Nové OLED a 4K LCD televizory Panasonic ve znamení technologií HDR10+ a Dolby Vision

  • Panasonic představuje čtyři nové řady OLED televizorů, nabídka OLED se tak oproti loňskému roku zdvojnásobuje
  • Všechny televizory  OLED a většina modelů 4K LCD podporuje technologie HDR10+, Dolby Vision a Dolby Atmos
  • Lepší obraz všech OLED a nejvyšších řad LCD televizorů zajišťuje inteligentní obrazový procesor HCX PRO a naladění odborníky z Hollywoodu
  • Všechny OLED televizory podporují fotografický formát HLG Photo

Frankfurt, Německo, 18. února 2019 – Na lednovém veletrhu CES představila společnost Panasonic vlajkovou loď svých OLED televizorů pro rok 2019, model GZ2000. Nyní se vybrané funkce tohoto špičkového modelu, jako například podpora technologií HDR10+, Dolby Vision nebo Dolby Atmos, dostává i do dalších televizorů Panasonic s OLED i LCD obrazovkami. Výjimkou je jen nejnižší řada 4K LCD.

V roce 2019 se nabídka OLED televizorů Panasonic rozrůstá na dvojnásobek, tvoří ji modely GZ2000, GZ1500, GZ1000 a GZ950. Všechny jsou vybaveny výkonným obrazovým procesorem HCX PRO Intelligent a podporují nejnovější generaci formátu dynamických metadat HDR10+ a také Dolby Vision. O barevné ladění těchto modelů se postaral slavný hollywoodský kolorista Stefan Sonnenfeld. Všechny OLED televize by rovněž měly získat certifikát UHD Premium.

Kromě toho představuje Panasonic také čtyři nové řady 4K LCD televizorů: GX940, GX900, GX800 a GX700. Vlajková loď GX940, dostupná pouze v úhlopříčce 75″, je stejně jako OLED modely vybavena novým procesorem HCX Pro Intelligent a rovněž podporuje technologie Dolby Vision a HDR10+.

Kromě obrazu tvoří podstatnou část zážitku při sledování televizoru také zvuk. Nejvyšší řada GZ2000 boduje v tomto ohledu originálními reproduktory mířícími vzhůru, které zajišťují vynikající prostorové podání (včetně zvuků směrovaných shora) u filmů s podporou Dolby Atmos. Tuto technologii podporují i ostatní modely (s výjimkou GX700) s reproduktory směrovanými k posluchači.

Všechny OLED televizory i vlajková loď LCD řady GX940 podporují nový formát fotografií s využitím HDR – HLG Photo. Všechny OLED modely jsou také kompatibilní s moderními hlasovými asistenty a lze je tak zapojit do systému chytré domácnosti.

Nové OLED televizory – vynikající obraz díky inteligentnímu obrazovému procesoru HCX PRO a technologii HDR 10+

Všechny OLED modely podporují technologie HDR10+ a Dolby Vision a také statické HDR formáty

Všechny čtyři řady nových OLED televizorů jsou k dispozici v úhlopříčkách 65″ a 55″. Model GZ2000 je osazen speciálním OLED panelem Professional Edition 4K, na jehož naladění se podíleli odborníci z výzkumu a vývoje společnosti Panasonic. Skvělý obraz poskytnou díky dosud nejvýkonnějšímu procesoru HCX PRO Intelligent z dílny Panasonic také nižší modely GZ950, GZ1000 a GZ1500. Všechny tyto řady podporují technologie HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG a HLG Photo a zajišťují tak plnou kompatibilitu se všemi běžně dostupnými HDR formáty.

Nové modely podporují také audiosystém Dolby Atmos. Typ GZ2000 je jako první televizor na světě vybaven systémem reproduktorů mířících vzhůru s podporou technologie Jeno, který ladili odborníci renomované značky Technics. Model GZ1500 má ve spodní části vestavěný výkonný a kompaktní reprosystém Blade Speaker s reproduktory mířícími vpřed.  

4K LCD televizory Panasonic: všechny možnosti HDR

Většina modelů podporuje HDR10, HLG, HDR10+ a Dolby Vision

Technologie HDR (vysoký dynamický rozsah) proniká i do kategorie 4K LCD televizí. Dokonce i nejnižší řada GX700 (s úhlopříčkou 40″, 50″, 58″ a 65″) s procesorem Studio Colour Engine podporuje standardní systém HDR10 a HLG (Hybrid Log Gamma). Vyšší řada GX800 (40″, 50″, 58″ a 65″) v sobě skrývá procesor HCX a přináší na trh výhody spojené s HDR formáty, které využívají dynamická metadata. Podporují technologie HDR10+ a Dolby Vision – a v audio oblasti k nim přidávají i Dolby Atmos. Řada GX900 series (43″, 49″, 55″ a 65″) má stejné vlastnosti jako GX800.

Vlajková loď GX940 s úhlopříčkou 75 přidává navíc rychlejší obnovovací frekvencí 100 Hz a procesor HCX PRO Intelligent, který analyzuje a optimalizuje barevné podání, kontrast a jas obrazu ze všech zdrojů.

Špičkové panely Panasonic laděné v Hollywoodu

Na vývoji se podílel špičkový hollywoodský kolorista, jeho práce je zárukou, že zobrazení odpovídá představě filmařů.

Za kvalitou OLED panelů stojí mimo jiné práce předního hollywoodského koloristy Stefana Sonnenfelda, který patří mezi nejlepší odborníky na práci s barvami a jeho práce se promítla do mnoha úspěšných filmů uplynulých let, jako například Zrodila se hvězda, Wonder Woman, Muž z oceli, Star Wars: Síla se probouzí, Jurský svět a dalších. Jako řada jiných koloristů používá i Sonnenfeld OLED televizory Panasonic při každodenní práci coby velkoformátové referenční monitory.

Nejnovější OLED a LCD obrazovky Panasonic zvládají skvěle i náročné scény s proměnlivým jasem a kontrastem, typické pro moderní sportovní přenosy a akční filmy.

HDR: nejen pohyblivé obrázky

HLG Photo aneb jak si na televizní obrazovce užít HDR fotografie

Ve fotografii není HDR ničím novým, ale běžné formáty, používané například v telefonech, nejsou s většinou starších televizorů kompatibilní. Formát HLG Photo podporují nyní všechny nové OLED televize Panasonic a také LCD model GX940. Jeho Podporu nabízejí i nové fotoaparáty řady LUMIX. Máte-li k dispozici fotoaparát i televizor s podporou HLG Photo, můžete si fotografie s vyšším dynamickým rozsahem vychutnat na obrazovce v nejvyšší kvalitě.

Systém My Home Screen 4.0 pro Smart TV

Nové uživatelské prostředí My Home Screen 4.0 umožňuje upravit ovládací prvky podle vlastních představ s novou mírou flexibility. Změnit lze úvodní obrazovku a zjednodušen byl přístup k živému vysílání i internetovým službám. K dispozici jsou zkratky ke konkrétnímu obsahu, připojeným zařízením nebo ke službám typu Netflix, Amazon či YouTube. Na úvodní obrazovku lze přidávat i oblíbené televizní stanice.

Kromě toho si uživatelské rozhraní My Home Screen 4.0 připsalo jedno světové prvenství – v Německu podporuje HD+ pomocí standardní technologie HbbTV Operator App.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem v rozvoji elektronických technologií a řešení pro zákazníky v odvětví spotřební elektroniky, bydlení, automobilovém průmyslu a podnikových řešeních. V roce 2018 oslavila společnost sté výročí založení, od té doby roste v globálním měřítku. V současnosti má po celém světě 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností, které za finanční rok končící 31. březnem 2018 zaznamenaly konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliard Euro. Hlavním cílem Panasonic Corporation je vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací v různých oborech a využívání svých technologií k zajištění lepšího života a lepšího světa pro své zákazníky. Chcete-li se o skupině Panasonic dozvědět více, navštivte http://www.panasonic.com/global.