ELAC NAVIS ARB-51: nejlepší aktivní stereo reprosoustava roku

Uznávaná mezinárodní porota vyhlásila ceny EISA Award Best Product 2019-2020 a ocenila nejlepší audio a video produkty letošní sezóny. Aktivním stereo repro systémem roku se stala soustava ELAC NAVIS ARB-51, u které byla mimo jiné vyzdvižena pozoruhodná přesnost a čistotu zvuku.

Praha, 28. srpna 2019 – Aktivním stereo repro systémem sezóny 2019-2020 je podle uznávané poroty EISA vysoce výkonná třípásmová policová reprosoustava ELAC NAVIS ARB-51. Série NAVIS, která byla představena před letošním létem, zahrnuje kromě oceněného provedení také podlahový model NAVIS ARF-51. Vyniká mimo jiné třemi vestavěnými analogovými zesilovači s tím, že každý z nich je speciálně navržen na míru daného reproduktoru a dodává signál konkrétnímu frekvenčnímu pásmu. NAVIS tak nabízí precizně vyladěnou kombinaci všech komponent a náročným posluchačům odpadá hledání ideálně hrající kombinace zesilovače a reprosoustavy.

Díky aktivnímu provedení s vestavěnými zesilovači je ELAC NAVIS ARB-51 vynikajícím univerzálním a designovým řešením domácího ozvučení. Reprosoustavu lze připojit k libovolnému analogovému zdroji s možností plynulé regulace hlasitosti, jako je předzesilovač nebo jiný zdroj hudby s nejpoužívanějším linkovým audio výstupem (včetně mobilního telefonu či počítače). Pomocí kabelů XLR je možné propojit NAVIS také s vysoce kvalitními audio komponenty. Basové měniče zásobuje zesilovač výkonem 160 W, 100 W je určeno středům a 40 W výškám. Celkových 300 W napájí jednotlivé sekce signálem s optimálními vlastnostmi bez zkreslení. 

Porota EISA označila soustavu ELAC NAVIS ARB-51 jako „brilantní“. Ocenila vlastní firemní měniče, integrované analogové výhybky a zesilovače. Výsledkem je dle hodnocení „pozoruhodná přesnost a čistota zvuku“. Pokud připojí posluchač soustavu NAVIS přímo ke zdroji audio signálu, získá optimalizovaný kompaktní systém bez nutnosti instalace samostatně stojícího tradičního zesilovače. Naopak doplnění o malou jednotku Discovery Connect umožní zcela bezdrátový přenos signálu do reprosoustavy a rozšíří konektivitu o populární Bluetooth a AirPlay společně se Spotify.

Kromě integrace analogových zesilovačů je přirozený přednes reprosoustav NAVIS docílen díky vestavěným reproduktorům. Použitý koncentrický středo-výškový měnič spojuje ideálním způsobem obě pásma tak, že zvuk vychází z jednoho bodu a směřuje k uším posluchače po stejné ose. Měniče obou kmitočtových pásem jsou spojeny bez švů, což přináší zvukové i designové benefity. Tyto reproduktory doplňují basové měniče o průměru 150 mm s hliníkovou membránou, které produkují překvapivě mohutný základ.

Reprosoustavy NAVIS jsou dostupné v tradičním černém a bílém klavírním laku. Oceněná policová stereo sada je k dostání za 52 000 Kč.

O společnosti Elac:

Elac vyrábí inovativní výrobky s vynikajícím zvukovým přednesem a hodnotou, se závazkem dosažení nejlepšího zvuku na světě, již 90 let. Součástí nabídky je široký rozsah reprosoustav a audio komponentů. Od začátku je Elac pověstný svými pokročilými technologiemi, nekompromisní kvalitou dílenského zpracování a hodnotným Evropským stylem.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.