Krvavé země – audiokniha nejen mezi dvěma říšemi

Audiokniha Krvavé země vychází jako novinka v Audiotéce. Audio verze vyšla jen v anglickém jazyce, česká verze je první cizojazyčnou verzí. Jejím cílem je přiblížit dějinné události 30. až 50. let 20. století a osudy lidí, kteří prožili sovětský a nacistický režim, jež se mnohým stal osudný.  Audiokniha, která má přes 24 hodin shrnuje množství dosud nevydaných materiálů. Knižně byly vydány v nakladatelství Paseka. Hlas audioknize propůjčil Jiří Plachý, který se bravurně popral s nelehkou tématikou tohoto údobí soudobých dějin. (TZ)

„Teď budeme žít!“ říkával hladový chlapeček, batolící se ztichlými cestami nebo

přes pustá pole. Jenže jídlo, které viděl, existovalo jen v jeho představách. Veškeré

obilí zabrala bezcitná rekviziční kampaň, jíž v Evropě začala éra masového

vraždění. Psal se rok 1933 a Josef Stalin nechával Ukrajinu záměrně

vyhladovět. Hošík zemřel, spolu se třemi miliony dalších osob. „Setkám se s ní

pod zemí,“ řekl o své manželce jeden sovětský mladík. Měl pravdu: zastřelili

ho krátce po ní a oba byli pohřbeni mezi sedmi sty tisíci obětí Stalinova Velkého

teroru z let 1937 a 1938.“ Takto začíná audio kniha Timothy Snydera Krvavé země.

Mezi dvěma říšemi, Hitlerovou a Stalinovou, se nachází krvavá země, území dnešního Polska, Ukrajiny, Běloruska a pobaltských států, oběť největší demografické a humanitární katastrofy, jakou kdy člověk v lidských dějinách způsobil. Necelá dvě desetiletí stačila, aby zde v důsledku politiky dvou vůdců zahynulo čtrnáct milionů lidí. Širokoúhlý záběr této syntetické monografie, která je dnes světovým bestselerem, je v dějinách daného území novinkou. Příčiny sledu katastrof vysvětluje Timothy Snyder, autor knihy Krvavé země, zvláštním postavením těchto zemí v Evropě, záměry a metodami dvou diktátorů, Hitlera a Stalina, a motivy dvou totalitních ideologií a jejich vzájemnými souvislostmi. Tak shrnula audioknihu její překladatelka Petruška Šustrová.

„Ačkoli se kniha objevila ve více než dvaceti jazycích, je její české audio vydání druhým po anglickém. Jsem potěšen širokým ohlasem, který se knize dostal v České republice, v zemi, jejíž zkušenosti jsou samozřejmě středem mých zájmů,“ řekl o audioknize její autor Timothy Snyder.

Křest audioknihy proběhne 3. 5. 2016 od 19:00 v rámci debaty, kterou povedou překladatelka Petruška Šustrová, historik Tomáš Bursík a Michael Žantovský o historických událostech třicátých a čtyřicátých let na území dnešního Polska, Ukrajiny, Běloruska a pobaltských států. Akce se koná v Knihovně Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00

Více informací naleznete na

http://www.vaclavhavel-library.org/cs/index/kalendar/974/timothy-snyder-krvave-zeme-a-cerna-zem

Krvavé země, Evropa mezi Hitlerem a Stalinem

Autor: Timothy Snyder

Interpret: Jiří Plachý

Délka: 24h 22m

Režie: Jakub Tabery

Kategorie: Literatura faktu a publicistika

Typ: Audiokniha kompletní

Cena: 299,- Kč

Trailer k audioknize: https://www.youtube.com/watch?v=8fDXK9OQ7y8

Odkaz na audioknihu: http://audioteka.com/cz/audiobook/krvave-zeme

Ukázka z audioknihy: https://soundcloud.com/audioteka_cz_sk/ukazka-z-audioknihy-krvave-zeme

Další materiály k audioknize: http://audioteka.com/cz/static/ke-stazeni

Anotace audioknihy

Mezi dvěma říšemi, Hitlerovou a Stalinovou, se nacházejí krvavé země. Necelá dvě desetiletí stačila, aby zde v důsledku politiky dvou vůdců zahynulo čtrnáct milionů lidí. Povědomí o událostech třicátých a čtyřicátých let na území dnešního Polska, Ukrajiny, Běloruska a pobaltských států sice sílí, stále jsou to však jednotlivé události: ukrajinský hladomor po stalinistické kolektivizaci, Katyň nebo tzv. konečné řešení židovské otázky. Širokoúhlý záběr Timothyho Snydera je v dějinách daného území novinkou. Sled katastrof, které se tudy prohnaly, nelze vysvětlit na základě jednotlivostí ani dějin jednotlivých národů, nýbrž jedině ze zvláštního postavení těchto zemí v Evropě, z jeho historických příčin, z motivů dvou totalitních ideologií, ze záměrů a metod dvou diktátorů a jejich vzájemných souvislostí. Krvavé země jsou tak první syntetickou monografií, která postihuje v celku souhru těchto nešťastných okolností, jejímž důsledkem byla největší demografická a humanitární katastrofa, jakou kdy člověk v lidských dějinách způsobil.

Audiokniha vyšla ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka.

Jiří Plachý

Jiří Plachý pochází z umělecké rodiny a tak již v mládí navštěvoval dramatický kroužek a vystudoval DAMU. Již za studií působil v Národním divadle a v Městských divadlech pražských. Dnes často působí ve Vinohradském divadle (například Tři sestry, Gazdina roba a mnoho dalších) a nebo například ve velmi známé inscenaci Dvanáct rozhněvaných mužů nebo Brouk v hlavě. Diváci ho mohli vidět i v pár filmových rolích (Všichni dobří rodáci, Třicet případů Majora Zemana). V polední době je jeho hlas slyšet z dabovaných filmů a také v audioknihách.

Timothy Snyder

Timothy Snyder se narodil v roce 1969 a  je americkým historikem. Věnuje se dějinám střední a východní Evropy se zaměřením na holokaust. Získal doktorát na Oxfordské univerzitě, působil v Paříži, ve Vídni, Varšavě a na Harvardu, a nyní je profesorem historie na Yaleově univerzitě. Jeho knihy získaly řadu mezinárodních cen. Žije New Havenu v Connecticutu.

www.audioteka.cz

www.facebook.com/audioteka.cz

www.twitter.com/audioteka_cz

https://plus.google.com/+AudiotekaCZ

www.youtube.com/audiotekacz

www.instagram.com/audioteka.cz_sk

O Audiotéce

Služba Audiotéka nabízí audioknihy v elektronické podobě, které je možné nakoupit a poslouchat přes aplikace pro mobilní telefony nebo web www.audioteka.cz. Mobilní aplikace jsou dostupné pro platformy iOS, Android a Windows Phone. V nabídce Audiotéky najdete přes 2800 titulů nejrůznějších literárních žánrů i audioverze populárních časopisů Respekt, Forbes a Newsweek. Služba Audiotéka je dostupná také na Slovensku přes www.audioteka.sk a v další desítce jazykových verzí po celém světě.