Období jarního úklidu je tady. Co se starou sekačkou na trávu nebo motorovou pilou?

Praha, 21. března 2019 – S jarem začínají práce na zahradě. Plánujete obměnu svého technického arzenálu, nebo jste si již pro nadcházející sezónu novou zahradní techniku pořídili? Pravděpodobně tedy řešíte problém, jak naložit se starými či nefunkčními stroji. Jednoduše je předejte k recyklaci nebo ekologické likvidaci. Nebude vás to stát víc než trochu času, a navíc přispějete k ochraně životního prostředí.

Česká republika je rájem kutilů a zahrádkářů. Šlechtit si svůj kousek zeleně má zájem stále více lidí. Na trhu se tak objevují dokonalejší zařízení, která usnadňují péči o živé ploty, stromy, keře i travnaté plochy. Možná i vy jste vyměnili ruční stroje za jejich elektrické či akumulátorové varianty. Nebo o nákupu nového zařízení právě uvažujete. „V letošním roce sledujeme vzrůstající zájem o malé zahradní traktory, luxusnější verze rotačních sekaček, a také sekačky robotické. Velice růstový je rovněž prodej aku zahradní techniky, která již poskytuje solidní výkon, a především provozní čas,“ říká úvodem Tomáš Belinger, obchodní ředitel české společnosti VARI, jež má v oboru malé zahradní techniky, v porovnání s ostatními českými firmami, nejdelší historii výroby. Místa v kůlně, sklepě nebo garáži není nikdy nazbyt. Vysloužilé zahradní techniky je proto třeba se zbavit.

Zdarma, bez ohledu na hmotnost

Pokud úklid odkládáte delší dobu, velmi snadno nashromáždíte elektroodpad v minimálním množství 10 kg. Sekačka váží v průměru 12 kg, křovinořez tři až čtyři kilogramy. V tomto případě můžete využít praktické a bezplatné služby Buď líný, kterou pro občany připravily společnosti REMA. Veškeré elektrospotřebiče je třeba zabalit do krabice a poté stačí vyplnit krátký internetový formulář. Pro balík si přijede kurýrní služba a odveze ho k recyklaci. Když dáte dohromady elektroodpad o hmotnosti alespoň 150 kg, výrobky nemusíte předem nijak připravovat. Opět jen vyplníte online objednávku a nejpozději do 10 pracovních dnů REMA zajistí zcela zdarma svoz. „Nechceme, aby si lidé nepoužívané nebo nefunkční elektrospotřebiče, baterie a akumulátory dlouhodobě skladovali doma. Efektivnější a ekologičtější variantou je rychlá recyklace. Proto rádi převezmeme vše, co v domácnostech, dílnách nebo garážích občané bez dalšího využití skladují, třeba i jednotlivý výrobek,“ upozorňuje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA.

V případě, že máte nepotřebná elektrozařízení, přenosné baterie či akumulátory s hmotností nižší než 10 kg, je tu projekt re:Balík. Zařízení zabalená do krabice označené štítkem, který vám po vyplnění formuláře zašle REMA do e-mailu, převezme každá pobočka České pošty. Služba re:Balík je rovněž zdarma. „Usilujeme o to, aby odevzdaný elektroodpad či baterie a akumulátory byly v co největší míře materiálově využity. V loňském roce jsme proto dále rozšířili síť našich smluvních zpracovatelů. Nyní takto spolupracujeme zhruba se 60 subjekty napříč Českou republikou, které se za pomoci moderních technologií snaží jednotlivé části odevzdaných zažízení co nejefektivněji recyklovat nebo je připravit k opětovnému použití,“ uvádí Vandrovec.

Snížení spotřeby paliva na českých zahradách

Vysloužilou zahradní techniku můžete samozřejmě odvézt na sběrný dvůr nebo při koupi nového stroje, starý nechat u prodejce. Zmíněná společnost VARI má pro své zákazníky dva ekologické programy. „V rámci akce EKO-Dotace nabízíme výměnu starých dvoutaktních motorů za nové moderní čtyřtaktní, které lze používat na strojích naší výroby. Cílem akce je především snížení emisní zátěže a snížení spotřeby paliva na českých zahradách. Vyřazujeme z provozu staré motory bez emisních norem a nahrazujeme je moderními, které dnes plní emisní normu Euro 5,“ popisuje Tomáš Belinger. Druhým projektem je Šrotovné na převodovky, kdy VARI zajistí recyklaci starých výrobků na tři základní komponenty – ocel, hliník, plast. V souvislosti s využitím vysloužilých přístrojů Belinger závěrem zmiňuje ještě jednu důležitou skutečnost: „Z hlediska recyklace, především v budoucnu, je zajímavá aku technika, protože použité baterie obsahují značné množství cenných surovin. Robotické sekačky také čeká zajímavé zapojení do recyklace, protože obsahují řadu elektronických součástek a samozřejmě baterií.“