Jak na kyberšikanu? Festival hraní zabaví děti a rodičům napoví, jak je chránit

18. října 2019, Praha – Objevování magnetické síly, řešení dřevěných rébusů nebo dlouhá cesta na Mars s pomocí stavebnice. To je jen zlomek z aktivit, kterými tento víkend naplní Agátin hravý festival prostory Národního zemědělského muzea na pražské Letné. Bezmála čtyřicet kreativních způsobů hraní zabaví děti všech věkových kategorií. Rodiče se zase na besedě s odborníky z Dětského krizového centra budou moci poradit o ochraně svých dětí na internetu a kyberšikaně. Říká to Kristýna Křížová z hračkářství Agátin svět, které festival pořádá. Hračky ožijí v sobotu i neděli vždy od 9 do 17 hodin a vstup je zdarma.

O zábavu bude postaráno pro všechny děti podle jejich věku. Nejstarší ocení elektronické stavebnice nebo se na chvíli stanou chemiky. Předškoláci se mohou navzájem trumfovat ve stavbě dřevěných věží a kuličkových drah. Ti nejmenší si zamilují herní koutek pro batolata nebo si zamotají hlavu prostorovými rébusy.

„Dítě v každém věku potřebuje ke hraní jiný typ hračky, ale kreativitu a vlastní přemýšlení u nich lze rozvíjet kdykoliv. Kreativní a logické hry jsou skvělá zábava, a teď, když je podzim, i způsobem, jak si užít také častější pobyt doma,“ říká Kristýna Křížová, zakladatelka hračkářství Agátin svět, které festival pořádá. Hraním kreativních her se podle ní v rodinách dobře daří rozvíjet vztahy a posilovat vzájemnou komunikaci, která se dnes mnohdy vytrácí.

Vedle hraní se festival bude věnovat i vážným tématům. Ve spolupráci s Dětským krizovým centrem jsou pro rodiče připraveny besedy s odborníky. Anna Rollová, psycholožka s mnohaletými zkušenostmi z telefonické Linky důvěry, představí rizika kyberprostoru a poradí, jak před nimi děti chránit. Jak si u dětí vybudovat důvěru a včas poznat, co je trápí, zase prozradí Michaela Kolumpková, psycholožka a specialistka na krizové intervence a terapii dětí.

Celá akce se odehraje ve stylových prostorách Národního zemědělského muzea na pražské Letné. „Moc nás těší, že můžeme festival uspořádat v kulisách historické budovy muzea. Kdyby si chtěli návštěvníci odpočinout od ruchu hraček, mohou navštívit i další expozice,“ dodává Kristýna Křížová. Dvoudenní festival by podle ní mohl přilákat až několik tisíc návštěvníků.

O Agátině světě:

Agátin svět je online obchod s hračkami pro rodiče, které neuspokojuje nabídka běžných hračkářství. Zaměřuje se na hračky, které podporují rozvoj dovedností, fantazie a kreativity u dětí, posilují rodinné vztahy a jsou vyrobené z kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů. Agátin svět má kromě e-shopu 7 prodejen v Praze, Brně, Liberci a Českých Budějovicích. Každoročně také pořádá soutěž Dobrá hračka a organizuje Festival kreativního a logického hraní – oblíbenou událost pro děti a rodiče.