Penzijko pro děti za první čtyři měsíce od fungování

Od ledna mohou rodiče díky změně v zákoně o doplňkovém penzijním spoření spořit svým dětem na budoucnost v rámci penzijního spoření. Děti mají před sebou dlouhodobý spořicí horizont, a proto i z nižších pravidelných příspěvků vzejde zajímavá částka, která dětem ulehčí vstup do dospělosti. Celkově uzavřela ČSOB Penzijní společnost od začátku roku 2016 více než 1 000 smluv dětského penzijka. (TZ)

Dětské penzijko v ČSOB Penzijní společnosti tvoří jedenáct procent všech nových smluv. Průměrný „klient“ je žák druhé třídy na základní škole ve věku osmi let. Častěji je penzijko uzavíráno holčičkám, kterým tak rodiče mohou už od dětství spořit na svatební věno. Nejmladším klientem se stal sedmidenní chlapec, zatímco ti nejstarší jsou už téměř plnoletí. U chlapců vévodí ti se jménem Jakub, Jan nebo David, mezi děvčaty Eliška, Adéla nebo Kateřina. Výše příspěvku se různí, průměrně jde o částku 522 korun měsíčně, nejčastěji 300 korun, existuje i smlouva s příspěvkem 5 000 korun měsíčně. Počet smluv v jednotlivých regionech České republiky odpovídá velikosti měst, nejvíce smluv bylo uzavřeno v Praze a Brně.

„Na budoucnost svých dětí by měl myslet každý rodič a díky nedávným změnám v legislativě lze začít spořit už od narození. Já sama jsem tuto možnost využila hned v lednu pro svou čtyřletou dceru a nepřispívám jen já, ale příspěvky posílá i babička s dědou. Líbí se mi, že přispívat mohou nejen rodiče, ale v podstatě kdokoli přes dárkový certifikát. Naspořené peníze pak může dcera v osmnácti letech použít na zaplacení školy nebo třeba na vlastní auto,“ říká Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Založení penzijka již v raném věku umožňuje klientům zajistit budoucnost jejich dětí. Část naspořených peněz je možné za splnění podmínek stanovených zákonem vybrat v době, kdy dítě dosáhne plnoletosti a využít je tak například na financování studia nebo splnění dětského snu. Čím dříve začnou rodiče či prarodiče dětem spořit, tím nižší měsíční platby stačí posílat. Při měsíčním příspěvku ve výši 300 korun klient získá státní příspěvek 90 korun, maximálně lze získat na státních příspěvcích až 2 760 korun ročně. Neplatí se žádné poplatky za uzavření smlouvy, vedení účtu, změny nebo výpis a přispívat je možné pravidelně nebo prostřednictvím jednorázového vkladu.