Nepodceňujte nebezpečné bakterie ve vašem autě

Běžný automobil je plný bakterií, které mohou ohrozit zdraví jeho posádky

Praha 9. října 2019 – V interiéru běžně používaného osobního auta je množství bakterií a mikrobů, které mohou velmi nepříznivě ovlivnit zdraví posádky. Velká část se tam dostane na podrážkách bot, část si tam přineseme neumytýma rukama a další část si tam sami vypěstujeme tím, že v autě konzumujeme rozličná jídla a nápoje. Drobky, zbytky potravin a rozlité nápoje vytváří doslova živnou půdu pro bakterie a různé druhy plísní. Nesmíme zapomínat ani na to, že stav a čistota auta výrazně ovlivňují i cenu při jeho dalším prodeji.

„Už několik výzkumů ukázalo, že nejen zanedbaná klimatizace může být zdrojem vážných onemocnění. Celková pravidelná dezinfekce automobilu výrazně přispívá k většímu komfortu jízdy. V autě se běžně nachází nebezpečné mikroby a bakterie, které můžou vyvolávat například nepříjemné střevní problémy,“ vysvětluje Stanislav Gálik, ředitel pro inovace v AAA AUTO. Až tři pětiny motoristů ve vozidle pravidelně konzumují jídlo a nápoje. Nedojedené zbytky jídel, roztroušené drobky nebo vylité nápoje se potom stávají živnou půdou pro různé druhy plísní a bakterií. Někteří lidé si v autě doslova zřídí odpadkový koš, a to rovnou v prostoru pod sedadlem. Samostatnou kapitolou jsou potom čtyřnozí mazlíčkové, kteří ve vozidle často cestují. Výsledkem je, že v interiéru automobilu se spustí hnilobné procesy a ze zárodků se množí bakterie. 

Mnoho žen řidiček navíc využívá své auto i jako koupelnu, kde se stihnou upravit a namalovat. Nánosy make-upu a ostatních líčidel se pak objevují i na volantu, řadicí páce, ruční brzdě či na dveřích. Právě make-up zanechává na materiálech interiéru viditelné skvrny, které se velmi těžko odstraňují. Stopy líčidel se dají najít v autě téměř každé ženy. 

Podle odborníků stav auta a jeho čistota snižují jeho hodnotu při dalším prodeji.  Určitě za vozidlo dostanete víc peněz, když bude mít čistý zachovalý interiér a nebude zapáchat. Detailní čistění vždy odhalí drobky a jiné zbytky jídla pod sedadlem, mezi sedačkami či na jiných těžko dostupných místech. Tak jako svou domácnost udržujeme pravidelně čistou a staráme se o pořádek, i vnitřní prostor našeho vozidla by měl být pravidelně udržovaný a dezinfikovaný. Nestačí jen vysávat jednou za 3 měsíce a není dobré šetřit ani na tepování a odborném vyčistění autosedaček, zvlášť pokud vozíte často děti. Je nutné auto pravidelně zbavit nečistot a dbát i na funkčnost a nezávadnost klimatizace, ze které posádka dýchá vzduch.

Rady, jak si udržet v autě pořádek:

K udržení čistoty a pořádku ve vozidle může pomoci i dodržování některých jednoduchých zásad. Používejte na odpadky igelitový pytlík, neházejte odpadky na podlahu. Občas otřete volant, klíčky dveří a řadicí páku dezinfekčními utěrkami. Když se vám stane, že v autě rozlijete nějaký sladký nápoj, použijte co nejdříve na vyčistění aspoň čistou bublinkovou vodu a povrch vysušte.  Při jezení používejte ubrousek, abyste minimalizovali množství drobků. Auto pravidelně vysávejte. Celkový stav vozidla je vizitkou jeho majitele a při případném prodeji se vám vaše snaha zúročí.