Brněnští vývojáři pracují na softwarovém projektu nové generace

Společnost Konica Minolta v březnu 2015 otevřela v Brně jedno ze svých pěti světových inovačních center a v říjnu první výzkumné a vývojové centrum v Evropě. To slouží jako inovační centrum moderních informačních a komunikačních technologií pro celou Evropu. Přední vývojáři ve společnosti tvoří pracovní tým, který v současné době pracuje na novém projektu. Jedná se o vývoj inovativního produktu v oblasti softwaru. (TZ)

Konica Minolta v Brně otevřela první vlastní centrum pro vývoj inovačních produktů a služeb ve střední Evropě již v roce 2015. Inovační centrum se primárně zaměřuje na vývoj služeb v oblastech souvisejících se zpracováním dat, bezpečností IT systémů, fungováním virtuálních kanceláří a mobilními aplikacemi. Kromě toho zde pracují s technologiemi, jako jsou 3D tisk, holografické brýle, doteková zařízení nebo senzorové sítě.

Nyní vývojové týmy pracují na novém produktu, který do této chvíle ještě nebyl uveden na trh, ani oznámen veřejnosti. „V současné době pracuje na novém projektu pět týmů, jejichž počet se může měnit, dle fáze vývoje. Tento projekt pro nás svým rozsahem a inovativností představuje značnou výzvu a do cíle stále ještě zbývá kus cesty,“ říká Ing. Milan Jedlička, Head of Software Development z Konica Minolta. Během vývoje byly vyzkoušeny různé metodiky, v současné době týmy pracují ve scrumu. „Snažíme se pracovat v souladu s duchem agile manifesto, to mimo jiné znamená, ponechat poměrně vysokou volnost jednotlivých týmů v organizaci jejich práce. Moderní metodiky očekávají vysokou míru automatizace. Ta začíná už při psaní kódu včetně unit testu a testování kvality kódu, pokračuje přes automatizovaný build a deployment a samozřejmě automatizovaný testing. Zde používáme kompletní stack aplikací od Atlassian, SonarCube a další technologie více či méně modifikované pro naše potřeby,“ sděluje Jedlička.

Speciálně sestavený pracovní kolektiv se skládá z odborníků, kteří se umí pohybovat v oblasti agilního vývoje. Základním předpokladem kandidáta, který může pracovat ve vývojovém týmu, je schopnost programovat kód, správně jej strukturovat i testovat. „V týmu musí být odborníci ve své oblasti, musí mít správný mindset, tak aby mohli pracovat v agilní vývojové metodice a na inovativním projektu. To mimo jiné znamená překročit hranice své odbornosti, schopnost myslet, být kreativní a dedikovaní k úspěchu produktu. Neházet věci přes zeď svých osobních zodpovědností, ale společně s celým týmem dosáhnout výsledku. Výběr vývojářů a struktura týmu je vždy klíčová. Určitě v něm nesmí chybět scrum master, front end developer, back end developer a quality ensurence engineer. Klíčovou roli zastává produkt owner, na něhož jsou u nového produktu kladeny násobně vyšší nároky, než jsou u rozvíjení již existujícího produktu,“ popisuje tým Jedlička a dodává, že duch týmu očekává, že se každý jednotlivec stále posouvá vpřed a drží se na vlně nejnovějších technologií.