu a režimu on-premise. Hladká integrace softwaru Oracle a služeb Oracle Cloud umožňuje zákazníkům řadu různých způsobů nasazení a použití – včetně funkcí pro zotavení po havárii, vývoj, testování nebo vyrovnávání zátěže. Všechny služby lze přitom ovládat pomocí jediného rozhraní (API) a skriptovacích nástrojů. Zákazníci tak mohou v plně řízeném prostředí využívat nejnovější inovace bez ohledu na to, zda budou aplikace provozovat v cloudu Oracle nebo ve vlastním datovém centru.

Při provozu služeb Oracle Cloud ve vlastním datovém centru mají podniky mj. následující možnosti a výhody:

  • Zákazníci mají plnou kontrolu nad svými daty, což jim umožňuje např. splnit zákonné požadavky nad uchováváním dat zákazníků, uživatelů či jiných citlivých dat. Lze využívat výhod cloudových technologií a zároveň zajistit, že veškerá data jsou fyzicky uložena na konkrétním místě, které je v souladu s předpisy.
  • Procesy a jednotlivé výpočetní úlohy  lze snadno přesouvat mezi on-premise prostředím a cloudem, v obou případech jsou k dispozici identická prostředí, sady nástrojů i rozhraní (API).
  • Mezi cloudem a on-premise systémy lze výpočetní úlohy přesouvat bez ohledu na to, zda se provádějí v prostředí aplikací Oracle nebo jiných dodavatelů.
  • Služby jsou navrženy tak, aby vyhovovaly bezpečnostním předpisům, mezinárodním i národním regulacím (PCI-DSS, HIPAA, FedRAMP, požadavky ve Velké Británii, Německu…).

Společnost Oracle aktuálně v rámci nabídky Oracle Cloud at Customer poskytuje následující služby a funkcionalitu:

Infrastruktura: Nabízí výpočetní prostředí, pružné úložné kapacity, virtualizované sítě, ukládání souborů a správu identit pro přesuny úloh z aplikací Oracle i třetích stran do cloudu. K dispozici budou brzy další služby z kategorie IaaS, včetně služby pro rozkládání zátěže Containers and Elastic Load Balancer.

Řízení dat: Umožňuje používat v cloudu databázi Oracle prostřednictvím služby Oracle Database Cloud. Následovat bude nabídka Oracle Database as a Service – Exadata pro výpočetně extrémně náročné úlohy a sada služeb pro práci s velkými objemy dat (big data), včetně služeb Big Data Discovery, Big Data Preparation, Hadoop a Big Data SQL.

Vývoj aplikací: Umožňuje vyvíjet a nasazovat cloudové aplikace pomoci platformy Oracle Java Cloud, následovat budou služby pro Java SE, Node.Js, Ruby a PHP.

Integrace podnikových aplikací: Zjednodušuje integraci mezi aplikacemi on-premise a cloudem stejně jako integraci mezi různými cloudovými aplikacemi. Stávající nabídka Oracle Integration Cloud Service bude rozšířena o služby zahrnující SOA (servisně orientovaná architektura), správu rozhraní (API) a Internet věcí (IoT).

Správa: Umožňuje hladkou správu úloh, ať už se provádějí v prostředí on-premise nebo v rámci cloudu Oracle.

Nabídka cloudových služeb společnosti Oracle na trhu uspěla. Dnes s těmito technologiemi pracuje více než 70 milionů uživatelů a každý den se jejich prostřednictvím uskuteční více než 34 miliard transakcí. Společnost Oracle k provozu svých cloudových služeb využívá 19 datových center rozmístěných po celém světě.

Podrobnější informace (v angličtině)

O společnosti Oracle

Oracle nabízí komplexní a plně integrovaný set cloudových aplikací a platformních služeb. Pro více informací o Oracle (NYSE: ORCL) navštivte www.oracle.com.