Přes tři čtvrtě milionu vydělali ti, kteří před dvěma lety koupili byt

Brno má začátkem roku v nabídce o 25 % více nových bytů než vloni. Průměrná cena dostupného bytu o rozloze 58,7 m2 vyjde potenciálního kupce na 4,5 milionu korun. Loňský vytrvalý růst cen ale přibrzdil poptávku a podepsal se tak na nižších prodejích i na cenách nájemného. Ačkoliv se v uplynulém čtvrtletí zvedly ceny čtyřpokojových a větších bytů pouze o 2 %, jednopokojové zdražily až o 22 %. Prodeje kvůli tomu meziročně klesly o třetinu a ceny nájemného vzrostly v průměru o 10 %, vyplývá z analýzy společnosti Trikaya.

Nejlevněji byt v Brně pořídíte v Černovicích a v Bystrci

V Brně je v současné době k dispozici 987 neprodaných nových bytů, což je o čtvrtinu bytů v nabídce více než vloni. Cena za jednopokojové byty se pohybuje kolem 2,8 milionu korun, dvoupokojové si zájemci opatří za 4,3 milionu korun, třípokojové za šest milionů a čtyřpokojové a větší za 8,5 milionu korun. Nejlevnější byty se nyní nachází v městských částech Černovice a Bystrc. Největší nabídku bytů ale zájemci najdou v lokalitách Brno-střed, Královo Pole a v Židenicích.

Ceny bytů v nabídce k lednu 2019 dle lokalit

Podíl bytů Průměrná cena Průměrná velikost bytů (m2) Průměrná cena za m2
Brno-střed 31,3 % 4 315 000 Kč 58,0 74 400 Kč
Královo Pole 14,3 % 3 910 000 Kč 59,4 65 800 Kč
Židenice 14,0 % 4 305 000 Kč 61,5 70 000 Kč
Bystrc 12,6 % 3 320 000 Kč 53,6 62 000 Kč
Černovice 8,2 % 2 900 000 Kč 51,7 56 240 Kč
Maloměřice-Obřany 7,0 % 3 898 118 Kč 59,4 65 876 Kč
Brno-sever 4,6 % 4 963 291 Kč 67,6 63 916 Kč

Více než třetinu volných bytů v Brně tvoří aktuálně třípokojové byty, což je situace poměrně neobvyklá. „Dostupné rodinné domy za Brnem konkurují větším bytům ve městě. To je důvod, proč se větší byty neprodávají tolik jako dříve a zůstávají v nabídce. Uvnitř samotného Brna se staví jen velmi málo, byty tak zdražují a lidé se stěhují za město. Proces suburbanizace jede na plné obrátky. Lidé raději obětují svůj čas dojížděním z rodinného domku za Brnem, než aby kupovali velký a drahý byt ve městě, na který často po zpřísnění podmínek hypotečního financování dosahují těžce,“ říká výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

V Brně aktuálně žije necelých 380 tisíc obyvatel, denně sem ale za prací a vzděláním podle magistrátu dojíždí dalších 110 tisíc lidí. Odliv obyvatel z města s sebou přináší mnoho negativních jevů, jako například větší znečištění ovzduší nebo hluk ve městě. Město také přichází o příjmy z daní a rozpínání města do krajiny si navíc žádá zvýšené náklady na veřejnou dopravu a další investice do výstavby silnic, kanalizace a další infrastruktury.

Zájemci o luxusnější bydlení vyčkávají na snížení cen

V posledních třech měsících uplynulého roku 2018 se v Brně prodalo 183 nových bytů. V součtu za celý loňský rok zájemci nakoupili celkem 635 bytů v novostavbách, což je o 31 % méně než v roce 2017. Tento pokles prodejů je způsoben jednak růstem cen nových bytů, ale zároveň i vzrůstajícími cenami stavebních prací, které se do jejich výstavby promítají. Za byt o velikosti 61,5 m2 zájemci od října do prosince zaplatili v průměru 4,17 milionu korun. Celková hodnota prodaných bytů v roce 2018 se pak vyšplhala na 3,3 miliardy korun.

Ceny u větších a luxusnějších bytů dosáhly svého stropu a již několik měsíců nerostou. „Luxusní byty zpravidla lidem neplní základní potřebu bydlet, ale spíše uspokojují touhu bydlet v novém, hezčím nebo luxusním prostředí. Pořízení luxusního bytu tak není otázkou akutní potřeby pořídit si střechu nad hlavou, proto si mohou tito zákazníci dovolit počkat, až luxusní byty trochu zlevní,“ vysvětluje Alexej Veselý. Ceny bytů by mohly klesat pouze v případě přílivu velkého množství nových bytů na trh. To se ale vzhledem k pomalému tempu povolovacích procesů nových staveb neočekává. Zejména ne v segmentu větších bytů, těch se bude v připravovaných projektech stavět méně.

Z růstu cen se však mohou radovat všichni, kteří koupili byt již před dvěma lety. Svojí investicí vydělali na růstu cen nemovitostí až 850 tisíc korun.

Cena za pronájem třípokojového bytu od loňska téměř nevzrostla

Bývá pravidlem, že růst cen novostaveb se promítne se zpožděním i do dalších nemovitostních segmentů, jako třeba do nájemního bydlení. „V Brně je aktuální průměrná cena pronájmu 254 Kč za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Ještě vloni touto dobou to bylo 230 korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu cen o 10 %,“ říká Alexej Veselý a dodává: „Nejvíce zdražily nájmy v bytech jednopokojových, které se pronajmou takřka ihned. Naopak téměř beze změny v ceně se pronajímají byty třípokojové. Na cenu má vliv hned několik faktorů, mezi nejvýraznější ale patří lokalita, stav nemovitosti i typ zástavby. V tomto ohledu vyjdou nejlevněji pronájmy v panelových domech. Z hlediska stavu nemovitosti zaplatí nejvíce zájemci o pronájem v novostavbě, a to průměrně 275 korun za metr čtvereční. Za byty zrekonstruované je nájemné o 5 % nižší a byty v původním stavu lze pronajmout i o 15 % levněji. Naprostou většinu nabízených bytů v Brně tvoří byty jednopokojové a dvoupokojové, pouze čtvrtinu bytů představují byty třípokojové, čtyřpokojové a větší.