Nejlepším filmem Jednoho světa 2019 je dokument Kamenné srdce

Praha, 16. března 2019 – Letošní ročník festivalu Jeden svět už zná své vítěze. Celkem sedm cen udělily poroty v kategoriích Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět a Česká soutěž. Letošní novinkou je Regionální porota složená ze tří zástupců měst, kde se koná Jeden svět v regionech. Zástupci studentů a studentek středních škol pak udělili Cenu studentské poroty. Diváci a divačky rozhodli pomocí hlasování po filmových projekcích o dokumentu, který získal Diváckou cenu nadačního fondu Avast.

Jeden svět v Praze promítl 117 dokumentárních filmů ve čtrnácti tematických kategoriích. Pozvání přijalo 210 filmových tvůrců a protagonistů, lidskoprávních aktivistů a organizátorů filmových festivalů. Kromě tradičních soutěžních a tematických kategorií Jeden svět uvedl dvanáct projektů virtuální reality. Novinkou byla kategorie Krátce a výstižně, se kterou se festival vrátil k formě krátkých dokumentů. V programu se také objevily dvě kategorie zaměřené na hledání a vymezování si vlastní identity, ať už na osobní nebo společenské úrovni — odráží tak motto letošního ročníku „Bezpečná blízkost”. 

Během prvních deseti dní navštívilo odpolední a večerní projekce 28 488 návštěvníků. Školní projekce zhlédlo 13 326 žáků a jejich vyučujících. Jeden svět v Praze končí v neděli 17. března projekcemi vítězných filmů a následně se přesouvá do dalších 35 měst po celé České republice. Celoročně pak funguje platforma Promítej i ty!, díky které je možné legálně promítat festivalové filmy širokému publiku.

Porota mezinárodní soutěže

Mezinárodní porota udělila Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Vybírala z celkem 12 snímků reprezentujících nové způsoby, jak ukázat lidská práva v dokumentárním filmu.

V porotě mezinárodní soutěže zasedla ředitelka umělecké a kulturní sekce v organizaci None on Record, která pracuje v oblasti digitálních médií s africkými LGBT komunitami Aida Holly-Nambi z Ugandy, syrský režisér a scenárista Talal Derki, jehož dokument O otcích a synech byl letos nominován na Oscara a Will Tizard, v Česku žijící dokumentarista a novinář původem z USA, který je v současné době dopisovatelem časopisu Variety.

Cenu za nejlepší film získal dokument Kamenné srdce režisérů Claire Billet a Oliviera Jobarda (Heart of Stone | Francie | 2019 | 89 min.). Snímek o hledání vlastní identity sleduje příběh afghánského uprchlíka Quorbána. Ten po osmi letech získal azyl ve vysněné Francii, kde ale rozhodně nejsou ideální podmínky. Zároveň se prohlubuje neporozumění se zbytkem rodiny, která zůstala v Afghánistánu. „Plynutí, tempo a struktura filmu vrství porozumění v průběhu času způsobem, který udržuje diváka v soustředění od začátku až do konce. Tvůrci byli velmi ctižádostiví a své ambice úspěšně vtělili do jímavého vykreslení cesty od chlapectví k dospělosti, která se odvíjí v žalostných podmínkách,“ zdůvodňuje své rozhodnutí porota.

Ocenění si protagonista Quorbán osobně převzal na slavnostním ceremoniálu.

Cenu za nejlepší režii si převzal Mads Brügger, autor dokumentu Odložený případ Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld | Dánsko, Norsko, Švédsko, Belgie | 2019 | 128 min.). Brügger se v dokumentu vydává po stopách tragické smrti bývalého generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda, která otřásla mezinárodní komunitou v 60.letech a dodnes je opředena množstvím konspiračních teorií. Porota snímek charakterizuje jako „spletitý, detaily nabitý film, který odhaluje velikost režisérových ambic i jeho netradiční, sebeironický humor, s nimiž se zabývá zločinem, jehož dopady nás pronásledují dodnes.“   

Zvláštní cena poroty míří ke Carlu Javérovi, který se ve scénickém experimentu Rekonstrukce Utøyi (Reconstructing Utøya | Švédsko, Norsko, Dánsko | 2018 | 98 min.) pokusil zprostředkovat zážitek z útoku na norský letní tábor v roce 2011.

„Tento film jde daleko za hranice původního východiska a na příkladu těch, kteří přežili nejhorší teroristický útok v dějinách Norska, který si vyžádal 77 mladých životů, ukazuje s brutální upřímností, jak se lidé vyrovnávají s nepředstavitelnými hrůzami… Film nabízí šokující a překvapivý pohled na paměť, žal a způsob, jakým se mladí přeživší pokoušejí pochopit nepochopitelné,“ zní zdůvodnění poroty.

Porota Václava Havla

V porotě Václava Havla se sešli právnička a zakladatelka Centra pro spravedlnost a lidská práva na atlantickém pobřeží v Nikaragui Lottie Cunningham, egyptská aktivistka Salma Said, ředitelka komunikace a vedoucí dobrovolnického centra v Sacharovově centru v Moskvě, maďarský politolog a ředitel think-tanku Republikánský institut Csaba Toth, který bojuje za lidská práva a patří k hlavním kritikům vlády Viktora Orbána a Daon Bao Chau – vietnamský spisovatel a nezávislý žurnalista, který se ve své tvorbě věnuje tématům jako korupce a potlačování lidských práv ve Vietnamu.

Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět a oceňuje film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Nejlepším dokumentem se v této kategorii stal film Tohle všechno musí skončit jihoafrického režiséra Rehada Desaiho (Everything Must Fall | Jihoafrická Republika, Nizozemsko, Belgie | 2018 | 85 min.). Ten velmi podrobně rekapituluje cestu studentského hnutí, které bojovalo proti vysokým poplatkům na univerzitě v Johannesburgu, a nakonec přerostlo do celonárodních protestů proti společenské nerovnosti.

Zvláštní cena poroty byla udělena dokumentu Kam tě vítr zavane režiséra Michela Toescy (To the Four Winds | Francie | 2018 | 85 min.). Porotu zaujal příběh francouzského farmáře Cédrica, který ve svém skromném obydlí nechal bydlet stovky uprchlíků putujících z Afriky do Evropy. Film je inspirativní ukázkou toho, co dokáže změnit jednotlivec, který se nebojí nabídnout svou pomoc.

Porota České soutěže

Již potřetí byly oceněny nejlepší dokumenty z české produkce. Porota vybírala z dvanácti snímků, hned osm z nich mělo na festivalu svou premiéru.

Porota byla složená ze zástupců mezinárodních festivalů. Jejími členy byli americký dramaturg festivalu Sundance Harry Vaughn, výkonná ředitelka litevského lidskoprávního festivalu Inconvenient Films Juste Zavisaite a indonéská dokumentaristka Alia Damaihati, která nyní působí jako ředitelka festivalu Festival Film Dokumenter.

Cenu Poroty České soutěže letos získal dokument Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy (The Good Death | Slovensko, Česká republika, Rakousko, Francie | 2018 | 83 min.). Snímek ukazuje nevyléčitelně nemocnou Janett, která se rozhodla pro asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Porota ocenila „nevtíravou práci s kamerou, snahu nesoudit a filmařskou schopnost vystavět pronikavý portrét o právu člověka na důstojnou smrt“.

Zvláštní Cena poroty patří režisérce Evě Tomanové a dokumentu Začít znovu (Another Chance | Česká republika | 2019 | 75 min.) — „filmu, který vytvaroval léta sbírané záběry do kompaktního, šokujícího a překvapivě roztomilého portrétu dvojice zatížené společenskými stigmaty i vlastními démony.“ Psychologicky laděný film vypráví příběh sňatkového podvodníka Mirka a jeho poslední oběti Moniky, která čeká až jejího vyvoleného propustí z vězení.

Studentská porota

Studentská porota vybírá nejlepší film z kolekce snímků pro studenty a studentky. Tvoří ji středoškoláci a středoškolačky z řad organizátorů a organizátorek Studentských filmových klubů Jeden svět na školách. Letos v ní zasedli Ester Hadašová, studentka, která v Broumově založila studentský parlament, Ondřej Nykl z Malostranského gymnázia, který organizuje multižánrový filmový klub a Nikola Hlavatá, která vede Filmový klub Jednoho světa na školách.

Cenu studentské poroty získal film #FollowMe (#FollowMe | Nizozemsko | 2018 | 50 min.), který ukazuje pozadí fungování Instagramu — jedné z nejoblíbenější sociálních sítí současnosti. „Tento snímek jsme vybrali, protože se bezprostředně týká takřka nás všech, mladých lidí. Díky němu jsme mohli nahlédnout pod pokličku věcí, o kterých tušíme, že se dějí, ale často si to ani nechceme připustit,“ vysvětluje své rozhodnutí porota.

Regionální porota

Letošní novinkou je regionální porota, která se skládá ze tří zástupců regionálních festivalů. Porotcem nesmí být nikdo z organizačního týmu, ale někdo, kdo je festivalu nakloněn. Hlavní cenou pro vítězný film je zařazení do výběru dokumentů v programu Promítej i ty!

V porotě zasedli: Jan Jíra – filmový důchodce z Loun, Marie Egydyová, pravidelná návštěvnice Jednoho světa v Ústí nad Orlicí, a filmový nadšenec Karel Kotěšovec z Klatov.

Cenu Regionální poroty si odnesl snímek Rekonstrukce Utøyi dánského režiséra Carla Javéra (Reconstructing Utøya | Švédsko, Norsko, Dánsko | 2018 | 98 min.). Scénický experiment, ve kterém režisér pracoval s přeživšími tragédie a skrze mladé herce rekonstruoval jejich zkušenost podle poroty „díky univerzalitě prostředí a vlastní fantazii si může divák prožít událost na vlastní kůži. Tento způsob pojednání zobecňuje událost pro jakékoliv místo na světě a upozorňuje, že by se tato událost mohla stát kdekoliv.“

East Doc Platform

Již po osmé se uskutečnilo největší setkání dokumentaristů ve střední a východní Evropě East Doc Platform, organizované Institutem dokumentárního filmu. Do Prahy ve dnech 9.–15. března zavítalo 350 filmových profesionálů z celého světa. Několika porotám se představilo zhruba padesát dokumentárních filmů v různých fázích vývoje a produkce, které bojovaly o ceny v celkové hodnotě 17 800 eur. Hlavní Cenu East Doc Platform v hodnotě 7500 eur udělila mezinárodní porota srbsko-chorvatskému snímku Museum of the Revolution (Muzeum revoluce) režiséra Srđana Keči, v němž autor zkoumá netradiční přátelství v ruinách nedostavěného velkolepého muzea. Zvláštní uznání získal český projekt Martina Páva Vlci na hranicích!, zachycující extrémně odlišné reakce na návrat vlků do české krajiny.

Cenu HBO Europe v hodnotě 2000 eur, jež pomůže dalšímu vývoji projektu, získala ruská režisérka Anna Shishova-Bogolubova za The New Imperium (Nové impérium). Koprodukční cena České televize patří česko-americkému Manželství Kateřiny Hager a Asada Faruqiho. Zástupci televizního kanálu Current Time TV se rozhodli podpořit částkou 1500 eur chystaný rusko-estonský dokument Susanny Baranzhievy a Aleksandera Krylova s pracovním názvem Rastorguev. Cena Zlatý trychtýř pro projekt workshopu Ex Oriente Film, jenž během ročního cyklu zaznamenal největší pokrok, byla udělena česko-japonské režisérce Haruně Honcoop za její ambiciózní koprodukční Olympijský mezičas, ve kterém se vydává do Číny, Japonska a Francie zkoumat dopady olympijských her.

Na East Doc Platform byli rovněž přítomni zástupci partnerských festivalů, kteří si zvolili nejlepší projekty k prezentaci na svých akcích. Účast na prestižním IDFA Forum si zajistil vítěz hlavní ceny Museum of the Revolution (Muzeum revoluce). Chystaný ukrajinský film Ihora Ivanka Fragile Memory (Křehká paměť) obdržel Cenu DocsBarcelona. Ocenění od festivalu DOK Leipzig získal ruský režisér Nikolay Bem s The Pit (Jáma) a srbští Bottlemen (Flaškáři) Nemanji Vojinoviće. Cenu Sheffield Doc/Fest získala Kiruna – překrásný nový svět česko-švédské režisérky Grety Stocklassy. Tuto cenu vybírala porota z projektů prezentovaných na Czech Docs… Coming Soon. Novou cenu od zástupců Sunny Side of the Doc obdrželi tvůrci Olympijského mezičasu. Více informací najdete zde.

Cena Nadačního Fondu Avast

Divácky nejúspěšnějším filmem Jednoho světa se stal dokument Příběh cesty kolem světa režisérské dvojice Gwendolin Weisser a Patricka Allgaiera (FAR. The Story of a Journey around the World | Německo | 2017 | 127 min.), Autorský snímek ukazuje netradiční způsob cestování, který se stává stále populárnější. Gwen a Patrick totiž svou čtyřletou cestu skrze Asii a střední Ameriku absolvují bez použití letadla — jako stopaři, nebo autobusy, vlaky a v několika případech také na lodích. Poslední část zpátky domů do Německa nakonec dojdou pěšky. Na druhém místě se umístil snímek Všechny vůně Iráku režiséra Leonarda Cohena (Flavours of Iraq | Francie | 2018 | 50 min.), diváky a divačky také zaujal film slovenského režiséra Tomáše Krupy Dobrá smrt (The Good Death | Slovensko, Česká republika, Francie, Rakousko | 2018 | 83 min.), který získal třetí místo.

Divácká cena NF AVAST bude spolu s dalšími festivalovými cenami porot předána na závěrečném ceremoniálu Jednoho světa v kině Lucerna.

Fotografie k vítězným filmům si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Informace o oceněných filmech a porotách na www.jedensvet.cz