Realitní kanceláře mají boom, zájem o bydlení ale mohou ovlivnit změny v legislativě

Realitní kanceláře zažívají v posledním roce dlouho nevídaný zájem o poskytované služby. Díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, příznivě se vyvíjející ekonomice a nízké nezaměstnanosti si Češi ve stále větší míře pořizují bydlení. Poptávku po bytech a hypotékách a tím i tržby realitních kanceláří však může ovlivnit nová legislativa, vyplývá z průzkumu ČSOB v rámci Indexu očekávání firem. (TZ)

„Objemy obchodů realitních kanceláří závisí především na zájmu a ochotě klientů kupovat nové nemovitosti. Vzhledem k současným příznivým makroekonomickým podmínkám, silné aktuální poptávce na konto řešení potřeb bydlení a snadno dostupným hypotékám není divu, že kola realitního byznysu jedou na plné obrátky,“ uvedl Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Realitní trh je v nebývalé kondici, poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Stává se čím dál tím častěji, že jsme schopni rezervovat nemovitosti v řádu několika dnů, a to rovnou klienty z naší databáze poptávajících. Hodně se na chuti kupovat projevuje růst ekonomiky, růst platů a celková stabilita ekonomiky v ČR, kupující se nebojí zadlužovat, kupují si byty na investici či pro děti,“ uvedl obchodní ředitel Realitní a investiční skupiny Sting Michal Kresta.

Boom mají realitní kanceláře zejména v posledním roce. Vedle ekonomické důvěry je doprovázen především nastavenými sazbami České národní banky, která je drží již čtyři roky na hodnotě 0,05 %. Trh se tak již otřepal z krizového období v letech 2007 až 2009. „Poslední finanční krize přinesla nejedno rozčarování. Asi největším překvapením bylo, že ceny nemovitostí mohou i klesat,“ vzpomínal generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) Jan Borůvka.

Výnosy všech činností na realitním trhu, a to včetně správy a údržby budov, byly již v roce 2014 vyčísleny na 241 miliard korun. To je oproti roku 2009, kdy krize doznívala, nárůst o 14 %, vyplývá ze statistik ČSÚ. „Je znát, že situace je ještě lepší než vloni,“ přibližoval současný vývoj viceprezident Realitní komory ČR (RK ČR) Jiří Macháč.

Realitní trh je stejně tak jako jiné odvětví svázán s hospodářským cyklem. Podle Jiří Macháče je zákonitost daná: „V okamžiku, kdy se lidem daří, roste poptávka po nemovitostech. V době krize naopak nabídka převyšuje poptávku.“ Souvisí s tím i ochota bank půjčovat a důvěra lidí v budoucnost. „Když se lidem daří a platí nájem, začnou uvažovat, že by obdobně vysokou částku použili třeba na splátku hypotéky,“ vysvětluje výkonný ředitel RK Reality IQ Ondřej Mašín.

Z databáze Maxima Reality vyplývá, že hypotéku k nákupu nemovitosti využívá zhruba 65 % klientů. Podle údajů AAAByty.cz si nemovitost přes hypotéku pořizuje dokonce až 95 % kupců. Od roku 2009 počet hypoték roste, v loňském roce dosáhly historického maxima, kdy bylo poskytnuto přes 100 tisíc hypoték. A v prvním pololetí letošního roku banky zafinancovaly nákup téměř padesáti pěti tisíc nemovitostí. „Průměrná úroková sazba klesla pod 1,8 %, sazby klesaly celý loňský i letošní rok a hypoteční úvěry za dvanáct let, co v oboru působím, nebyly nikdy nižší,“ shrnul Ondřej Mašín z RK Reality IQ.

Zdroj dat: MMR

Zájem o bydlení se projevuje v růstu cen. Jak ukazuje Index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB Index) pro období leden 2010 až leden 2016, tak do roku 2014 ceny bytů klesaly. Nyní ale přesahují takřka o šest procent ceny z roku 2010. Ještě lépe jsou na tom rodinné domy, jejichž ceny se ve sledovaném období zvedly o 9 %. A nejvíce vydělali prodejci pozemků, podle HB Indexu dokonce takřka 26 %. Názory na další vývoj se různí. „Nelze předvídat, kdy lze očekávat zastavení růstu cen nemovitostí. Odpovědí může být pouze spekulace,“ uvedl Michal Kresta z Investiční skupiny Sting. Podle ARK ČR se růst cen zastaví a situace se brzy znormalizuje, Jiří Macháč z RK ČR dokonce očekává pokles cen.

Z hlediska legislativy však přichází poměrně více změn. ČNB v rámci svých opatření chce například po bankách, aby hypotéky ve výši 80 až 90 % hodnoty nemovitosti nepřesahovaly v každém čtvrtletí 15 % uzavřených úvěrů. Tato interní bankovní selekce klientů s nižšími úsporami může nákup nové nemovitosti zdražit, pokud budou kupující řešit část nákladů dalšími úvěry. Překážkou k navýšení akontace pro získání hypotéky však může být i nová daň z nabytí nemovitosti, která začne platit od listopadu. Ta kupujícím s nedostatečnými úsporami může zcela znesnadnit dostupnost hypotéky. Trh realitních kanceláří a především jejich makléřů může ovlivnit i připravovaný Zákon o poskytování služeb realitních zprostředkovatelů. Podle návrhu by měli realitní makléři složit zkoušku nebo mít minimálně tři roky praxe. V současnosti spadá činnost realitního makléře do volné živnosti.

 

V rámci pravidelného reprezentativního šetření ČSOB – Index očekávání firem, které monitoruje sentiment a očekávání malých a středních firem včetně živnostníků, je sledována také situace ve vybraných indikativních odvětvích. V rámci třinácté vlny šetření byl zájem zaměřen na situaci v oblasti realit. Cílem popisu vývoje tohoto indikativního oboru je zjistit, jakou náladu mají domácnosti, jaké chování lze očekávat od spotřebitelů a jaký ekonomický vývoj je tak pravděpodobný v nejbližší budoucnosti.