Nordic Telecom oslavil dvouleté výročí, chce změnit telco scénu

Praha, 18. 2. 2019 – Telekomunikační operátor Nordic Telecom oslavil 15. 2. 2019 dvouleté výročí od svého vzniku. Za tuto dobu již dokázal rozvířit stojaté vody české telco scény a ISP trhu. Další výzvy má před sebou. Jaké to jsou?

Zásadním okamžikem pro Nordic Telecom bylo získání dvou bloků o celkovém rozsahu 80 MHz na frekvenčním pásmu 3,7 GHz v aukci vyhlášené ČTU v roce 2017. Na konci roku 2018 spustili, jako první operátor v České republice, méně než rok po udělení kmitočtových přídělů, pilotní komerční provoz Nordic 5G internetu na Dobříši a ve Vinoři. Na „ostro“ pak, kromě těchto lokalit, začali službu nabízet také v dalších 15 lokalitách. V druhém až čtvrtém kvartálu 2019 plánují s Nordic 5G internetem pokrýt dalších 400 lokalit po celé ČR. Do konce roku 2020 chtějí službu poskytnout 1,3 milionu domácnostem.

„Máme ambici stát se třetím největším poskytovatelem pevného internetu v zemi a do dvou let pak chceme dosáhnout 330 tisíc spokojených zákazníků. Během následujících dvou let budeme investovat zejména do rozšíření pokrytí naším Nordic 5G internetem a do akvizic lokálních poskytovatelů internetu, jejichž zákazníkům chceme náš vysokorychlostní internet a další služby nabídnout,“ řekl Libor Dočkálek, ředitel pro akvizice a finance Nordic Telecom.

Finanční skupina Nordic Investors, pod kterou Nordic Telecom patří, zjednodušila v dubnu 2018 vlastnickou strukturu a sjednotila skupinové právní a daňové jurisdikce. Za sídlo své holdingové struktury si vybrala Českou republiku. V prosinci roku 2018 navíc Nordic Investors vydala neveřejnou emisi dluhopisů v celkovém objemu 1,32 miliardy korun. Majoritní část emise upsal jeden z investorů telekomunikačního holdingu, skupina J&T Private Equity Group.

„Naše podnikání má na trhu velmi dobrý zvuk. Dostali jsme několik nabídek nejen na spolupráci, ale i financování našich aktivit. I proto se vedení firmy rozhodlo veškeré telekomunikační aktivity sdružit pod Nordic Telecom Holding. Patnáctiprocentním akcionářem holdingu je J&T Private Equity Group, se kterým skupina spolupracovala již na financování aukce 3,7 GHz,“ dodává Libor Dočkálek.

Telekomunikační operátor Nordic Telecom se bude v roce 2019 kromě akvizic ISP soustředit na pokrytí lokalit svým Nordic 5G internetem. Současně s ním bude i nadále celorepublikově nabízet IPTV službu Nordic TV.

Nordic Telecom má také funkční síť na frekvenci 420 MHz, ta je určena pro kritickou komunikaci. Celou síť migrovali na řešení LTE a vybudovali z komponentů od finské firmy Nokia a americké Affirmed, tedy je postavena bez čínských součástek.

Operátor Nordic Telecom by se rád zúčastnil aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, která proběhne v druhé polovině tohoto roku. Bude však záležet na podmínkách aukce od ČTÚ, a zda stát nastaví vhodné podmínky pro vstup čtvrtého mobilního operátora na trh.