Kaspersky Lab: České firmy stojí incident třikrát víc než IT expert

Velké podniky mají problém efektivně oslovit IT bezpečnostní experty. V případě narušení sítě pak za její obnovení zaplatí až třikrát více než by byly náklady na zkušeného profesionála. Vyplývá to z nedávné studie společnosti Kaspersky Lab a B2B International, která byla provedena mezi více než čtyřmi tisíci zástupci společností z 25 zemí světa včetně České republiky. Velké procento podniků čelilo vedle měřitelného dopadu na rozpočet také nárůstu mezd, celkové nedostupnosti expertů a potřebě více specialistů v oboru. (TZ)

Z průzkumu vyplývá, že společnosti mají vysokou motivaci budovat oblast security intelligence. Pro třetinu firem patří zlepšování odbornosti v oblasti zabezpečení mezi tři nejdůležitější důvody pro vyšší investice do IT bezpečnosti. Rostoucí požadavky se ale kvůli nedostatku specialistů a stále složitějším požadavkům nedaří naplnit. Kaspersky Lab zaměstnává stovky bezpečnostních expertů. Náboráři společnosti uvádějí, že v průměru splní přísná kritéria požadovaná na pozici experta jen jeden ze čtyřiceti zájemců.

Problém ale není pouze v nedostatku technických znalostí. Studie cituje experty Kaspersky Lab, kteří naznačují, že potřeba bezpečnostních manažerů je dokonce naléhavější. Ti musí k rozsáhlým technickým znalostem komunikovat i s vrcholovým managmentem a dohlížet na celkovou strategii společnosti. Tato část náplně jejich práce je velmi důležitá a to především u velkých firem. Studie Kaspersky Lab se dotýká v souvislosti s nedostatkem talentů i problému ve vzdělávání. Úspěch v oblasti IT bezpečnosti vyžaduje jisté nadšení, touhu po neustálém sebevzdělávání a schopnost přizpůsobit se stále se měnícímu prostředí. Vyšší vzdělávací instituce si uvědomují nutnost změny ve svých programech a bezpečnost začleňují do široké škály kurzů.

Celkově téměř tři čtvrtiny (68,5 %) dotázaných společností očekávají nárůst počtu bezpečnostních expertů a pětina (18,9 %) z nich si myslí, že jim výrazně vzroste počet zaměstnanců. Vzdělání je sice základním předpokladem pro získání více odborníků, nutná je ale i změna v samotném oboru IT bezpečnosti. Z dlouhodobého hlediska je velmi důležité posunout snahy v oblasti R&D směrem k efektivnímu sdílení informací s korporátními zákazníky formou sdílení dat o hrozbách, bezpečnostních školení a služeb. Správná kombinace bezpečnostních řešení a informací je přesně to, co bezpečnostním týmům pomáhá trávit méně času nad řešením bezpečnostních incidentů. Mohou se tak více soustředit na rozvoj bezpečnostní strategie a pokročilé hrozby.

Celou studii „Lack of security talent: an unexpected threat to corporate cybersafety“ naleznete zde.

Společnost Kaspersky Lab nedávno představila mezinárodní soutěž Talent Lab, která pomáhá vysokoškolským studentům a mladým profesionálům nastartovat svou kariéru v oblasti IT bezpečnosti. Finále soutěže proběhne příští rok v Praze. Více informací o programu naleznete zde.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a funguje již od roku 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb k ochraně podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.