Auta Google Street View se opět vydávají do českých ulic

Praha 27. června 2018 – V České republice začnou během léta opět jezdit auta Google Street View. Cílem je aktualizovat snímky v Mapách Google. Letos se zaměří zejména na komunikace propojující města po celém území republiky.

Street View je populární funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 85 zemích světa včetně částí Antarktidy a Arktidy. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic měst, ale i přírodních a kulturních památek. V Česku je Street View dostupné od roku 2007 a pravidelně prochází aktualizací, aby poskytovalo co nejvěrnější obraz reality. Kromě měst a silnic, které se dají snímat prostřednictvím Street View aut, Google v Česku zachytil i pěší zóny větších měst a další zajímavá, ale autem nedostupná místa. Pro ta se používá vozík Street View Trolley nebo speciální batoh známý jako Street View Trekker. Ten byl použit například pro nafocení Krkonošského národního parku nebo trasy Jizerské padesátky.

Díky Street View mohou uživatelé v České republice navštívit nejen většinu měst, ale i všechny české památky UNESCO a řadu hradů, zámků i přírodních památek. Infrastruktura se však neustále vyvíjí, proto je třeba jeho snímky pravidelně aktualizovat. Právě začínající snímkování pomůže, aby se uživatelé ještě lépe orientovali a snáze plánovali své cesty.

Google maximálně dbá na ochranu soukromí. Před jakýmkoli zveřejněním shromážděných snímků přichází na řadu jejich zpracování pomocí speciální technologie. Ta rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Funkce Street View navíc umožňuje dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem „Nahlásit problém“ v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Více informací o službě Street View a podrobnější informace o tom, kde Street View auta v současné době jezdí, lze nalézt na stránce google.cz/streetview.

O Street View

V oblastech, kde je Street View k dispozici, můžete virtuálně procházet ulicemi pomocí tlačítka přiblížení v Mapách Google, nebo přetažením oranžového panáčka “Pegmana” z pravé dolní strany obrazovky na modře zvýrazněné ulice. Můžete se tak podívat na restauraci ještě před příchodem, připravit si plán cesty, zjistit styčné body a virtuálně naplánovat svůj den. Zájemci o nemovitost mohou ušetřit čas tím, že si předem virtuálně prozkoumají vybranou nemovitost a její přilehlé okolí, a také zjistí nejlepší cestu, jak se k ní dostat. Před dovolenou můžete rovněž snadno zkontrolovat zvolenou destinaci, vzhled hotelu a oblast kolem něj, kde se chystáte strávit svůj čas.

Firmy mohou také profitovat z technologie Street View vložením Map Google přímo do svých webových stránek zdarma, které jim tak pomáhají zviditelnit například jejich hotel nebo zvýšit povědomí o místní restauraci.

Služba Street View google.cz/streetview je dostupná v Mapách Google i v Google Earth.