České Radiokomunikace provozují unikátní cloudové řešení na OpenStacku

Praha, 26. dubna 2016 – České Radiokomunikace (ČRa) provozují cloudové řešení postavené na technologii OpenStack v podobě, v níž jej doposud nenabízí žádný z provozovatelů v Česku. OpenStack ČRa poskytuje nosné části pro produkty Media Cloud a Web Infrastructure, které využívají mediální domy, online agentury a obecně výkonově náročnější projekty OTT služeb,     DVB-T, distribuce obsahu a podobně. OpenStack ČRa také nabízí službu v modelu Pay-As-You-Go a poskytuje dynamickou reakci na skutečnou potřebu výkonu, což přispívá ke značné spolehlivosti. A jak je již zvykem u všech cloudových služeb ČRa, data zůstávají uložena v ČR. (TZ)

Na rozdíl od jiného cloudového řešení ČRa, Business Cloudu, OpenStack svým charakterem neslouží pro potřeby tradičních interních firemních aplikací a systémů (typicky třeba ERP, CRM), nýbrž pro jiné typy workloadů a pro škálovatelné aplikace. Právě bezprostřední škálovatelnost výkonu je nutný předpoklad pro provoz výkonově náročných webových platforem velkých mediálních domů, e-shopů, televizních stanic (HbbTV, encoding nebo např. VOD), práci s velkými daty nebo pro zpracování dat z internetu věcí (IoT), pro nějž ČRa stavějí vlastní síť na technologii LoRa. Důležitá je také podpora moderně psaných aplikací, které využívají řízení infrastruktury, distribuovanost či třeba ObjectStorage.

„OpenStack, tak jak jsme jej v ČRa připravili, se hodí pro provozování zátěže v reálném čase a chod systémů, které jsou kriticky náročné na zpoždění. Typicky může jít o kódování, zpracování a streamování videa či třeba distribuované aplikace. Dnes bez problémů zvládáme i 4K rozlišení,“ uvádí Marek Erneker, produktový manažer v ČRa.

„Nejen pro šiřitele tuzemského multimediálního obsahu je OpenStack zajímavou možností alternativního řešení mimo tradiční cloudové funkce tak, aby například nebylo nutné specifické aplikace nasazovat do prostředí VMwaru. Pro některé typy aplikací navíc OpenStack může vyjít levněji,“ říká Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa. „Řešení nabídne mimo jiné i formu „pojištění“ pro případ zvýšeného provozu, aby nedocházelo k výpadkům na jednotlivých službách. To se v minulosti stalo například řadě zpravodajských kanálů.“

OpenStack ČRa je vybaven výpočetním výkonem 500 GHz a 2 TB operační paměti. Datové úložiště je velké přes 30 TB a řešení kompletně běží na rychlých flash discích. Servery dodala společnost Hewlett Packard Enterprise, disková pole její dodavatelé a síťová stránka běží na Juniper Networks. Uvedená čísla však nejsou konečná. Kromě navyšování výkonu se bude rozšiřovat i distribuovaný chod. OpenStack ČRa aktuálně běží v datovém centru TOWER na Žižkově. Do budoucna bude mít služba druhou georeduntantní lokalitu na Strahově, jejíž nespornou výhodou je optimální vzdálenost od primární lokality a dobrá dostupnost v rámci Prahy.

„Samotná technologie OpenStack vychází z hlavního projektu a je doplněno specifickými úpravami a architekturou. Naší snahou bylo maximalizovat výkon celé platformy, což se nám také povedlo a není to jen díky využitému HW. Důležitou a možná dokonce nejsložitější částí se stala síť. Minimalizovali jsme možné problémy a využili těch nejjednodušších technik ve spojení s kvalitním HW, což nám dává bezprecedentní výkon,“ uzavírá Marek Erneker.

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon v cloudu. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Zcela novou oblastí je vstup do světa Internetu věcí, kdy ČRa zprovoznila síť v krajských městech a do budoucnosti se počítá s rozšířením na více než 90 % území ČR.