Společnost Gilead Sciences ve spolupráci s ČSAP spustila kampaň pro zvýšení počtu testovaných na HIV a hepatitidu C

Farmaceutická společnost Gilead Sciences ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc spustila osvětovou kampaň, jejímž cílem je motivovat lidi k tomu, aby se nechali testovat na přítomnost viru HIV a hepatitidy typu C. Podle odborníků totiž v České republice neví o své nákaze HIV až tisíc lidí a o své nákaze hepatitidou C i několik desítek tisíc lidí. Obě infekce mají společné to, že mohou desítky let probíhat bez příznaků.

Pro úspěšnou léčbu je však zásadní podchytit je v raném stádiu. Cílem kampaně je upozornit lidi na danou problematiku, informovat je o možnostech testování a především v konečném důsledku snížit počet osob infikovaných virem HIV nebo hepatitidou C, které o své nákaze neví, ale žijí běžný život, navazují vztahy a mohou potenciálně šířit infekci dál. Hlavním zdrojem kampaně jsou 2 informační weby (www.hiv-prevence.cz a www.hepatest.cz), kde se zájemci dozví jak informace o testování na obě zmíněné infekce, tak podrobnosti o jejich příznacích, léčbě a další zajímavosti. Osvětová kampaň probíhá v rozhlasovém vysílání, na internetu, sociálních sítích a v MHD.

HIV je virus, který může způsobovat onemocnění známé jako AIDS. Přenáší se krví, nechráněným pohlavním stykem a z matky na dítě během porodu. Virus v organismu napadá primárně imunitní buňky. Posléze dochází k tomu, že organizmus není schopen bránit se jakékoliv infekci a imunitní systém člověka nakonec zcela selže. V roce 2018 bylo v České republice na základě 1,37 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 208 případů infekce HIV. Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 38 HIV pozitivních osob. Hlavním zdrojem infekce HIV v ČR je stále sexuální přenos, zejména mezi muži majícími sex s muži (zdroj: SZÚ). 

Hepatitida C je infekční onemocnění, které postihuje především játra. Nemoc často probíhá bez příznaků, nicméně chronická infekce může vést i k cirhóze jater, jejich selhání nebo rakovině. Virus hepatitidy C byl objeven až v roce 1989. V dřívější době se bylo možné nakazit infikovanou krevní transfuzi, v současnosti k nákaze nejčastěji dochází přenosem krví při nitrožilní aplikaci drog. Rutinní diagnostika je k dispozici od roku 1992. Dle dostupných údajů trpí v ČR chronickou hepatitidou C 40 až 80 tisíc lidí. Mnoho nemocných o své nákaze vůbec neví.

 „Obě infekce jsou zákeřné tím, že mohou bez příznaků probíhat i desítky let. Pokud k jejich diagnostice dojde v příliš pozdním stádiu, mohou končit úmrtím pacienta. Dalším společným znakem obou infekcí je, že mezi námi žijí tisíce lidí, kteří o své nákaze neví a mohou ji šířit dál. U hepatitidy C je situace o to složitější, protože až do roku 1992, nebyla krev používaná při transfuzích na tuto infekci testována. Infikováni tak mohou být i lidé, kteří žijí zcela spořádaný život,“ říká MUDr. Soňa Fraňková, Ph.D. z IKEM Praha. 

 „Osvětová kampaň, kterou realizuje Gilead Sciences ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, má za cíl především šířit povědomí o nákaze hepatitidou typu C a virem HIV a vybídnout lidi k tomu, aby se nechali testovat. V dnešní době existuje řada možností, jak se nechat bezplatně a anonymně testovat. Zájemci se o nich dozví na informačních webech www.hepatest.cz a www.hiv-prevence.cz. Dnes již jsou k dispozici natolik účinné léky, že pokud se infekce zachytí včas, může většina pacientů při dodržování léčby žít normální život,“ říká Jiří Pavlát, ředitel ČSAP Domu světla v Praze.